Illustration for article titled Mibe, hogy lesz még Pogátsa Zoltánból miniszter egyszer?

Az újbalos közgazdász a görög válságról hangoztatott véleményével gyakorlatilag egyesíti a legkülönfélébb magyar szavazókat.

Advertisement

Bevallom, azok közé tartozom, akik a görög helyzet eszkalálódása előtt nem nagyon követték a Nyugat-Magyarországi Egyetem docensének pályáját, és csak a nevét hallottam néha. Az utóbbi hetekben azonban folyamatosan Pogátsa Zoltán helyzetelemzéseibe és tanulmányaiba botlom az interneten vagy másutt, amiket akár elrettentő példaként osztanak meg, akár pedig azért, mert egyetértenek vele.

Pogátsa (mint a róla szóló, nagyon részletes Wikipedia-szócikkből is megtudhatjuk) írt már könyvet a görög válságról, miután görög állami ösztöndíjjal kutatott Athénban, úgyhogy érthetően sok mindenkinek kapóra jön most egy szakértő, aki ráadásul most is a görög fővárosban tartózkodik.

Advertisement

Viszont amiket Pogátsa állít az írásaiban (például ebben), az – és most nagyon visszafogott leszek – meglehetősen egyoldalú képet fest a kialakult helyzetről, és kicsit leegyszerűsítve minden kizárólag az EU hibája, amely puszta szemétkedésből kényszeríti térdre a önállóskodó Ciprasz-kormányt, hiszen mindenki tudja, hogy a megszorítások bizonyítottan nem hoznak eredményt.

Bár nem állítom, hogy értek a gazdasághoz vagy pénzügyekhez, az még nekem is túlzásnak tűnik, hogy a jelenlegi csődközeli helyzetet, amikor mától napi 60 euróban maximálták a készpénzfelvételt, Pogátsa a görög kormány győzelmének állítja be. És hogy miért? Azért, mert a görög lakosság kimenekítette a bankbetétjei nagy részét. Tényleg óriási sikertörténetnek tűnik.

Advertisement

Ami még érdekesebb, a Szirizáról folyamatosan elismeréssel beszélő közgazdász a görög válságról alkotott véleményével majdnem lefedi a magyar parlamenti pártok teljes spektrumát. Ez a nagyban EU- és bankellenes retorika most nagyon népszerű a Fidesz és a Jobbik szavazóinál éppúgy, mint az LMP-nél, és még a szocialistáknál is egész biztos akadnak támogatói bőven. (Azt már nem is említem, hogy Pogátsa eredetileg az újbalos 4K! irányából jön.)

Erre alapozom tehát azt, hogy ha nem is most, nem is ebben a kormányban, de valamikor a jövőben Pogátsa Zoltán egyszer még miniszterként mutathatja meg, hogy is kell felelős gazdaságpolitikát csinálni.

Advertisement

Fotó: ATV

Share This Story

Get our newsletter