Illustration for article titled Miért borult ki mindenki a szezon legjobb, Orbán-lefejezős tüntetésén?

444-es és indexes nyuggerek, szevasztok! Hogy kerültetek egy platformra Deutsch Tamással? Írjatok petíciót a felősségteljes tüntetéskultúrért!

Advertisement

Plankó Gergő, a 444.hu nyugdíjas tagozatának vezéralakja felháborodottan rázza a járókeretet:

Ez azonban nem az Ellenzéki Bohócszövetség szervezésében zajlott, és nem is a Kossuth téri Satu Ferdinánd 2013-as változata hajtotta végre, hanem a politikai közép szürke nyakkendős centrumának mérsékelt apostola, Bajnai Gordon mondott itt beszédet.

Advertisement

Német Tamás, az Index "Szépet a Szépkorúaktól" klubjának titkára annyira kiborul, hogy a riportja végére keretes (sic!) publicisztikát ragaszt műfogsorragasztóval, ami arról szól, hogy

A szobordöntés, a test és a fej hurcolása már-már 2003-as bagdadi és 2011-es líbiai képeket idézett.

Advertisement

Mikroblogger kollégájuk, Deutsch Tamás az elmúlt húsz év legnagyobb tahóságának nevezi a történteket.

Advertisement

Már csak egy online petíció hiányzik a komoly, felelősségteljes tüntetéskultúráért.

Jézus isten, mi történt? Annyi, hogy volt Budapesten egy tüntetés, ami nem volt kurva unalmas, hanem lehet róla beszélni, és a lényeg összefoglalható egyetlen rövid mondatban: Ledöntötték Orbán hungarocell szobrát, és végighurcolták a városon.

Advertisement

És Bajnai Gordon, akit mindenki azzal cseszeget folyamatosan, én magam is, és a most elképedve óbégató protonyuggerek is, hogy unalmas, mint egy kétszersült, most végre nyakig ugrott a szaftba, és mit kapott? Minden eddiginél nagyobb lecseszést.

Mintha nem pont ezért léteznének tüntetések. Ha valaki árnyalt véleményt akar kifejteni, programot adni, pozitív jövőképet festeni, érdemi kérdésekkel foglakozni, akkor nem tüntet, hanem ír, interneten nyomul, klipet vagy konferenciát rendez, interjút ad, vagy lakossági fórumot tart. Az utcai demonstráció lényege kábé az, mint egy focimeccsé: tele van a tökünk és kiabálunk egy jót. A demonstráció lényege, hogy nyers, primkó, zsigeri és hatásos. És ezek, függetlenül attól, hogy én végighurcolnám-e a városon Orbán Viktor lefejezett szobrát, mind 100 százalékig igazak voltak a Szolidaritás vasárnapi akciójára.

Advertisement

Az más kérdés, hogy ilyen hangulatú akciókkal Bajnai mennyiben tudja megvalósítani a deklarált célját, az ős-SZDSZ-eseken kívül a nemkomcsi de nemorbánista centrum szavazatainak megszerzését. Hát ilyenekkel nyilván semennyire, de az sem kizárt, hogy a tény, hogy ezen az amerikainépszavista hangulatú Orbán-gyűlölő szeánszon fellépett, arra utal, Bajnai belátta, hogy a centrum elfoglalása, és vele a győzelem reménytelen. Ezért reális célt tűzött ki, miszerint nyomás megszerezni minden egyes elérhető szavazatot azontól, akik antiorbánizmusból úgyis ránk szavaznának,, és valahogy átcsúszni a 10 százalékos bejutási küszöbön. Ez kishitűnek látszik, de mennyivel jobb négy évig edzeni egy kis frakcióban 2018-ra, mint eltűnni örökre.

A vasárnapi tüntetésben nem az volt a kijózanító, hogy milyen primitív dolog sztálinszobordöntést játszani Orbánnal, hanem hogy a választók mennyire letojják, hogy a Fidesz csalt a bajai választáson. Egy nappal a törvényszék ítélete után, egy látványos választási csalás jogerős bírói deklarálása sem hajtott 1500-nál több embert az utcára. Pedig ez aztán olyan téma lenne, amiért adott esetben, ha fel van háborodva, egy mérsékelt jobbos ugyanúgy utcára mehet, mint egy fodorgáborista.

Advertisement

Mondjuk ez sem meglepő. Hiszen a magyar választási rendszert úgy találták ki, hogy még a kevésbé tájékozott választók is tudják, hogy minden egyes választáson minden egyes induló párt sorozatban, súlyosan és cinikusan megsérti a törvényt. A lehetetlenül alacsony pénzköltési limit következménye ez. Tényleg felháborító a választóutaztatás. De miért kiabálna emiatt bárki az utcán egy Együtt-tüntetésen, ha pontosan tudható, maga az Együtt is durva törvénysértéseket fog elkövetni a kampányban, nem azért, mert romlott lenne, hanem mert mindenki ezt csinálja, és ha ők nem csinálnák, kutya sem szavazna rájuk.

[foró: 444.hu]

Share This Story

Get our newsletter