Mi k√∂ze Imr√©dy B√©l√°nak az √∂tvenes √©vek szovjet jampeceihez √©s a fiatal rockzene betiltott dalaihoz? Mindannyiuknak volt viszonyuk a mellkas- √©s koponyar√∂ntgenekre r√∂gz√≠tett hangfelv√©telekhez. Hajd√ļ J√≥zsef fot√≥mŇĪv√©sz seg√≠ts√©g√©vel √°stunk a jelens√©g m√©ly√©re.

H√≠rcsatorn√°imon idŇĎrŇĎl idŇĎre felbukkan ‚Äď k√∂sz√∂nhetŇĎen az internet b√°mulatos √∂nrecikl√°l√≥ k√©pess√©g√©nek ‚Äď a r√∂ntgenfelv√©telekre r√∂gz√≠tett szovjet kal√≥zfelv√©telek t√©m√°ja. √Āltal√°ban n√©pszerŇĪ, sz√©les k√∂rben megosztott posztokban csod√°lkoznak r√° a szerzŇĎk, bloggerek, hogy micsoda punk dolog volt az √∂tvenes-hatvanas √©vekben betiltott zen√©ket szamizdatban terjeszteni, √©s hogy vizu√°lisan irt√≥ menŇĎ produktumok voltak ezek a bootleg hanglemezek. Legut√≥bb p√©ld√°ul a The Verge meleg√≠tette fel a Der Spiegel 2011-es cikk√©t, az NPR p√°r h√©ttel kor√°bbi anyag√°nak erre vonatkoz√≥ r√©sz√©t a Junkculture √©s m√©g sokan m√°sok is √°tvett√©k, a BBC 2012-ben √≠rt cikket a jelens√©grŇĎl.

Advertisement

Sok cikkben k√∂z√∂s elem ‚Äď √≠gy az NPR √©s a BBC anyag√©ban is ‚Äď, hogy illusztr√°ci√≥nak Hajd√ļ J√≥zsef magyar fot√≥mŇĪv√©sz fot√≥it haszn√°lj√°k, nem sokat t√∂rŇĎdve azzal, hogy azoknak csak t√°voli k√∂z√ľk van a szovjet bootleg lemezekhez.

Advertisement

Az egyik, illusztr√°ci√≥k√©nt leggyakrabban haszn√°lt Hajd√ļ J√≥zsef alkot√°s (Forr√°s: nessim.hu)

Mivel kor√°bban m√°r tal√°lkoztam Hajd√ļ felv√©teleivel ‚Äď k√∂z√ľl√ľk j√≥ n√©h√°ny megtekinthetŇĎ a Bolt Fot√≥gal√©ria el√©g r√©gi oldal√°n, ahol t√∂bb nyelven is olvashat√≥ le√≠r√°s keletkez√©s√ľk k√∂r√ľlm√©nyeirŇĎl ‚Äď, gondoltam, jobb ha megk√©rem mag√°t Hajd√ļt, mondja el mit is lehet tudni ezekrŇĎl a furcsa hanglemezekrŇĎl.

A Postam√ļzeumban √ľlt√ľnk le besz√©lgetni, ahol 1993-ban volt egy ki√°ll√≠t√°s "Hall√≥, itt Pusk√°s Tivadar telefonja" c√≠mmel, Pusk√°s Tivadar √©s Thomas Alva Edison kapcsolat√°r√≥l, munk√°ss√°g√°r√≥l. Azon a ki√°ll√≠t√°son helyet kaptak hangr√∂gz√≠t√©ssel kapcsolatos t√°rgyak √©s dokumentumok is, k√∂zt√ľk n√©h√°ny k√ľl√∂n√∂s r√∂ntgenfelv√©tel, amikre valakik valamikor lemezj√°tsz√≥val lej√°tszhat√≥ hangfelv√©telt karcoltak lemezv√°g√≥ g√©ppel. Hajd√ļ J√≥zsef, aki egyben a Postam√ļzeum muzeol√≥gusa is, ekkort√°jt figyelt fel a Magyar R√°di√≥b√≥l sz√°rmaz√≥ bizarr, r√∂ntgensug√°rz√°ssal √°tvil√°g√≠tott emberi testr√©szeket √°br√°zol√≥ hanglemezekre.

