Hatékonyabb a home office vagy csak szívás van azzal, ha az ember otthonról tolja? Egy döglött hal társaságában próbáltam ki a dolgot.

Mindenki szabads√°gon, F√ľl√∂p gyakornokkal ketten toljuk a bicklit, ez√©rt kedden otthonr√≥l dolgoztam, hogy ne legyen annyi meg√°ll√°s sem, am√≠g bej√∂v√∂k motorral a szerkesztŇĎs√©gbe.

√Čbred√©s ut√°n az elsŇĎ gondolatom az volt, hogy "ha m√©g egyszer megharapod a takar√≥ al√≥l kil√≥g√≥ l√°bamat, eladlak egy olasz √©tteremnek", a m√°sodik meg az, hogy "√ļristen, valamikor meg k√©ne pucolni az √©jszaka fogott harcs√°t.

Advertisement

ElŇĎzŇĎ este ugyanis megt√∂rt egy nyomaszt√≥ sorozatom, √©s a horg√°szat utols√≥ dob√°s√°ra, hajnali f√©l kettŇĎkor megj√∂tt az ide√°lis konyhai m√©retŇĪ, k√©t √©s f√©l kil√≥s kisharcsa.

Reggel kiengedtem a macsk√°t, le√ľltem az eb√©dlŇĎasztalhoz √©s nekifogtam a munk√°nak. P√∂r√∂gtek a posztok, mint kezdŇĎ trafikos a gŇĎzf√ľrdŇĎben, m√°r k√©sŇĎ d√©lelŇĎtt volt, amikor √ļjra eszembe jutott a harcsa.

Advertisement

Ha a szerkesztŇĎs√©gbŇĎl dolgozom enn√©l a pontn√°l dŇĎlt volt el, hogy a harcsa sorsa az elrohad√°s lesz, de mivel annyira k√∂zel voltam a hŇĪtŇĎh√∂z, gyorsan kibeleztem. Azt√°n megb√°multam k√≠v√ľlrŇĎl.

Azt√°n meg bel√ľlrŇĎl.

Advertisement

De ez sem akad√°lyozott meg abban, hogy lev√°gjam a fej√©t. Ezen a ponton egy pillanatra elgondolkodtam, hogy mi legyen belŇĎle. "K√≥kusztejes-bazsalikomos harcsaleves" - mondtam magamban, azzal elkezdtem felszeletelni az √°llatot.

De elŇĎbb megb√°multam, milyen sz√©p m√°rv√°nyos a bŇĎre az oldal√°n.

Advertisement

Miközben a farka olyan, mint valami trópusi tengeri halé.

Azt√°n eleget b√°multam, elkezdtem apr√≠tani. De r√°j√∂ttem, hogy rohadt √©hes vagyok, √©s mindj√°rt folytatnom kell a munk√°t, de ebbŇĎl leves este elŇĎtt nem lesz.

Advertisement

√ögyhogy meghagytam az am√ļgy is lapos, v√©kony h√ļs√ļ farokr√©szt, kifil√©ztem, azt√°n darabokra v√°gtam a friss sz√≠nh√ļst.

Advertisement

Csak hagym√°t kellett r√° v√°gni, limelevet csavarni r√°, √©s m√°ris k√©sz volt a minden otthonr√≥l dolgoz√≥ gasztrom√°ni√°s pergetŇĎ horg√°sz √°lma, a sz√ľrkeharcsa-ceviche.

Gyorsan bedobtam √©s √≠rtam tov√°bb, a friss nyers halt√≥l megt√°ltosodott aggyal. Annyira megt√°ltosodtam, hogy a v√©g√©n 15 posztot √≠rtam egy nap alatt. M√°r erŇĎsen d√©lut√°n volt, amikor r√°d√∂bbentem, hogy nem lenne j√≥ t√ļl sok√°ig t√°rolni a hŇĪtŇĎben a megpucolt harcs√°t, r√©szben az√©rt, mert megromlik, r√©szben az√©rt, mert a macska nyers z√ļz√°it benne felejtettem egy nejlonzacsk√≥ban egy eg√©sz hossz√ļ h√©tv√©g√©re, √≠gy a szekr√©nyben olyan fertelmes szag terjengett, mint b√°rmelyik munkahelyi √≠r√≥asztalom b√°rmelyik fi√≥kj√°ban.

Advertisement

Ez√©rt leszaladtam a F√©ny utcai piacra, vettem egy kazal friss z√∂ldfŇĪszert, √©s est√©re megfŇĎztem egy k√≥kuszos harcsalevest. AmirŇĎl h√°la istennek m√°r nem csin√°ltam fot√≥kat, hiszen nem valami k√∂cs√∂g gasztroblogger vagyok.

H√°t ennyire hasznos dolog a home office, ha az embernek k√∂nnyen b√ľd√∂s√∂dŇĎ dolgok vannak a hŇĪtŇĎj√©ben. Az igazs√°ghoz tartozik, hogy ha a macsk√°n k√≠v√ľl b√°rmelyik csal√°dtag otthon lett volna, 15 helyett 3 posztot tudtam volna √≠rni, azt√°n mehettem volna kajabloggernek.

Advertisement

Utóiratban itt a recept, csak perverzeknek:

A halfejet, h√ļscafatokat, bŇĎrt √©s a lefil√©zett farok gerincr√©sz√©t 4 liter v√≠zzel, egy felkock√°zott v√∂r√∂shagym√°val, f√©l fej fokhagym√°val √©s s√≥val feltettem alapl√©nek.

Ez egy paszta alap√ļ leves, √≠gy elker√ľlhetelen√ľl kellett csin√°lnom egy frissfŇĪszer-paszt√°t. Az elektromos √∂rlŇĎbe egym√°s ut√°n beraktam 6 gerezd √∂sszev√°gott fokhagym√°t, 2 felapr√≠tott galangagy√∂keret, 2 √°zsiai citromf√ľvet, 4 limelevelet, egy nagyobb darab felv√°gott gy√∂mb√©rt, a friss bazsalikom- √©s koriandersz√°rat, n√©gy nagydarab, de kicsire √∂sszev√°gott szardellafil√©t, azt√°n √∂nt√∂ttem hozz√° egy kev√©s olivaolajat √©s k√≥kusztejet, hogy p√©pes√≠thetŇĎ legyen, mejd megnyomtam a gombot.

Advertisement

A leveses lábosban felforrósítottam pár kanálnyi olivaolajat, rádobtam a pasztát, pár percig kevergetve pirítottam, aztán ráöntöttem egy kis doboz (2,5 deci) kókusztejet, elkevertem, és felöntöttem a hal alaplével.

A kimosott √∂rlŇĎben √∂sszez√ļztam egy kiskan√°lnyi koriandermagot p√°r szerecsendi√≥vir√°ggal, √©s megfŇĪszereztem vele a levest. Amikor forrt, beletettem a harcsadarabokat √©s egy csomag kicsit sz√©tt√©pkedett lila bazsalikomlevelet. √Čs az alapl√©s l√°bosb√≥l √°traktam a fejet is, mert nincs jobb, mint a k√ľl√∂nleges h√ļsokat csipkedni egy f√©lig kih√ľlt, fŇĎtt harcsafejrŇĎl. Rizzsel, t√©szt√°val vagy ezek n√©lk√ľl is szuper, √©n t√°lal√°s elŇĎtt szoktam belet√©pni friss koriandert is.