MeglepŇĎen durv√°n, m√°r-m√°r a t√ļlteljes√≠tŇĎ al√°rendeltjeinek modor√°ban sz√≥lt be Amerik√°nak √©s a helyi nagyk√∂vets√©gnek. Eg√©szen megd√∂bbentŇĎ, hogy a minisztereln√∂k mennyire nincsen tiszt√°ban a val√≥s√°ggal.

"Kidobott idŇĎ minden perc ezzel foglalkozni", "fecni", "nyers gazdas√°gi √©rdekek miatt r√°galmaz√°si hadj√°ratot folytat egy orsz√°g √°rtatlan √°llampolg√°raival szemben."

Megd√∂bbenten hossz√ļ tan√°cstalans√°g √©s hetekig tart√≥ kommunik√°ci√≥s t√∂k√∂lŇĎd√©s ut√°n Orb√°n Viktor ma reggel d√∂nt√∂tt, bele√°llt a kitilt√°si √ľgybe: a f√∂ldbe v√°jta a sark√°t, azt√°n odak√∂p√∂tt az Egyes√ľlt √Āllamok l√°ba el√©.

Ez egy csom√≥ szavaz√≥ja szem√©ben nyilv√°nval√≥an √ľnnepelt gesztus lesz. De √©ppen az a probl√©ma: Orb√°n kiz√°r√≥lag a hazai k√∂zv√©lem√©nykutat√°sok sz√°moszlopait figyelve cselekszik, mik√∂zben nem √©rdekli, hogy Magyarorsz√°g elvesz√≠ti a legfontosabb sz√∂vets√©geseit √©s a hitel√©t a vil√°gban.

Advertisement

Az √ľgy szomor√ļ vet√ľlete, hogy Orb√°n √©s st√°bja milyen egyszerŇĪ terel√©sekkel, cs√ļsztat√°sokkal √©s fontos t√©nyek egyszerŇĪ elhallgat√°s√°val manipul√°lja a k√∂zv√©lem√©nyt ebben az √ľgyben.

A Habony-agytr√∂szt azt tal√°lta ki, hogy "konkr√©t v√°dak n√©lk√ľl v√°dolnak √°rtatlan embereket, nem mondj√°k meg, kiket v√°dolnak √©s pontosan mivel, √≠gy mi ki sem tudunk vizsg√°lni semmit"-vonalat nyomassa a korm√°ny. Ez a magyar v√°laszt√≥k √∂sszess√©g√©t n√©zve bej√∂nni l√°tszik. De att√≥l, hogy ŇĎket megvezetik, semmivel sincsenek beljebb, mert Magyarorsz√°got nem a hazai szavaz√≥k finansz√≠rozz√°k, fejlesztik √©s v√©dik meg, ha baj van, hanem m√°sok.

√Čs csak rem√©lni tudom, hogy ez az emberked√©s nem azt jelenti, hogy Orb√°n Amerika √©s a nyugati vil√°g helyett Putyinnal akarja finansz√≠roztatni az uralm√°t.

Advertisement

Elk√©pesztŇĎ, hogy a korm√°ny milyen √°tl√°tsz√≥ kamuz√°ssal igyekszik megt√©veszteni minket. Itt van ez a tegnap publik√°lt dokumentum, amirŇĎl azt harsogj√°k, hogy tess√©k, nincs benne semmi konkr√©t, se c√©gnevek, se szem√©lyek, se v√°dak. Mik√∂zben b√°rki, aki minim√°lis angoltud√°ssal elolvassa, l√°thatja, hogy ez egy lista, egy idŇĎrendi √∂sszefoglal√≥ azokr√≥l a tal√°lkoz√≥kr√≥l amerikai diplomat√°k √©s NAV-osok, illetve miniszt√©riumi tiszviselŇĎk k√∂z√∂tt, amik sor√°n √©ppen ezekrŇĎl a konkr√©t √ľgyekrŇĎl meg v√°dakr√≥l volt sz√≥.

A korm√°ny folyamatosan szajk√≥zza, hogy nem tudja, konkr√©tan mirŇĎl van sz√≥, mik√∂zben term√©szetesen tudja, hiszen az elm√ļlt √©vek sor√°n j√≥ p√°r megbesz√©l√©sen elmondt√°k nekik. Ugyan√≠gy szajk√≥zt√°k, hogy m√©g a hat kitiltott nev√©t sem tudj√°k, mik√∂zben persze tudt√°k, √©s ezt az egyik kitiltott m√©g el is √°rulta.

Advertisement

Azt√°n itt van az egyik legnagyobb hazugs√°g az √ľgyben, az amerikai r√°galomhadj√°ratr√≥l. Reggel ezt is mondta Orb√°n:

"Mi az Egyes√ľlt √Āllamoknak sz√∂vets√©gesei √©s bar√°tai vagyunk, √©n nem merem v√°dolni az Egyes√ľlt √Āllamokat azzal, hogy nyers gazdas√°gi √©rdekek miatt r√°galmaz√°si hadj√°ratot folytat egy orsz√°g √°rtatlan √°llampolg√°raival szemben."

Csakhogy - b√°r ezt a v√°laszt√≥k nagy r√©sze nyilv√°n r√©g elfelejtette - egyszerŇĪen nem igaz, hogy az Egyes√ľlt √Āllamok folytatna r√°galmaz√°sai vagy m√°s hadj√°ratot. Az eg√©sz √ľgyet maga a korm√°nyzat kommunik√°ci√≥s agytr√∂sztje robbantotta ki, az √©l√©n a verhetetlen strat√©ga Habony √Ārp√°ddal, amikor a Sz√°zadv√©g lapj√°ban, a Napi Gazdas√°gban egy - r√°ad√°sul durva cs√ļsztat√°sokt√≥l hemzsegŇĎ cikkben - ŇĎk maguk sziv√°rogtatt√°k ki az √ľgyet. Nem az amcsik voltak, hanem a magyarok. Vida Ildik√≥ra a korm√°nyk√∂zeli lap, √©s nem az √∂rd√∂gi Goodfriend ir√°ny√≠totta r√° a keresŇĎf√©nyt.

Advertisement

Azt nem tudhatjuk, hogy ha az Agytr√∂szt nem ennyire balf√°c√°n, akkor az amerikai f√©l k√©sŇĎbb mondjuk kisziv√°rogtatta volna-e az √ľgyet. Tal√°n igen, tal√°n nem. Ezt m√°r soha nem tudhatjuk meg, a Fidesz ugyanis volt olyan √ľgyes, √©s mindenkit megelŇĎzve kir√ļgta a sz√©ket saj√°t maga al√≥l.

Onnant√≥l, hogy Habony√©k sziv√°rogtattak, t√∂k f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy mi volt az eredeti terv, az amerikaik nem tehettek m√°st, mint amit tettek.

Az eg√©sz korm√°nyzati b√©n√°z√°s m√∂g√∂tt ezen fel√ľl az az elk√©pesztŇĎ dolog √°ll, hogy a Fidesz vezet√©se alapvetŇĎen m√©g mindig azt k√©pzeli, hogy kommunik√°ci√≥s szempontb√≥l l√©tezik a vil√°gt√≥l elk√ľl√∂n√ľlt Magyarorsz√°g, √©s l√©tezik olyan, hogy befel√© meg kifel√© kommunik√°l√°s. De ilyen r√©ges r√©g nincsen, √©s aki ezt k√©pzeli, az nem b√°tor, hanem kŇĎfejŇĪ.

Advertisement

Ez az √ľgy messze nem durvult volna el ennyire, ha a Fidesz nem durv√≠tja el. A hat korm√°nyk√∂zeli figura be nem enged√©se el√©g erŇĎs jelz√©s lett volna, an√©lk√ľl, hogy a magyar korm√°nynak nyilv√°nosan meg kelljen sz√©gyen√ľlnie vagy √∂sszevesznie az egyik legfontosabb sz√∂vets√©ges√©vel. Amerika k√ľld√∂tt egy jelet, hogy konkr√©t l√©p√©seket v√°r a l√°tv√°nyosan k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľli korrupci√≥ ellen. Mi erre azzal reag√°ltunk, hogy s√©rtetten sz√©tk√ľrt√∂lt√ľk a dolgot, majd lesz√∂gezt√ľk, hogy juszt sem l√©p√ľnk a korrupci√≥ ellen.

Nem tŇĪnik b√∂lcs taktik√°nak.