Kider√ľlt, hogy a D√∂br√∂gi GyŇĪjtem√©ny is a Majorban kap majd helyet egy apr√≥, a k√∂rnyezetbe belesimul√≥ 9 emeletes √©p√ľletben, ennek tiszteletbeli igazgat√≥ja az egyik legsikeresebb magyar v√°llalkoz√≥, M√©sz√°ros LŇĎrinc lesz. Elk√©sz√ľlt az eddigi legjobb √©s legszemetebb Cink-par√≥dia.

N√©h√°ny napja √≠rtam posztot arr√≥l, hogy Ba√°n L√°szl√≥ V√°rosliget-be√©p√≠t√©s√ľgyi miniszteri biztossal v√©gigs√©t√°ltunk a helsz√≠nen, mik√∂zben arr√≥l igyekezett meggyŇĎzni, hogy az ellenzŇĎknek nincs igazuk, a parkban nem lesz kisebb a z√∂ldfel√ľlet, √©s √°ltal√°ban, az eg√©sz Liget j√≥l j√°r a 150 milli√°rdos m√ļzeum√©p√≠t√©si projekttel. Elef√°ni, aki mikroblogos k√∂r√∂kben j√≥l ismert Ba√°n-√°tkoz√≥, most j√≥ geny√≥ ‚Äď vagyis kiv√°l√≥ ‚Äď par√≥di√°t √≠rt az eg√©szbŇĎl, amit enged√©ly√©vel teljes eg√©sz√©ben k√∂zl√ľnk. √Čn hal√°l komolyan meg vagyok hatva, hogy valaki annyira tud ut√°lni egy Cink-posztot, hogy veszi a f√°rads√°got √©s megcsin√°lja a par√≥di√°j√°t.

√ćme:

A m√ļltkor itt a blogon finoman kritiz√°ltam (konkr√©tan egy haza√°rul√≥ faszfejnek neveztem) Ba√°n L√°szl√≥ miniszteri biztost, aki a V√°rosmajorba √©p√≠ten√© a m√ļzeumi negyedet. De ŇĎ nem agresszi√≥val reag√°lt, hanem elh√≠vott s√©t√°lni. Ba√°n L√°szl√≥ egyesek szem√©ben m√°r a V√°rosmajor H√≥h√©ra, ann√°l pik√°nsabb volt pont egy h√≥h√©rral v√©gigj√°rni a V√°rosmajor meg√ļjul√°s√°nak ‚Äď vagy a Major v√©gsŇĎ t√∂nkret√©tel√©nek? ‚Äď a helysz√≠neit.

Advertisement

Hamar kider√ľlt, hogy Ňź is ember, azzal kezdte, hogy elmes√©lte, hogy unok√°i is szeretnek j√°tszani, meg is mutogatta a kis Frici, Muci √©s Teci k√©peit. Elfutotta a szem√©t a k√∂nny, √©s l√°tszott, hogy a r√°galmakkal ellent√©tben nem egy elmebajos ŇĎr√ľlt, aki b√°rmilyen √°rat k√©sz megfizetni az√©rt, hogy a neve fennmaradjon, vagy hogy beteges √°lmait megval√≥s√≠tsa. K√∂z√∂lte, hogy neki sz√≠v√ľgye a V√°rosmajor, √©s √©pp a V√°rosmajor j√∂vŇĎj√©t tartja szem elŇĎtt, mikor azt szorgalmazza, hogy √©p√≠tsenek oda 3 √ļj m√ļzeumot.

A V√°rosmajor szomor√ļ k√©pet mutat. Ottj√°rtunkkor egy embert sem lehetett l√°tni, csak hajl√©ktalanokat, akik birtokba vett√©k Buda egykori √©kszeresdoboz√°t. Parkol√≥ aut√≥k minden√ľtt, am√≠g a szem ell√°t, de Ba√°n megnyugtatott, hogy kocsik nem lesznek, ha megval√≥sulnak a tervek, a han√°kokat pedig ledar√°lj√°k macskat√°pnak. C√°folta a r√°galmakat, miszerint cs√∂kkenne a z√∂ldfel√ľlet a beruh√°z√°s ut√°n, sŇĎt. Ugyanis az igaz, hogy mintegy 300 f√°t ki kell majd v√°gni, de magukat az √©p√ľleteket z√∂ldre festik majd, √©s a pinc√©ben is elhelyeznek n√©h√°ny mŇĪp√°fr√°nyt.

