Megmagyar√°zhatatlan z√∂lds√©geket besz√©lt egy t√©m√°ban, amiben egy t√°j√©kozottabb gimnazista is tudja a v√°laszt. A f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszere szerinte az amerikaiak tal√°lm√°nya.

Minisztereln√∂k√∂t nem az√©rt v√°lasztunk, hogy professzorkodjon √©s √∂sszevissza okoskodjon, hanem hogy az orsz√°got korm√°nyozza, de amit Orb√°n Viktor a vil√°g egyik legtekint√©lyesebb gazdas√°gi h√≠r√ľgyn√∂ks√©g√©nek mikrofonja elŇĎtt mŇĪvelt, azt egyszerŇĪen nem √©rtem. Orb√°n a besz√©lget√©s belpolitikai r√©sz√©ben ugyanis a k√∂vetkezŇĎt mondta a f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszer√©rŇĎl a Bloomberg szerint:

'Checks and balances only have meaning in the United States, or in presidential systems, where there are two identical sovereigns, that is a directly elected president and legislature. In Europe, this isn't the case, there's only one sovereign, there's nowhere to 'check it or balance it,' because all of the power is delegated by parliament. In these instances it's much more appropriate to talk about cooperation rather than checks and balances. Checks and balances is a U.S. invention that for some reason of intellectual mediocrity Europe decided to adopt and use in European politics.

'But there's nothing to do now, it's going to stay this way as long we're here. So I can only nod that when I move my offices out of parliament and into a (former) monastery it will mean the strengthening of checks and balances.

There are checks and there are balances in European democracy, but the whole system isn't built on this but on the distribution of the people's sovereignty by parliament.

Kezdj√ľk a sz√∂vegr√©sz k√∂zep√©vel, mert az a legtal√°nyosabb: "Checks and balances is a U.S. invention that for some reason of intellectual mediocrity Europe decided to adopt and use in European politics". Vagyis gyorsford√≠t√°sban: "A f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszere az amerikaiak tal√°lm√°nya, amit Eur√≥pa ‚Äď tal√°n szellemi tunyas√°gb√≥l ‚Äď √°tvett √©s az eur√≥pai politik√°ra alkalmazott.

Magyar√°zgatni is k√≠nos, de a f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszere 100 sz√°zal√©kos eur√≥pai tal√°lm√°ny, a hatalmi √°gak megoszt√°sa √©s kiegyes√ļlyoz√°sa az √≥kori g√∂r√∂g√∂k √©s r√≥maiak √≥ta kurrens t√©ma az eur√≥pai politik√°ban √©s politikai filoz√≥fi√°ban. Mag√°t a "f√©kek √©s ellens√ļlyok" kifejez√©st is egy eur√≥pai, sŇĎt hogy rosszabb legyen, egy francia, Charles Montesquieu alkotta meg, a h√°rom hatalmi √°g, a t√∂rv√©nyhoz√≥, a v√©grehajt√≥ √©s az igazs√°gszolg√°ltat√≥ sz√©tv√°laszt√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©rŇĎl √©rtekezve.

A sz√∂veg tov√°bbi r√©sz√©bŇĎl az der√ľl ki, hogy a modern kori demokr√°cia egyik legfontosabb alapzat√°nak Orb√°n nemcsak az eredet√©t nem ismeri, de a l√©nyeg√©t sem √©rti. Pedig itt azt√°n t√©nyleg igaz√°n egyszerŇĪ dologr√≥l van sz√≥. A minisztereln√∂k a Bloombergnek nagyj√°b√≥l azt fejtegette, hogy a f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszer√©nek csakis az Egyes√ľlt √Āllamokban, vagy m√°s, eln√∂ki rendszerŇĪ orsz√°gokban van √©rtelme, ahol k√©t egyforma erejŇĪ hatalmi k√∂zpont l√©tezik, mint a k√∂zvetlen√ľl megv√°lasztott eln√∂k √©s a t√∂rv√©nyhoz√°s. Eur√≥p√°ban nem ez a helyzet, itt csak egy hatalmi k√∂zpont van, amit nem lehet f√©kezni vagy ellens√ļlyozni, mivel itt minden hatalom forr√°sa a parlament. Ez√©rt sokkal √©rtelmesebb kooper√°ci√≥r√≥l besz√©lni, mint f√©kekrŇĎl √©s ellens√ļlyokr√≥l.