Advertisement

Hajd√ļ J√≥zsef, a Postam√ļzeum muzeol√≥gusa (Fot√≥: Nagy Attila/Cink)

Mint kider√ľlt, a legr√©gebbi ilyen lemezek a 40-es √©vekbŇĎl sz√°rmaztak, √©s a Magyar R√°di√≥ lemezv√°g√≥ mŇĪhely√©ben k√©sz√ľltek, illetve a technikai √ļjdons√°gokra fog√©kony, tehetŇĎsebb, lemezv√°g√≥ g√©pet v√°s√°rol√≥ zeneszeretŇĎ r√°di√≥hallgat√≥k is k√©sz√≠tettek otthonaikban ilyeneket. Akkoriban legink√°bb sellak gyant√°b√≥l k√©sz√ľlt lemezekre r√∂gz√≠tett√©k a r√°di√≥s hangfelv√©teleket, de a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ idej√©n szinte lehetetlenn√© v√°lt a D√©lkelet-√Āzsi√°b√≥l, legink√°bb Indi√°b√≥l sz√°rmaz√≥ anyag beszerz√©se. A nyersanyaghi√°ny sz√ľlte a k√©nyszermegold√°st: az ismeretlens√©g hom√°ly√°ba veszŇĎ r√°di√≥s szakemberek √©s lelkes amatŇĎr√∂k olyan alapanyagot kerestek, ami olcs√≥, nagy mennyis√©gben rendelkez√©sre √°ll, √©s term√©szetesen alkalmas visszaj√°tszhat√≥ minŇĎs√©gŇĪ hangr√∂gz√≠t√©sre.

Advertisement

A k√≥rh√°zakb√≥l sz√°rmaz√≥, expon√°lt √©s elŇĎh√≠vott, majd leselejtezett r√∂ntgenfilmek megfeleltek a c√©lnak. Az egyik, olykor mindk√©t oldal√°n f√©ny√©rz√©keny emulzi√≥val bevont celluloidlapok elegendŇĎen vastagok √©s strapab√≠r√≥ak voltak ahhoz, hogy a fel√ľlet√ľkbe karcolt bar√°zd√°k meg√∂r√∂k√≠thess√©k a korszak t√°nczen√©it, n√©pszerŇĪ dalait, politikusi besz√©deit, √©s m√©g megannyi mindent, amit r√°di√≥sug√°rz√°sra √©rdemesnek tartottak.

(Fotó: Nagy Attila/Cink)

A Magyar R√°di√≥ st√ļdi√≥iban √≠gy sz√ľlettek mai szemmel n√©zve rendk√≠v√ľl izgalmas, az √ļjrahasznos√≠that√≥s√°g szemsz√∂g√©bŇĎl, multim√©di√°s aspektusb√≥l is tanulm√°nyozhat√≥ alkot√°sok, amikhez a n√©vtelen k√©sz√≠tŇĎk is hozz√°adt√°k a maguk eszt√©tikai k√©tforintj√°t: sok r√∂ntgenfelv√©telbŇĎl szemmel l√°that√≥an j√≥l megkompon√°lt, megfontolt m√≥don k√©sz√ľlt hanglemez, az eredeti k√©p, mondjuk egy koponyaprofil vagy egy mellkas szemnek kellemes m√≥don jelenik meg a kerek v√©gterm√©ken. Hajd√ļ J√≥zsef szerint √ļgymond t√°rsszerzŇĎk√©nt lehet tekinteni az egykori k√©sz√≠tŇĎkre.

