This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mi történne, ha a britek kilépnének az EU-ból?

Illustration for article titled Mi történne, ha a britek kilépnének az EU-ból?

Például az, hogy még többen használnák azt az elképesztően idióta szót, hogy Brexit. Na de mi lenne még?

Advertisement

A Guardian gyűjtötte össze a legfontosabb kérdéskörökben az esetleges brit kilépés lehetséges következményeit. A cikkből jól látszik, hogy nagyjából senki sem tud biztos válaszokat adni a kérdésre, de azért pár dolog így is látszik.

Advertisement

Az biztosnak tűnik, hogy a brit gazdaság teljesítménye csökkenne, a kérdés csak az, mennyivel. Ha sikerülne tető alá hozni a szabadkereskedelmi egyezményt az EU-val, akkor kevéssel, ha nem, akkor sokkal. A kilépést támogatók szerint a britek úgyis rengeteget fizetnek az EU-nak, mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy egy sor, az EU nyújtotta támogatást a brit államnak kellene átvállalnia.

Az EU-pártiak szerint akár 3 millió munkahelybe is kerülhetne Nagy-Britannia számára a kilépés, és számos nagy cég is kivonulhatna az országból, különösen az autóipar és az üzleti szektor sínylené meg mindezt. Mások szerint viszont a munkahelyeket nem az Unió, hanem a piac teremti, arra pedig semmi bizonyíték, hogy a brit és európai cégek közötti kereskedelmet ennyire rosszul érintené a kilépés.

Advertisement

Ami a kereskedelmet illeti, a brit kereskedelmi kamara felmérése szerint a cégek többsége maradna az Unióban, ugyanakkor tekintélyes tábora van a kilépés + szabadkereskedelmi egyezmény kombónak is, ami a reményeik szerint a kapcsolatokat meghagyná, Brüsszel viszont nem pofázna bele mindenbe, mint most. Arról azért megoszlanak a vélemények, hogy egy független Nagy-Britanniának mekkora játéktere lenne a világ nagy piacaival kötött új egyezmények terén.

A bevándorlás kérdésében viszont majdnem biztos, hogy nem állna be nagy változás a kilépéssel sem: eleve a bevándorlók többsége az EU-n kívülről jött eddig is, ráadásul a már említett szabadkereskedelmi megállapodás esetén a szabad munkavállalás feltételei nem változnának. Erre jó példa Norvégia, amely nem EU-tag, de tagja az Európai Gazdasági Térségnek, és a lakosságszámhoz viszonyítva kétszer annyi EU-munkavállaló érkezik oda, mint a britekhez.

Advertisement

Ilyen megállapodás hiányában azonban valóban szigorodnának a bevándorlási feltételek (mármint azok számára, akik ezután költöznének ki), de ez olyan abszurd szituációkat is eredményezne, hogy a sok, Dél-Európában élő brit nyugdíjasnak állampolgári vizsgát kéne tennie, illetve újra szigorítani kéne a most csak jelképes határt Észak-Írország és Írország között, ami több kényes kérdést is felvetne.

És milyen befolyással lenne a kilépés az Egyesült Királyság nemzetközi szerepére? Na, ez az a pont, ahol minden egyrészt-másrésztezés ellenére egyértelműen rosszabbul járnának a cikk szerint. A britek jelenleg jobb alkupozícióban vannak, mint az ország jelentősége diktálná, és ezt főleg annak köszönhetik, hogy övéké az EU egyik legfontosabb tagállama. Nagy-Britannia önálló országként közel sem olyan fontos vagy vonzó, ezt erősítik meg a megkérdezett kínai és amerikai szakértők is.

Advertisement

Persze a Sun- és Daily Mail-olvasó milliókkal még el lehet hitetni, hogy egy független Nagy-Britannia ugyanolyan erős és hatalmas ország lenne, mint volt 1932-ben, de Cameronék ennél vélhetően okosabbak. Szóval ezért is arra tippelnék, hogy ez egy jó kampányfogás, de maradni fog minden a régiben.

A fotón az EU-ellenes UKIP-politikus, Nigel Farage látható. AP Images

Share This Story

Get our newsletter