Advertisement

Lelkesen, kipirult arccal v√°zolta v√≠zi√≥it. Lend√ľletesen mutat a fogaskerekŇĪ gar√°zsa fel√©, ‚ÄúOtt lesz majd a G√∂r√©ny- √©s Patk√°nyt√°rlat, amelynek Rog√°n Antal lesz a v√©dn√∂ke‚ÄĚ. Hozz√°tette, a K√∂cs√∂gm√ļzeumot pedig siker√ľlt r√°tukm√°lni Kocsis M√°t√©ra. ‚ÄúNem kellett nagyon gyŇĎzk√∂dni, neki sz√≠v√ľgye ez a dolog‚ÄĚ, tette hozz√° mosolyogva. Az is kider√ľlt, hogy a D√∂br√∂gi GyŇĪjtem√©ny is a Majorban kap majd helyet egy apr√≥, a k√∂rnyezetbe belesimul√≥ 9 emeletes √©p√ľletben, ennek tiszteletbeli igazgat√≥ja az egyik legsikeresebb magyar v√°llalkoz√≥, M√©sz√°ros LŇĎrinc lesz.

Ahhoz k√©pest, hogy mennyire szkeptikus voltam eleinte, mag√°val ragadott Ba√°n fanatizmusa. T√©ny √©s val√≥, hogy egy z√∂ld park a v√°rosban √∂kol√≥giai luxus, pl√°ne √ļgy, hogy k√∂zel vannak a hegyek. Aki f√°kat akar l√°tni, az menjen az erdŇĎbe, a v√°ros nem erre val√≥! Egy√©b√©knt az g√©sz meg is fog t√©r√ľlni Ba√°n szerint. M√°rmint anyagilag. Azt mondja, hogy ilyen jellegŇĪ v√°rosi sz√∂vet sehol sincs Eur√≥p√°ban, √≠gy erre vonz√≥ √©s teljesen egyedi m√°rk√°t lehetne √©p√≠teni. Egyfajta csal√°di √©lm√©nyparkk√©nt gondol a Majorra. √Čs l√°ssuk be, igaza van!

Advertisement

Egy turist√°t hol √©rdekelne mondjuk egy park vagy egy arbor√©tum, amikor mehetne csupa beton √©s √ľveg h√°zakba, hogy megn√©zze a k√∂cs√∂g√∂ket? Persze a m√ļzeumok mellett egy j√≥ kis baz√°rsor is √©p√ľlne, lacipecseny√©vel, hurka-kolb√°sszal, hungarikumokkal, n√©pt√°ncbemutat√≥val, kalocsai paprik√°val, mŇĪanyag hal√°szl√©fŇĎzŇĎ bogr√°ccsal, √©s persze j√≥ sok k√∂cs√∂ggel. √ćgy a turist√°k a mindennapi, h√©tk√∂znapi Magyarorsz√°gb√≥l is kaphatn√°nak k√≥stol√≥t.

A Major t√∂k j√≥ √ļgy, ahogy van. De ha mindig mindent √ļgy hagyunk, ahogy nek√ľnk k√©nyelmes, akkor semmi sem v√°ltozik, viszont idŇĎvel minden v√©gk√©pp sz√©trohad. Erre nagyszerŇĪ p√©lda egy vattacukor.

K√©pek: 1. Rothad√≥ vasbeton √©p√≠tm√©nyek az √ļgynevezett parkban; 2. Cs√∂vesek lept√©k el V√°rosmajort; 3. Parkol√≥ aut√≥k minden√ľtt; 4. √Ėkol√≥giai luxus, csak foglalja a helyet; 5. Pusztul√≥ k√∂rnyezet, beteg n√∂v√©nyek! Megjelent a tujapestis is; 6. M√©g egy cs√∂ves, aki a kuk√°ban turk√°l; 7. Kihalt a V√°rosmajor, egy lelket se l√°tni.