Mi se kérünk ingyen iPhone-t, ti se adjátok ingyen a zenénket

Illustration for article titled Mi se kérünk ingyen iPhone-t, ti se adjátok ingyen a zenénket

Így futamította meg Taylor Swift az Apple-t: az új zenés streamszolgáltatás, az Apple Music el sem indult, de már túl van egy hátraarcon, miután az énekesnő megtagadta tőle az új lemezét.

Advertisement

A június végén induló Apple Musicot a Spotify, a Pandora és a többi streamszolgáltatás vetélytársának szánják: havonta tíz dollárba kerül majd, de az első három hónap idejére ingyenes. A cég eredetileg úgy tervezte, hogy az ingyenes beetetési időszakban történő játszások után nem fizet jogdíjat a zenészeknek és a szerzőknek.

Ez érthetően kihívta az előadók dühét, közülük pedig Taylor Swift volt a leghangosabb: az énekesnő korábban már a Spotifyról is letiltotta a teljes életművét, mert nem ért egyet azzal, hogy ingyen is szolgáltatnak zenét, most pedig az Apple Musictól is megvonta a tavalyi sikerlemezét, az 1989-et. Mindezt a Tumblrén jelentette be vasárnap: “Megdöbbentőnek, elkeserítőnek és a progresszív és bőkezű cég történelmével teljesen ellenkezőnek tartom ezt” – írta többek között. “Mi sem kérünk ingyenes iPhone-okat. Legyetek szívesek, ti se kérjétek tőlünk, hogy ingyen adjuk a zenénket” – fejezte be a bejegyzést, amiben azt is leírta, hogy nem feltétlenül a saját érdekében mondja ezt (ő nagyon jól megél a zenéből), hanem az összes többi előadó érdekeit védi.

Advertisement

Az Apple még aznap reagált: a cég alelnöke, Eddy Cue a Twitterén jelezte, úgy döntöttek, mégis fizetnek jogdíjakat az ingyenes időszakban is. Utalt arra is, hogy Swift és a független lemezcégek felzúdulása hatására változtattak az álláspontjukon.

Advertisement

Hát valahogy így kell betartani egy multicégnek.

(via Guardian)

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter