A sutty√≥ amerikaiak! Borat erd√©lyi, Magyarorsz√°g k√©t fura cs√∂cs, Ukrajna pedig T√∂r√∂korsz√°g, mi? Ideje megmutatni nekik, hogy egy eur√≥pai ember tudja, hol van Honduras, Paraguay √©s Suriname. Vagy m√©gsem? Ceruz√°kat √©s Amerika-vakt√©rk√©peket osztottunk sz√©t a szerkesztŇĎs√©gben, majd lelkes kartogr√°fi√°ba fogtunk.

A m√≥dszertan egyszerŇĪ volt. B√°rmilyen k√ľlsŇĎ seg√≠ts√©g ig√©nybev√©tele n√©lk√ľl kellett ezen a t√©rk√©pen megjel√∂lni min√©l t√∂bb kontinent√°lis √°llamot, b√≥nuszk√©nt a karibi szigetorsz√°gokat is. N√©zz√ľk az eredm√©nyeket.

Kacsik G√°bor:

√Čszak-Amerika h√°rom orsz√°g√°t√≥l d√©lre feh√©r folt kezdŇĎdik, ami eg√©szen a helytelen√ľl Panam√°nak jel√∂lt Costa Rica-ig tart. G√°bor ut√≥lag bevallotta, hogy az eg√©sz karibi szigetvil√°got Kubak√©nt √©rtelmezte, ez√©rt van a felirat f√©lig Hispaniol√°n, f√©lig Puerto Rico-n, f√©lig meg egy csom√≥ kis szigeten. Venezuel√°t √©s Kolumbi√°t helyesen azonos√≠totta, a Guyan√°kt√≥l most tekints√ľnk el, √©s alatta is eg√©sz j√≥ lenne minden, ha Peru nem semmis√ľlt volna meg √©s kebelezte volna be Chil√©t. A nagy orsz√°gok megvannak, a kicsiket meg √ļgyis megtal√°lja az ember, ha ott van dolga.

Advertisement

Nagy Attila K√°roly:

√Čszak-Amerika Attil√°nak sem okozott gondot, de a guatemalai hat√°rn√°l n√°la is elkezdŇĎdnek a gondok, b√°r Honduras stimmel, √©s Costa Rica √©s Panama is meglettek volna, ha nem cs√ļsztatja el ŇĎket eggyel √©szakra. A karibi szigetvil√°gban Haitivel pr√≥b√°lkozott, majdnem meg is lett, de Hispaniola sziget√©n a Dominikai K√∂zt√°rsas√°got jel√∂lte be ‚Äď Haiti a sziget nyugati harmad√°n van. Ecuador, Venezuela, Bol√≠via √©s Peru √∂sszekavarodtak, √©s a szerzŇĎt k√ľl√∂n fen√©kbe kell r√ļgnom Francia-Guyana elront√°s√°√©rt, mert mindny√°junkkal ellent√©tben ŇĎ m√°r j√°rt ott. A d√©li nagy orsz√°gok megvannak, Braz√≠lia is.

Advertisement

Szily László:

ErŇĎs kezd√©s ut√°n ‚Äď Mexik√≥ alatt beh√ļzta Belize-t ‚Äď az elsŇĎ hiba Guatemal√°n√°l, a magyar amatŇĎr kartogr√°fus mumus√°n√°l cs√ļszik a dolgozatba, Hondurask√©nt azonos√≠totta. Panama stimmel, a t√∂bbi k√∂z√©p-amerikai orsz√°g √∂ssze van kavarva. A karibi szigetvil√°ggal nem foglalkozott, D√©l-Amerika pedig hib√°tlanul siker√ľlt, egyed√ľl a h√°rom Guyana maradt le r√≥la.

Advertisement

Kl√°g D√°vid:

Mexik√≥ig itt is minden ok√©, b√≥nusz pont Kub√°√©rt, azt√°n j√∂nnek a gondok, a Guatemal√°t√≥l Costa Rica-ig terjedŇĎ k√©rdŇĎjel√∂z√∂n ‚Äď az igaz√°b√≥l Braz√≠li√°g terjedŇĎ k√©rdŇĎjel√∂z√∂n, amit csak a mag√°nyos Panama szak√≠t meg. D√©l-Amerika a nagy orsz√°gokon k√≠v√ľl hi√°nyos, Bol√≠via pedig Uruguay-j√° alakult.

