This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Miért éledhetett fel a többéves Simicska megvette az Indexet pletyka?

Illustration for article titled Miért éledhetett fel a többéves Simicska megvette az Indexet pletyka?

Cinkes kommentben is felmerült a napokban, hogy miért nem foglalkozunk az igazi hírekkel, például azzal, hogy Simicska Lajosé lett a legnagyobb netes újság: az Index. Pár hete megint szólnak erről hírek, pedig a dolog egyrészt nem igaz, másrészt értelme sem lenne.

Advertisement

A pletyka hátterét nem ismerők különösen csodálkozhatnak, hogy hogyan sustoroghatnak egyáltalán arról, hogy Spéder Zoltán éppen Simicska Lajosnak adta volna el médiabirodalma legértékesebb tagját. Aki ismeri a pletyka történetét, az legalább ezt a részét érti.

Az első ilyen híresztelés ugyanis úgy három éve, 2012 táján röppent fel. Spéder bankjába, a bankadótól és válságtól is sújtott FHB-be ekkoriban titokzatos befektetők több tíz milliárdos tőkét tettek, annyira enyhe feltételekkel – tulajdonrész megszerzése nélkül, mintegy barátilag –, hogy sokan azt gyanították, az állam volt a Névtelen Jótevő. Ebben a helyzetben – ha igaz volt, ha nem – logikus sztorinak tűnt, hogy a kormány a segítség fejében kérhet valamit, mondjuk azt, hogy a hatalmat folyamatosan irritáló online lapot a még a legkormányhűbb oligarchának számító és szintén médiabirodalmat építő Simicska vehesse meg. Mondom, fogalmam sincs arról, hogy akkoriban volt-e ténybeli alapja a sztorinak, de lehetett volna igaz is.

Advertisement

Ennek megfelelően néha egész nagy volt az idegeskedés az indexes cigizőhelyeken. De aztán – miután több hullámban újra meg újra előtört a Simicskával mint szenesemberrel való riogatás, és persze sose történt semmi – már senki sem izgatta magát rajta. Emlékszem, én magam azt gondoltam, tuti olyan fideszesek terjesztik ezeket, akiket froclizni szokott az Index, de ahhoz nem elég nagy a hatalmuk, hogy megcsuklóztassák a tulajdonost. Így viszont legalább ezzel ijesztgethettek, remélve, hogy betojunk. Ami persze sosem történt meg.

Ez lehet a pletyka történelmi gyökere. Csakhogy a mai helyzetben az egésznek nincs értelme. Spéder Zoltán azóta üzletileg, ha lehet, még jobban összefonódott az állammal-kormánnyal, Simicska Lajos viszont pária lett és ellenség. Egész biztos, hogy a hatalom igen rossz néven venné, ha a befolyásos lapot Spéder magának az Antikrisztusnak passzolná át. És eleve azt gondolom, még S. Lajos is átlátta, hogy senki sem maradna az Indexben, ha ő vinné.

Advertisement

Ettől függetlenül a pletyka virágzik, de hát végül is ez a pletykák dolga. Az Index meg pont elég hatalmas mbert irritál, hogy mindig akadjon valaki, aki legalább egy kis szarkavarással megpróbáljon keresztbe tenni neki.

Share This Story

Get our newsletter