This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Miért fordul meg ezen a videón a Neptunusz mozgása?

A nyolcadik bolygóról a Kepler űrtávcső készített felvételeket, a lenti félperces timelapset több mint százezer kép alapján állították össze. Ha nagyon figyeltek, akkor a bolygó két ismertebb holdját, a Tritont és a Nereidát is láthatjátok.

Advertisement

Előbbi a bolygó közvetlen közelében kering, utóbbi a 24. napon bukkan fel. Ez a hetven napot felölelő videó a egyébként az egyik leghosszabb egybefüggő felvétel a naprendszer egyik külső objektumáról, 101 580 képből rakták össze. A videó hamis színekkel készült, a bolygó a valóságban kék színű, a holdjai szürkék, a csillagok pedig fehérek.

A Neptunusz közel 165 év alatt kerüli meg a Napot. A furcsa, irányt változtató mozgását a háttérben látható csillagokhoz képest nem a saját keringése, hanem a Nap körül keringő Kepler űrtávcső mozgása eredményezi. A NASA ezzel a hasonlattal magyarázta a dolgot: ha elnézünk a távolba, és ide-oda mozgatjuk a fejünket, akkor úgy tűnik, mintha a hozzánk közelebb eső tárgyak mozognának a távolabb esőkhöz képest.

Advertisement

Gyorsan kipróbáltam a dolgot a falammal és egy palack vízzel, úgy, hogy egy vízszintes körvonalon mozgattam a fejemet. Tényleg olyan volt, mintha jobbra-balra mozogna az üveg a falhoz képest.

via io9

Share This Story

Get our newsletter