This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Miért a ceviche lesz Budapest új divatkajája

Illustration for article titled Miért a ceviche lesz Budapest új divatkajája

Lejárt lemez a phở, kiszáradt habcsók a macaron, leérett a medvehagyma, a kvinoához meg főzni kell tudni, úgyhogy eleve nem volt soha népszerű. Teljesen logikus, hogy Budapest következő divatétele a ceviche lesz.

Advertisement

Perui étel, friss, nyers halból készül, számtalan variánsa van, alapesetben a kockára vágott halhúst zöldcitrom levében marinálják egészen rövid ideig, majd megsózzák, összekeverik hagymával és csilivel, köretként kukoricával tálalják. Magyar nyelven a Panamericana blog perui konyháról szóló posztjában olvashatunk róla első kézből.

Ezért lesz a ceviche menő:

Ismerős

Budapesten a kilencvenes évek óta lehet rossz szusit kapni, az utóbbi húsz évben mindenki evett már olyan halat, ami nem volt megfőzve, úgyhogy nem egy teljesen új alapanyaggal kell megismerkedni. Egyáltalán nem arról van szó, hogy a konzervatív ízlésű magyar közönségnek tengerimalacot, bárányszemet vagy marhabelet kéne legyűrnie a torkán.

Advertisement

Egzotikus

Eredeti cevichét Dél-Amerika nyugati partján, azon belül is leginkább Peruban lehet enni. Dél-Amerikába eljutni jó drága, egy Budapest–Lima-repülőjegy elvétve áll meg 300 000 forint alatt. Ennyi pénze ugyan egy csomó embernek van, arra viszont jóval kevesebb embernek van igénye, hogy erre is költse. Így szinte biztosak lehetünk abban, hogy Magyarországon lényegében senki nem fogja tudni, hogy milyen is a rendes ceviche – pláne, hogy tenger híján a magyar ember vajmi keveset tud a tengeri halakról. Mindenki hamar szakértővé válhat, egy-két nyugat-európai vagy amerikai utazás után pedig – ahol a ceviche jó ideje népszerű étel – már tényleg mindenkit kioszthatunk.

Advertisement

Veszélyes

Egy jó divatkajának nem árt, ha izgalmasan életveszélyes. Ugyan egy letüdőzött macaron is ölhet, egy medvehagymának nézett gyöngyvirág pedig egész biztosan, a magyar ceviche még ezeknél a halálos finomságoknál is veszélyesebb lehet, hiszen egy-két helyet leszámítva ebben az országban nem lehet friss tengeri halat kapni. Romlott tengeri haltól, de különösen romlott kagylótól, tintahaltól és egyéb tengeri herkentyűktől pedig egészen pazar ételmérgezést lehet kapni, és akkor a parazitákról még nem is beszéltünk.

Advertisement

Drága

Ugye a macaronban is az a tenyérbemászó, hogy mi az isten kerül egy ilyen kis habcsókban 250–300 forintba, amikor egy rendes tortaszelet is megvan annyiból, és abból még a margarin sincs kispórolva. A ceviche garantáltan drága lesz, Magyarországra olcsón nem lehet friss tengeri halat hozni. Aki nem engedheti meg magának, egyszerűen és reflexből gyűlölheti majd az összes belvárosi divatcevichézőt.

Advertisement

Bonyolult a neve

Valahogy úgy kell ejteni, hogy szevicse, ami spanyolul nem tudóknak nem triviális, bár még így is felüdülés lesz a phở után, amit úgy kell ejteni, hogy fhvÁaoOááA.

Advertisement

Egyszerű

Nyers hal, hagyma, só, csili, köretnek egy kis kukorica vagy édeskrumpli. Ezt otthon is meg tudja mindenki csinálni, meg is fogja próbálni, és ki fogja posztolni.

Advertisement

Előre is jó étvágyat kívánunk, de addig is néhány várható epizód a magyar cevicheláz hónapjaiból, többé-kevésbé időrendben:

 • A budaörsi halpiac elkezd cevichét csinálni a kiülős részen
 • Nyílik a Kazinczy utcában valami hely, amit egy perui nyaralás után csinál valaki, az eredetileg reggelire fogyasztott cevichét menő és drága éjszakai bulikajává, valamint nagyon büdös hányásokká alakítva
 • A menő bisztrók felveszik az ebédmenüre, egyik-másik helyen nem lesz rossz
 • A Kispiacban szombat reggelenként lehet majd kapni, rendesen elkészítik, elég finom lesz
 • Uj Péter megírja, hogy minden magyarországi ceviche szar, de van Trieszt mellett egy hely, amit egy perui házaspár csinál, és az jó, hajnalban veszik a halat a kikötőben, francia hagymával tálalják
 • Péter Anna megcsinálja pontyból, le is videózza, a ponty szálkáit az adásban szemöldökcsipesszel távolítja el, majd megállapítja, hogy egész jó lett
Advertisement

Bede Márton megemlíti, hogy ő evett cevichét Pedro Solarinál, a modern ceviche limai feltalálójánál, és minden ceviche, amit nem csendes-óceáni nyelvhalból csinálnak, az egy szar, és hogy ő sose fog Magyarországon cevichét enni

Advertisement
 • A Kistücsökben megcsinálják süllőből és váratlanul nagyon finom lesz
 • A Bűvös Szakács feltesz egy cikket a cevichéről, amiről kiderül, hogy tíz éve írták a Magyar Nemzetbe, és hogy pontosabb és tájékozottabb minden másnál, ami magyar nyelven a témában valaha megjelent
 • Megjelenik a Balatonon is a ceviche, pangáziuszból, üveges citromléből, zöldpaprikából és konzervkukoricából készítik
 • Becsúszik egy-két halálhír
 • Mindenkinek elege lesz a rossz, citromlés, nyers halból, majd elterjed a tumbleren, hogy mennyire jó kaja a szamgjopszal
Advertisement

Fotó: Greg Ma

Share This Story

Get our newsletter