Advertisement

Val√≥sz√≠nŇĪleg ez ragadta meg legjobban Hajd√ļ J√≥zsef figyelm√©t is, amikor a kilencvenes √©vekben t√∂bb fot√≥projektet is alapozott a r√∂ntgenhanglemezekre. A fotogr√°fus elŇĎsz√∂r negat√≠vk√©nt haszn√°lva lekontaktolta a gyŇĪjtŇĎktŇĎl hozz√° ker√ľlt lemezeket (14 darabot √∂sszesen), azaz fot√≥pap√≠rra levil√°g√≠totta azokat, √©s a f√©ny√©rz√©keny pap√≠rokat elŇĎh√≠vta a szokott m√≥don. Majd k√≠s√©rletezett √°tvil√°g√≠t√≥ asztalra helyezett r√∂ntgenfilmekkel is, k√©sz√≠tett 4x5 inch-es Polaroid s√≠kfilmre r√©szletfot√≥kat. Az √≠gy kapott limit√°lt p√©ld√°nysz√°m√ļ sorozatok t√∂bb ki√°ll√≠t√°son ‚Äď p√©ld√°ul n√©h√°ny √©ve a Nessim gal√©ri√°ban tematikus r√∂ntgenk√©pes ki√°ll√≠t√°son (X-Ray Men: L√°thatatlan vil√°gok) ‚Äď is szerepeltek, √©s legt√∂bbj√ľk ma m√°r mag√°n- √©s k√∂zgyŇĪjtem√©nyekben van sz√©tsz√≥rva a vil√°gban.

(Fot√≥: Hajd√ļ J√≥zsef)

Advertisement

(Fot√≥: Hajd√ļ J√≥zsef)

A rendes, 78-as fordulatsz√°m√ļ, norm√°l bar√°zd√°s (azaz nem mikrobar√°zd√°s) lemezek egy√©bk√©nt k√∂r√ľlbel√ľl k√©t-h√°rom percnyi hangfelv√©telt tartalmaznak, √©s sok olyan felv√©telrŇĎl lehet besz√©lni, ami k√∂nnyen lehet, hogy csak ilyen form√°ban maradt fenn. √ćgy r√∂gz√≠tett√©k p√©ld√°ul Imr√©dy B√©la 1940. december 31-√©n √©jf√©lkor elmondott √ļj√©vi k√∂sz√∂ntŇĎ besz√©d√©t, ami egy mellkasr√∂ntgenen kapott helyet (Imr√©dy ekkort√°jt a Magyar Meg√ļjul√°s P√°rtj√°nak volt alap√≠t√≥ vezetŇĎje).

Advertisement

(Fotó: Nagy Attila/Cink)

Egy m√°sik lemez, amit Hajd√ļ J√≥zsef mutatott, ugyanezen napr√≥l sz√°rmazik, √©s "Zen√©s napt√°r" c√≠mmel "erd√©lyi diadalzene" hallhat√≥ rajta, v√©lhetŇĎen a m√°sodik b√©csi d√∂nt√©s eredm√©nyek√©pp 1940-ben visszakapott ter√ľleteket √ľnnepelendŇĎ.

Advertisement

(Fotó: Nagy Attila/Cink)

Egy harmadik p√©ld√°nyon ‚Äď egy koponyar√∂ntgenen ‚Äď egy ismeretlen b√°rzongorista j√°t√©k√°t √∂r√∂k√≠tett√©k meg, a szuggeszt√≠v kin√©zetŇĪ lemez becs√ľlet√©re v√°lna b√°rmelyik obsk√ļrus blackmetal zenekarnak m√©g ma is.

Advertisement

(Fotó: Nagy Attila/Cink)

Az "X-Ray Records lemezc√©g" t√∂rt√©nete azonban nem √©rt v√©get a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļval. 1945 ut√°n a Szovjetuni√≥ban megjelentek hasonl√≥ zenehordoz√≥k, √©s Magyarorsz√°gon is folytat√≥dott a r√∂ntgenlemezek titkos √©lete. Mint arr√≥l t√∂bben, t√∂bb helyen is √≠rtak az ut√≥bbi idŇĎben, a Szovjetuni√≥ban az √∂tvenes √©vekben az akkori kult√ļrpolitika √°ltal tiltott nyugati rock- √©s beatzene legn√©pszerŇĪbb elŇĎad√≥inak felv√©teleit terjesztett√©k ilyen kal√≥zkiadv√°nyok form√°j√°ban.

