​Miért a magyar emberek selejtje megy képviselőnek?

Menekülnek, sunyítanak, makognak, köcsögösködnek a képviselők, amikor a világ legegyszerűbb dolgát kérdezik tőlük Paksról. Sokkot kaptam egy videótól.

Advertisement

Többször is megnéztem tegnap óta a hvg.hu nagy felháborodást keltett parlamenti videóját, pedig nem gyakran csinálok ilyet. A videón a Fidesz képviselőit kérdezi a riporter arról, hogy miért szavazzák meg a paksi bővítést, illetve hogy támogatják-e, hogy népszavazás legyen Paksról.

A videó önmagában nem azért megdöbbentő, mert országgyűlési képviselők szabályosan elmenekülnek a munkájuk egyik igen fontos része, vagyis a sajtó kérdéseire való válaszolás elől.

Advertisement

Nem is azért, mert szinte mindegyikük arcán az látszik, hogy azért rohadtul szégyellik magukat, hogy a Főnök parancsára éppen segget kell csinálniuk a szájukból.

Nem is azért, mert a gyávaság és a munkakerülés mellett rendkívül arrogánsak, a film hangulatát nézve az se lenne meglepő, ha valamelyik erőszakos pöcsfej ráncigálni kezdené vagy megfejelné a munkáját végző riportert.

Advertisement

Mégcsak az sem igazán sokkoló, hogy a Fidesz és a kormány ilyen mértékben lenézi a választóit.

Az igazán meglepő nekem az volt, hogy a profi kommunikátor hírében álló Fidesz egy ilyen kényes kérdésben nem írt a mezei képviselőinek legalább egy öt rövid, sulykolandó mondatból álló puskát arról, hogy mit kell mondani, ha bárki Putyinnal, az oroszokkal vagy az atommal piszkálná őket. Nem volt nehéz kitalálni, hogy a titkos magyar-szovjet paktum hírére lesz, aki kérdezni fog. És erre a helyzetre a Fideszben láthatólag annyival intézték el a felkészülést, hogy "gyerekek, kurvára ne mondjatok SEMMIT, ha kell szaladjatok el vagy húzzatok a fejetekre egy pokrócot, majd nyilatkozik a Tóni meg Robi, ha nagyon kell."

Advertisement

Ez a magyar állampolgárok mellett a saját képviselőik lenézése. Bár, ahogy elnéztem ezt a filmet, ez még érthető hozzáállás is a Fidesz vezetőitől. Persze az is igaz, hogy ezek a selejtes emberek nem a fán nőttek, hanem a Fidesz vezetői kasztingolták őket. És azt persze mondanom sem kell, hogy Wittner Mária még ebből a mezőnyből is ki tud ragyogni, de ő mondjuk egyedülálló tehetség.

Disclaimer: Az animgifen szereplő mondatot Wittner nem mondta így ki, a tartalma volt ez. Annak, aki nem nézi végig a videót, ez nem egyértelmű. A gifmester a következő, valóban elhangzott párbeszédet parodizálja az animgifen megjelenő szöveggel:

W.M.: Ne haragudjon, laikus emberek szavazzanak az atomreaktorról? Ez nevetséges!

Riporter: Ön is laikus.

W.M.: Én nem vagyok fizikus. De nekem vannak barátaim, akikkel beszélgetek!

És ha már belekezdtünk, egy kis best of Wittner:

- Hát hogy ne szavaznám meg? Ennél tisztább áram nem is lehet.

- Ez már nem Szovjetunió, ez Oroszország!

- Engem? Engem az atomreaktor működése győzött meg róla

- Nem zavarja, hogy az ország energiaelleátása évtizedekre orosz befolyás alá kerül? Mér? Eddig is orosz befolyás alatt volt nem? És működött jól a dolog.

Advertisement

(animgif art: repavalleszurtnyul)

Share This Story

Get our newsletter