Advertisement

A helyzet az, hogy a f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszer√©re az Egyes√ľlt √Āllamokban √©ppen hogy kev√©sb√© van sz√ľks√©g, mivel a h√°rom hatalmi √°gb√≥l a t√∂rv√©nyhoz√≥ √©s a v√©grehajt√≥ sokkal jobban elv√°lik, mint Eur√≥p√°ban, hiszen a k√∂zvetlen√ľl v√°lasztott eln√∂k adminisztr√°ci√≥ja korm√°nyoz ‚Äď ŇĎket h√≠vj√°k v√©grehajt√≥ hatalomnak ‚Äď, m√≠g a t√∂rv√©nyhoz√°snak a t√∂rv√©nyhoz√°s a feladata, √©s semmi k√∂z√ľk a korm√°nyz√°shoz. N√°lunk, ahol a megv√°lasztott t√∂rv√©nyhoz√≥k t√∂bbs√©gi szavazat√°val alakul meg a korm√°ny, a k√©t hatalmi √°g sokkal kev√©sb√© van sz√©tv√°lasztva.

Pontosan arra szolg√°l a f√©kek √©s ellens√ļlyok rendszere, hogy eg√©szen durv√°n egyik hatalmi √°g se tudjon r√°telepedni a m√°sikra. (Az eur√≥pai rendszerben az√©rt olyan fontos mondjuk egy sz√°mvevŇĎsz√©k mint f√©k vagy ellens√ļly, mert a parlamenti t√∂bbs√©gtŇĎl kev√©sb√© √©letszerŇĪ elv√°rni, hogy hat√©konyan ellenŇĎrizze saj√°t korm√°ny√°t.) √Čs az eg√©sz, a hatalmi √°gak megoszt√°s√°ra √©p√ľlŇĎ modern t√∂megdemokr√°ci√°nak az a l√©nyege, hogy nem minden hatalom forr√°sa a parlament. √Čs az, hogy ezek az √°gak NE kooper√°ljanak. Remek p√©ld√°kat kaptunk a szt√°linizmus alatt arra, hogy hov√° vezet mondjuk az igazs√°gszolg√°ltat√°s vagy a v√©grehajt√≥ hatalom √©s az igazs√°gszolg√°ltat√°s kooper√°ci√≥ja, a legismertebb p√©ld√°kat a Tan√ļ c√≠mŇĪ film klasszikus jelenetei k√∂z√∂tt m√©g Orb√°n Viktor is l√°tta.

A Bloomberg-interj√ļben elhangoztak m√°s √©rdekes dolgok is

  • Orb√°n a Mercedesen k√≠v√ľl egy m√°sik nagy aut√≥gy√°rt√≥t is be akart hozni, de az nem siker√ľlt
  • Orb√°n szerint rendk√≠v√ľl magas a magyar bankad√≥, amit 2016-17-re m√©rs√©kelhetnek
  • az √°llam nem akarja megtartani a nemr√©g megszerzett Budapest Bankot √©s MKB-t, hanem p√°r √©v m√ļlva eladn√°k azokat
  • a gazdas√°gi n√∂veked√©s√ľnk m√©g mindig nem el√©g nagy ahhoz, hogy megsz√ľntesse a k√∂lts√©gvet√©si hi√°nyt
  • Orb√°n a korm√°ny gazdas√°gpolitik√°j√°r√≥l azt mondta, hogy magyar modellnek nevezz√ľk, √©s olyan, mint a dong√≥, amirŇĎl a tud√≥sok a s√ļlya, a m√©rete √©s a sz√°rnyfeszt√°vja alapj√°n meg√°llap√≠tott√°k, hogy k√©ptelen rep√ľlni. √Čs m√©gis rep√ľl. A magyar modell egy ilyen dong√≥

Advertisement

Vagyis a magyar gazdas√°gnak nem is szabadna mŇĪk√∂dnie? H√°t nem √©n nyilatkoztam ezt, hanem a minisztereln√∂k.