Advertisement

Bootleg lemezek a szocialista blokkból (Fotó: "Internet")

Hajd√ļ J√≥zsef tudom√°sa szerint Budapesten egy R√°k√≥czi √ļti kapualjban megb√ļv√≥ √ľzlet √©s mŇĪhely lemezv√°g√≥ g√©p√©n is k√©sz√ľltek hasonl√≥ illeg√°lis m√°solatok a legink√°bb magyar sportol√≥k √°ltal k√ľlf√∂ldrŇĎl becsemp√©szett hanglemezekrŇĎl. A lemezsokszoros√≠t√≥ illetŇĎ j√≥ p√©nz√©rt k√∂lcs√∂nk√©rte a Shadows-, Beatles-, Elvis Presley lemezeket, √©s a r√∂ntgenfelv√©telekre k√©sz√≠tett m√°solatokat forgalmazta pult al√≥l, term√©szetesen a sz√ľks√©ges konspir√°ci√≥ alkalmaz√°s√°val. Az √ľzlet j√≥l mehetett, mert egyes besz√°mol√≥k szerint k√©sŇĎbb, a hetvenes √©vekben, a kult√ļrszigor enyh√ľl√©se ut√°n hegyekben √°lltak a zenei antikv√°riumokban a r√∂ntgenlemezes kal√≥zkiadv√°nyok.

F√∂lmer√ľlhet a k√©rd√©s, honnan lehetett akkoriban b√°rkinek is lemezv√°g√≥ g√©pe. Hajd√ļ J√≥zsef szerint nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel a h√°bor√ļ elŇĎtti idŇĎkbŇĎl maradhatott p√°r p√©ld√°ny, akkort√°jt m√©g nem volt akkora k√ľl√∂nlegess√©g egy ilyen, k√∂r√ľlbel√ľl negyven-√∂tven kilogrammot nyom√≥, egy √°tlagos lemezj√°tsz√≥n√°l kiss√© nagyobb szerkezet, sok amatŇĎr hangfelv√©tel sz√ľletett ilyen mag√°ntulajdonban l√©vŇĎ g√©pen. Az, hogy a Szovjetuni√≥ba milyen √ļton m√≥don jutott el az √∂tvenes √©vekre a r√∂ntgenfilmes hanglemez nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel Magyarorsz√°gon megsz√ľletett technik√°ja, nem tudni. M√©g az is lehet, hogy egym√°st√≥l f√ľggetlen√ľl tal√°lt√°k ki a m√≥dszert p√°r √©vtized elt√©r√©ssel.

Advertisement

Albert kiegészítése:

N√©h√°ny h√©ttel ezelŇĎtt l√°ttam az orosz filmklubban a Jampecek (Sztiljagi) c. filmalkot√°st, ami egyr√©szt nagyon j√≥, m√°sr√©szt pont az √∂tvenes √©vekben j√°tsz√≥dik, √©s a der√©k komszomolist√°k k√ľzdelm√©t mutatja be az amerik√°s elhajl√≥kkal szemben. √Čn ebben l√°ttam elŇĎsz√∂r ilyen r√∂ntgenes lemezeket. √ČlŇĎben sajnos nem volt szerencs√©m hasonl√≥khoz, a hetvenes-nyolcvanas √©vekre m√°r kimentek a divatb√≥l a Szovjetuni√≥ban is. Mert b√°r a legmenŇĎbb orosz egy√ľtteseknek m√©g akkor sem nagyon jelenhettek meg hivatalos felv√©teleik, a kal√≥zalbumokat elŇĎbb magn√≥szalagokon, k√©sŇĎbb pedig m√°r kazett√°kon terjesztett√©k. A k√ľlf√∂ldieket meg be lehetett hozni, igaz, brut√°lis √°ruk volt a feketepiacon, egy-egy eredeti Deep Purple-√©rt vagy Nazareth√©rt ak√°r 60 rubelt is adtak, ami kb. egy √°tlagfizet√©s harmad√°t tette ki.

Ja, a fent eml√≠tett zen√©s filmalkozt√°s vonatkoz√≥ jelenet√©t hi√°ba kerestem a vil√°gh√°l√≥s interneten, sehogy sem siker√ľlt megtal√°lnom. Helyette egyfajta b√≥nuszk√©nt itt van ez a nagyon erŇĎs kis r√©sz, ahol a gonosz √©s csal√≥dott komszomolista l√°ny nagygyŇĪl√©sen kel ki a legjobb fej jampec ellen. Nem tudom, nyelvtud√°s n√©lk√ľl is j√≥-e a jelenet, de azzal nagyon: