Illustration for article titled Miért borultak ki, hogy a kormány velünk öltöztetné fel a halottakat?

Felháborodva tiltakoznak a Baloldali Demokraták, amiért a kormány tervezete szerint annak a családnak járna olcsó szociális temetés, amelyik aktívan részt is vesz az akcióban. "Gusztustalan, hogy (…) szegénységben élő embereket arra akarnak kényszerteni, hogy (…) hozzátartozójukat saját kezűleg öltöztessék fel." - háborognak. Na de ez a legtermészetesebb dolog a világon.

Advertisement

A hisztis temetésügyi reakciók annyit elárulnak, hogy a mai magyar társadalom az élőkön kívül a friss halottakkal sem tud mit kezdeni. Az ösztönös első reakciókból érződik, hogy a tiltakozók Orbán Viktortól nem irtóznak annyira, mint attól a gondolattól, hogy megérintsék, megmosdassák, felöltöztessék és koporsóba fektessék a saját halottjukat.

Pedig ez a hagyomány nem véletlenül alakult ki, a mosdatás-öltöztetés segít a búcsúzásban és az elválás elfogadásában. A halott valamiért undorító dolognak számít, nem pedig egy szeretett személy testének. Inkább lemosatjuk a rokonunkat jattért egy idegen bunkóval, minthogy mi érnénk hozzá utoljára.

Advertisement

Na persze ettől még lehet nyugodtan háborogni, hogy önrészt kér a kormány, meg hogy már megint olyan dolgokra próbál embereket kényszeríteni, ami neki tetszik, de az egész nem az az istentől elrugaszkodott őrült terv, ami egyes reakciókból kitűnik.

Share This Story

Get our newsletter