P√©ld√°ul az, hogy m√©g t√∂bben haszn√°ln√°k azt az elk√©pesztŇĎen idi√≥ta sz√≥t, hogy Brexit. Na de mi lenne m√©g?

A Guardian gyŇĪjt√∂tte √∂ssze a legfontosabb k√©rd√©sk√∂r√∂kben az esetleges brit kil√©p√©s lehets√©ges k√∂vetkezm√©nyeit. A cikkbŇĎl j√≥l l√°tszik, hogy nagyj√°b√≥l senki sem tud biztos v√°laszokat adni a k√©rd√©sre, de az√©rt p√°r dolog √≠gy is l√°tszik.

Az biztosnak tŇĪnik, hogy a brit gazdas√°g teljes√≠tm√©nye cs√∂kkenne, a k√©rd√©s csak az, mennyivel. Ha siker√ľlne tetŇĎ al√° hozni a szabadkereskedelmi egyezm√©nyt az EU-val, akkor kev√©ssel, ha nem, akkor sokkal. A kil√©p√©st t√°mogat√≥k szerint a britek √ļgyis rengeteget fizetnek az EU-nak, m√°sok viszont arra figyelmeztetnek, hogy egy sor, az EU ny√ļjtotta t√°mogat√°st a brit √°llamnak kellene √°tv√°llalnia.

Az EU-p√°rtiak szerint ak√°r 3 milli√≥ munkahelybe is ker√ľlhetne Nagy-Britannia sz√°m√°ra a kil√©p√©s, √©s sz√°mos nagy c√©g is kivonulhatna az orsz√°gb√≥l, k√ľl√∂n√∂sen az aut√≥ipar √©s az √ľzleti szektor s√≠nylen√© meg mindezt. M√°sok szerint viszont a munkahelyeket nem az Uni√≥, hanem a piac teremti, arra pedig semmi bizony√≠t√©k, hogy a brit √©s eur√≥pai c√©gek k√∂z√∂tti kereskedelmet ennyire rosszul √©rinten√© a kil√©p√©s.

Advertisement

Ami a kereskedelmet illeti, a brit kereskedelmi kamara felm√©r√©se szerint a c√©gek t√∂bbs√©ge maradna az Uni√≥ban, ugyanakkor tekint√©lyes t√°bora van a kil√©p√©s + szabadkereskedelmi egyezm√©ny komb√≥nak is, ami a rem√©nyeik szerint a kapcsolatokat meghagyn√°, Br√ľsszel viszont nem pof√°zna bele mindenbe, mint most. Arr√≥l az√©rt megoszlanak a v√©lem√©nyek, hogy egy f√ľggetlen Nagy-Britanni√°nak mekkora j√°t√©ktere lenne a vil√°g nagy piacaival k√∂t√∂tt √ļj egyezm√©nyek ter√©n.

A bev√°ndorl√°s k√©rd√©s√©ben viszont majdnem biztos, hogy nem √°llna be nagy v√°ltoz√°s a kil√©p√©ssel sem: eleve a bev√°ndorl√≥k t√∂bbs√©ge az EU-n k√≠v√ľlrŇĎl j√∂tt eddig is, r√°ad√°sul a m√°r eml√≠tett szabadkereskedelmi meg√°llapod√°s eset√©n a szabad munkav√°llal√°s felt√©telei nem v√°ltozn√°nak. Erre j√≥ p√©lda Norv√©gia, amely nem EU-tag, de tagja az Eur√≥pai Gazdas√°gi T√©rs√©gnek, √©s a lakoss√°gsz√°mhoz viszony√≠tva k√©tszer annyi EU-munkav√°llal√≥ √©rkezik oda, mint a britekhez.

Ilyen meg√°llapod√°s hi√°ny√°ban azonban val√≥ban szigorodn√°nak a bev√°ndorl√°si felt√©telek (m√°rmint azok sz√°m√°ra, akik ezut√°n k√∂lt√∂zn√©nek ki), de ez olyan abszurd szitu√°ci√≥kat is eredm√©nyezne, hogy a sok, D√©l-Eur√≥p√°ban √©lŇĎ brit nyugd√≠jasnak √°llampolg√°ri vizsg√°t k√©ne tennie, illetve √ļjra szigor√≠tani k√©ne a most csak jelk√©pes hat√°rt √Čszak-√ćrorsz√°g √©s √ćrorsz√°g k√∂z√∂tt, ami t√∂bb k√©nyes k√©rd√©st is felvetne.

Advertisement

√Čs milyen befoly√°ssal lenne a kil√©p√©s az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g nemzetk√∂zi szerep√©re? Na, ez az a pont, ahol minden egyr√©szt-m√°sr√©sztez√©s ellen√©re egy√©rtelmŇĪen rosszabbul j√°rn√°nak a cikk szerint. A britek jelenleg jobb alkupoz√≠ci√≥ban vannak, mint az orsz√°g jelentŇĎs√©ge dikt√°ln√°, √©s ezt fŇĎleg annak k√∂sz√∂nhetik, hogy √∂v√©k√© az EU egyik legfontosabb tag√°llama. Nagy-Britannia √∂n√°ll√≥ orsz√°gk√©nt k√∂zel sem olyan fontos vagy vonz√≥, ezt erŇĎs√≠tik meg a megk√©rdezett k√≠nai √©s amerikai szak√©rtŇĎk is.

Persze a Sun- √©s Daily Mail-olvas√≥ milli√≥kkal m√©g el lehet hitetni, hogy egy f√ľggetlen Nagy-Britannia ugyanolyan erŇĎs √©s hatalmas orsz√°g lenne, mint volt 1932-ben, de Cameron√©k enn√©l v√©lhetŇĎen okosabbak. Sz√≥val ez√©rt is arra tippeln√©k, hogy ez egy j√≥ kamp√°nyfog√°s, de maradni fog minden a r√©giben.

A fotón az EU-ellenes UKIP-politikus, Nigel Farage látható. AP Images