444-es √©s indexes nyuggerek, szevasztok! Hogy ker√ľltetek egy platformra Deutsch Tam√°ssal? √ćrjatok pet√≠ci√≥t a felŇĎss√©gteljes t√ľntet√©skult√ļr√©rt!

Plank√≥ GergŇĎ, a 444.hu nyugd√≠jas tagozat√°nak vez√©ralakja felh√°borodottan r√°zza a j√°r√≥keretet:

Ez azonban nem az Ellenz√©ki Boh√≥csz√∂vets√©g szervez√©s√©ben zajlott, √©s nem is a Kossuth t√©ri Satu Ferdin√°nd 2013-as v√°ltozata hajtotta v√©gre, hanem a politikai k√∂z√©p sz√ľrke nyakkendŇĎs centrum√°nak m√©rs√©kelt apostola, Bajnai Gordon mondott itt besz√©det.

N√©met Tam√°s, az Index "Sz√©pet a Sz√©pkor√ļakt√≥l" klubj√°nak titk√°ra annyira kiborul, hogy a riportja v√©g√©re keretes (sic!) publicisztik√°t ragaszt mŇĪfogsorragaszt√≥val, ami arr√≥l sz√≥l, hogy

A szobordöntés, a test és a fej hurcolása már-már 2003-as bagdadi és 2011-es líbiai képeket idézett.

Mikroblogger koll√©g√°juk, Deutsch Tam√°s az elm√ļlt h√ļsz √©v legnagyobb tah√≥s√°g√°nak nevezi a t√∂rt√©nteket.

Advertisement

M√°r csak egy online pet√≠ci√≥ hi√°nyzik a komoly, felelŇĎss√©gteljes t√ľntet√©skult√ļr√°√©rt.

J√©zus isten, mi t√∂rt√©nt? Annyi, hogy volt Budapesten egy t√ľntet√©s, ami nem volt kurva unalmas, hanem lehet r√≥la besz√©lni, √©s a l√©nyeg √∂sszefoglalhat√≥ egyetlen r√∂vid mondatban: Led√∂nt√∂tt√©k Orb√°n hungarocell szobr√°t, √©s v√©gighurcolt√°k a v√°roson.

Advertisement

√Čs Bajnai Gordon, akit mindenki azzal cseszeget folyamatosan, √©n magam is, √©s a most elk√©pedve √≥b√©gat√≥ protonyuggerek is, hogy unalmas, mint egy k√©tszers√ľlt, most v√©gre nyakig ugrott a szaftba, √©s mit kapott? Minden eddigin√©l nagyobb lecsesz√©st.

Mintha nem pont ez√©rt l√©tezn√©nek t√ľntet√©sek. Ha valaki √°rnyalt v√©lem√©nyt akar kifejteni, programot adni, pozit√≠v j√∂vŇĎk√©pet festeni, √©rdemi k√©rd√©sekkel foglakozni, akkor nem t√ľntet, hanem √≠r, interneten nyomul, klipet vagy konferenci√°t rendez, interj√ļt ad, vagy lakoss√°gi f√≥rumot tart. Az utcai demonstr√°ci√≥ l√©nyege k√°b√© az, mint egy focimeccs√©: tele van a t√∂k√ľnk √©s kiab√°lunk egy j√≥t. A demonstr√°ci√≥ l√©nyege, hogy nyers, primk√≥, zsigeri √©s hat√°sos. √Čs ezek, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy √©n v√©gighurcoln√°m-e a v√°roson Orb√°n Viktor lefejezett szobr√°t, mind 100 sz√°zal√©kig igazak voltak a Szolidarit√°s vas√°rnapi akci√≥j√°ra.

Az m√°s k√©rd√©s, hogy ilyen hangulat√ļ akci√≥kkal Bajnai mennyiben tudja megval√≥s√≠tani a deklar√°lt c√©lj√°t, az ŇĎs-SZDSZ-eseken k√≠v√ľl a nemkomcsi de nemorb√°nista centrum szavazatainak megszerz√©s√©t. H√°t ilyenekkel nyilv√°n semennyire, de az sem kiz√°rt, hogy a t√©ny, hogy ezen az amerikain√©pszavista hangulat√ļ Orb√°n-gyŇĪl√∂lŇĎ sze√°nszon fell√©pett, arra utal, Bajnai bel√°tta, hogy a centrum elfoglal√°sa, √©s vele a gyŇĎzelem rem√©nytelen. Ez√©rt re√°lis c√©lt tŇĪz√∂tt ki, miszerint nyom√°s megszerezni minden egyes el√©rhetŇĎ szavazatot azont√≥l, akik antiorb√°nizmusb√≥l √ļgyis r√°nk szavazn√°nak,, √©s valahogy √°tcs√ļszni a 10 sz√°zal√©kos bejut√°si k√ľsz√∂b√∂n. Ez kishitŇĪnek l√°tszik, de mennyivel jobb n√©gy √©vig edzeni egy kis frakci√≥ban 2018-ra, mint eltŇĪnni √∂r√∂kre.

Advertisement

A vas√°rnapi t√ľntet√©sben nem az volt a kij√≥zan√≠t√≥, hogy milyen primit√≠v dolog szt√°linszobord√∂nt√©st j√°tszani Orb√°nnal, hanem hogy a v√°laszt√≥k mennyire letojj√°k, hogy a Fidesz csalt a bajai v√°laszt√°son. Egy nappal a t√∂rv√©nysz√©k √≠t√©lete ut√°n, egy l√°tv√°nyos v√°laszt√°si csal√°s jogerŇĎs b√≠r√≥i deklar√°l√°sa sem hajtott 1500-n√°l t√∂bb embert az utc√°ra. Pedig ez azt√°n olyan t√©ma lenne, ami√©rt adott esetben, ha fel van h√°borodva, egy m√©rs√©kelt jobbos ugyan√ļgy utc√°ra mehet, mint egy fodorg√°borista.

Mondjuk ez sem meglepŇĎ. Hiszen a magyar v√°laszt√°si rendszert √ļgy tal√°lt√°k ki, hogy m√©g a kev√©sb√© t√°j√©kozott v√°laszt√≥k is tudj√°k, hogy minden egyes v√°laszt√°son minden egyes indul√≥ p√°rt sorozatban, s√ļlyosan √©s cinikusan megs√©rti a t√∂rv√©nyt. A lehetetlen√ľl alacsony p√©nzk√∂lt√©si limit k√∂vetkezm√©nye ez. T√©nyleg felh√°bor√≠t√≥ a v√°laszt√≥utaztat√°s. De mi√©rt kiab√°lna emiatt b√°rki az utc√°n egy Egy√ľtt-t√ľntet√©sen, ha pontosan tudhat√≥, maga az Egy√ľtt is durva t√∂rv√©nys√©rt√©seket fog elk√∂vetni a kamp√°nyban, nem az√©rt, mert romlott lenne, hanem mert mindenki ezt csin√°lja, √©s ha ŇĎk nem csin√°ln√°k, kutya sem szavazna r√°juk.

[foró: 444.hu]