Miért borultak ki, hogy a kormány velünk öltöztetné fel a halottakat?

Felháborodva tiltakoznak a Baloldali Demokraták, amiért a kormány tervezete szerint annak a családnak járna olcsó szociális temetés, amelyik aktívan részt is vesz az akcióban. "Gusztustalan, hogy (…) szegénységben élő embereket arra akarnak kényszerteni, hogy (…) hozzátartozójukat saját kezűleg öltöztessék fel." - háborognak. Na de ez a legtermészetesebb dolog a világon.

A hisztis temetésügyi reakciók annyit elárulnak, hogy a mai magyar társadalom az élőkön kívül a friss halottakkal sem tud mit kezdeni. Az ösztönös első reakciókból érződik, hogy a tiltakozók Orbán Viktortól nem irtóznak annyira, mint attól a gondolattól, hogy megérintsék, megmosdassák, felöltöztessék és koporsóba fektessék a saját halottjukat.

Advertisement

Pedig ez a hagyomány nem véletlenül alakult ki, a mosdatás-öltöztetés segít a búcsúzásban és az elválás elfogadásában. A halott valamiért undorító dolognak számít, nem pedig egy szeretett személy testének. Inkább lemosatjuk a rokonunkat jattért egy idegen bunkóval, minthogy mi érnénk hozzá utoljára.

Na persze ettől még lehet nyugodtan háborogni, hogy önrészt kér a kormány, meg hogy már megint olyan dolgokra próbál embereket kényszeríteni, ami neki tetszik, de az egész nem az az istentől elrugaszkodott őrült terv, ami egyes reakciókból kitűnik.

Share This Story