Meglepően durván, már-már a túlteljesítő alárendeltjeinek modorában szólt be Amerikának és a helyi nagykövetségnek. Egészen megdöbbentő, hogy a miniszterelnök mennyire nincsen tisztában a valósággal.

"Kidobott idő minden perc ezzel foglalkozni", "fecni", "nyers gazdasági érdekek miatt rágalmazási hadjáratot folytat egy ország ártatlan állampolgáraival szemben."

Advertisement

Megdöbbenten hosszú tanácstalanság és hetekig tartó kommunikációs tökölődés után Orbán Viktor ma reggel döntött, beleállt a kitiltási ügybe: a földbe vájta a sarkát, aztán odaköpött az Egyesült Államok lába elé.

Advertisement

Ez egy csomó szavazója szemében nyilvánvalóan ünnepelt gesztus lesz. De éppen az a probléma: Orbán kizárólag a hazai közvéleménykutatások számoszlopait figyelve cselekszik, miközben nem érdekli, hogy Magyarország elveszíti a legfontosabb szövetségeseit és a hitelét a világban.

Az ügy szomorú vetülete, hogy Orbán és stábja milyen egyszerű terelésekkel, csúsztatásokkal és fontos tények egyszerű elhallgatásával manipulálja a közvéleményt ebben az ügyben.

Advertisement

A Habony-agytröszt azt találta ki, hogy "konkrét vádak nélkül vádolnak ártatlan embereket, nem mondják meg, kiket vádolnak és pontosan mivel, így mi ki sem tudunk vizsgálni semmit"-vonalat nyomassa a kormány. Ez a magyar választók összességét nézve bejönni látszik. De attól, hogy őket megvezetik, semmivel sincsenek beljebb, mert Magyarországot nem a hazai szavazók finanszírozzák, fejlesztik és védik meg, ha baj van, hanem mások.

És csak remélni tudom, hogy ez az emberkedés nem azt jelenti, hogy Orbán Amerika és a nyugati világ helyett Putyinnal akarja finanszíroztatni az uralmát.

Advertisement

Elképesztő, hogy a kormány milyen átlátszó kamuzással igyekszik megtéveszteni minket. Itt van ez a tegnap publikált dokumentum, amiről azt harsogják, hogy tessék, nincs benne semmi konkrét, se cégnevek, se személyek, se vádak. Miközben bárki, aki minimális angoltudással elolvassa, láthatja, hogy ez egy lista, egy időrendi összefoglaló azokról a találkozókról amerikai diplomaták és NAV-osok, illetve minisztériumi tiszviselők között, amik során éppen ezekről a konkrét ügyekről meg vádakról volt szó.

Advertisement

A kormány folyamatosan szajkózza, hogy nem tudja, konkrétan miről van szó, miközben természetesen tudja, hiszen az elmúlt évek során jó pár megbeszélésen elmondták nekik. Ugyanígy szajkózták, hogy még a hat kitiltott nevét sem tudják, miközben persze tudták, és ezt az egyik kitiltott még el is árulta.

Aztán itt van az egyik legnagyobb hazugság az ügyben, az amerikai rágalomhadjáratról. Reggel ezt is mondta Orbán:

"Mi az Egyesült Államoknak szövetségesei és barátai vagyunk, én nem merem vádolni az Egyesült Államokat azzal, hogy nyers gazdasági érdekek miatt rágalmazási hadjáratot folytat egy ország ártatlan állampolgáraival szemben."

Advertisement

Csakhogy - bár ezt a választók nagy része nyilván rég elfelejtette - egyszerűen nem igaz, hogy az Egyesült Államok folytatna rágalmazásai vagy más hadjáratot. Az egész ügyet maga a kormányzat kommunikációs agytrösztje robbantotta ki, az élén a verhetetlen stratéga Habony Árpáddal, amikor a Századvég lapjában, a Napi Gazdaságban egy - ráadásul durva csúsztatásoktól hemzsegő cikkben - ők maguk szivárogtatták ki az ügyet. Nem az amcsik voltak, hanem a magyarok. Vida Ildikóra a kormányközeli lap, és nem az ördögi Goodfriend irányította rá a keresőfényt.

Azt nem tudhatjuk, hogy ha az Agytröszt nem ennyire balfácán, akkor az amerikai fél később mondjuk kiszivárogtatta volna-e az ügyet. Talán igen, talán nem. Ezt már soha nem tudhatjuk meg, a Fidesz ugyanis volt olyan ügyes, és mindenkit megelőzve kirúgta a széket saját maga alól.

Advertisement

Onnantól, hogy Habonyék szivárogtattak, tök függetlenül attól, hogy mi volt az eredeti terv, az amerikaik nem tehettek mást, mint amit tettek.

Az egész kormányzati bénázás mögött ezen felül az az elképesztő dolog áll, hogy a Fidesz vezetése alapvetően még mindig azt képzeli, hogy kommunikációs szempontból létezik a világtól elkülönült Magyarország, és létezik olyan, hogy befelé meg kifelé kommunikálás. De ilyen réges rég nincsen, és aki ezt képzeli, az nem bátor, hanem kőfejű.

Advertisement

Ez az ügy messze nem durvult volna el ennyire, ha a Fidesz nem durvítja el. A hat kormányközeli figura be nem engedése elég erős jelzés lett volna, anélkül, hogy a magyar kormánynak nyilvánosan meg kelljen szégyenülnie vagy összevesznie az egyik legfontosabb szövetségesével. Amerika küldött egy jelet, hogy konkrét lépéseket vár a látványosan következmények nélküli korrupció ellen. Mi erre azzal reagáltunk, hogy sértetten szétkürtöltük a dolgot, majd leszögeztük, hogy juszt sem lépünk a korrupció ellen.

Nem tűnik bölcs taktikának.

Share This Story

Get our newsletter