Advertisement

Körtesi Gáspár:

Remek√ľl azonos√≠totta a nagyobb szigeteket, szellemesen Santo Any√°mk√≠njak√©nt foglalta √∂ssze a Kis-Antill√°kat, Guatemal√°ba azonban neki is belet√∂rt a bicsk√°ja, Nicaragu√°t azonos√≠totta ezzel a n√©vvel, a val√≥di Guatemala jel√∂letlen√ľl maradt. Panama stimmel, D√©l-Amerik√°b√≥l hi√°nyoznak orsz√°gok, de amik megvannak, azok helyesek ‚Äď kiv√©ve a Francia-Guyanak√©nt jel√∂lt Suriname.

Advertisement

Szabi:

A Mexik√≥‚ÄďGuatemala hat√°rig itt is minden ok√©, szeg√©ny Nicaragua itt Honduras lett, √≥ri√°si pluszpont viszont a pici Barbados√©rt, amit senki m√°s nem ismert fel ‚Äď m√©g akkor is, ha a sz√°razf√∂ldi Costa Rica c√≠mk√©je Kub√°ra ker√ľlt. D√©l-Amerika d√©li r√©sze helyes, az altipl√°n√≥t√≥l √©szakra kezdŇĎdnek a gondok ‚Äď Bol√≠via √©s Peru helyet cser√©lt, Venezuel√°b√≥l lett Kolumbia, Francia-Guyana pedig Paraguay-k√©nt szerepel.

Advertisement

Vas GergŇĎ:

A Kotaku gifmestere m√°r eg√©sz k√∂zel j√°rt Guatemala azonos√≠t√°s√°hoz, de a nyilat Honduras √©s Salvador hat√°r√°ra h√ļzta be, Hondurask√©nt pedig Costa Rica-t azonos√≠totta. A karibi szigetvil√°gban popkultur√°lis elemek is megjelennek, a barbadosi Rihanna ut√°n Rihanna HQ-k√©nt azonos√≠tja Barbados helyett ‚Äď Haitit. Kuba, Jamaika √©s Puerto Rico stimmel, a Baham√°k is, ak√°rcsak a hi√°nyos K√∂z√©p-Amerika alatti D√©l-Amerika z√∂me. Helyesen ismeri fel, hogy ‚Äěmintha lenne egy olyan is, h suriname‚ÄĚ, de a t√©rk√©pen m√°r ink√°bb √∂sszemosva, K√°bszif√∂ldk√©nt azonos√≠tja a h√°rom Guyan√°t. Ugyan csak az orsz√°gok azonos√≠t√°sa volt feladat, GergŇĎ bejel√∂lte a kor√°bban Drake-√°tj√°r√≥k√©nt ismert Bede M√°rton √°tj√°r√≥t is D√©l-Amerika √©s az Antarktisz k√∂z√∂tt.

Advertisement

Hegymegi J√°nos:

Nagyon erŇĎs munka, b√°r szeg√©ny Guatemala m√©g a t√©rk√©peken otthonosan mozg√≥ J√°nosnak is √°ldozat√°ul esett, Nicaragua lett belŇĎle. Nicaragu√°b√≥l pedig Honduras. Abb√≥l meg San Salvador (itt val√≥sz√≠nŇĪleg Salvador j√≥val elterjedtebb angol nev√©re, El Salvadorra gondolt). Guatemala v√©g√ľl Costa Rica-ban bukkan fel, a helyesen azonos√≠tott Panam√°t√≥l √©szakra. A szigetvil√°gban j√≥ a helyzet, amit azonos√≠tott, az az is. D√©l-Amerik√°ban szinte minden stimmel, a v√©letlen√ľl √∂sszekevert Uruguay-t √©s Paraguay-t a t√©rk√©p √°tad√°s√°nak pillanat√°ban jav√≠totta, a Guyan√°kba azonban hiba cs√ļszott ‚Äď Suriname lett Francia-Guyana, a t√©nyleges Francia-Guyana k√©rdŇĎjelet kapott.

Advertisement

Orosz Péter:

Azt hiszem, nagyjából oké, de lehagytam a Kis-Antillák zömét, mert hely se lett volna rá, és nem is ismertem fel mindet.

Advertisement

De a l√©nyeg ‚Äď hogyan ismerj√ľk fel Guatemal√°t?

A Mexik√≥val d√©lre hat√°ros k√©t orsz√°g k√∂z√ľl a nagyobbik. Mellette a karibi parton Belize, a csendes-√≥ce√°ni parton Salvador. D√©lkeletre Honduras, ut√°na Nicaragua, ut√°na Costa Rica, v√©g√ľl Panama.