Orb√°nt viccelŇĎd√©sre cs√°b√≠tja, ha homoszexu√°lisokr√≥l hall. Furcsa dolgokat mondott a minisztereln√∂k a melegekrŇĎl Debrecenben, amikor v√°ratlanul r√°k√©rdeztek a t√©m√°ra.

Mit nem adn√©k, ha megtudhatn√°m, mi lett volna az a buzivicc, amit Orb√°n minisztereln√∂k els√ľt√∂tt volna, ha nem fogja annyira vissza mag√°t Debrecenben!

De visszafogta.

A dolog √ļgy t√∂rt√©nt, hogy a vid√©ki PR-k√∂r√ļtja sor√°n Debrecenbe √©rkezŇĎ Orb√°n a sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n olyan k√©rd√©st kapott, ami l√°that√≥lag ŇĎszint√©n meglepte. Az Index riportere ugyanis azt k√©rdezte tŇĎle, mit √ľzenne a homof√≥boknak √©s a melegeknek. Az√©rt k√©rdezte ezt, mert ma van a homof√≥bia-ellenes vil√°gnap, de a magyar korm√°ny - sok m√°s korm√°nnyal ellent√©tben - nem sz√≥lalt meg a k√©rd√©sben.

Orb√°n n√©mi r√°k√©sz√ľlŇĎs gondolkod√°s ut√°n azzal nyitott, hogy ez egy olyan k√©rd√©s, ami cs√°b√≠t a viccelŇĎd√©sre. Komolyan mondom, ugran√©k egy seggest, ha valaha kider√ľlne, konkr√©tan mi ebben a vicces.

Advertisement

A minisztereln√∂k ezek ut√°n l√°that√≥lag erŇĎteljesen egyens√ļlyozott. Tal√°n az√©rt, hogy ne mondjon semmi botr√°nyosat, m√©gsem bor√≠tsa ki a bev√°ndorl√≥gyŇĪl√∂lettel is megc√©lzott v√°laszt√≥i r√©teget. √ögy besz√©lt, mintha a homoszexualit√°s szem√©lyes √©letfelfog√°sbeli v√°laszt√°s k√©rd√©se lenne, ami ugyan elt√©r a Fidesz √©letfelfog√°s√°t√≥l, de am√≠g a homoszexu√°lisok nem viselkednek provokat√≠van, addig szabadon v√°laszthatj√°k ezt is. √ögy hangzott az eg√©sz, mintha az ember szexu√°lis orient√°ci√≥ja olyasmi lenne, minthogy melyik p√°rtra szavaz, vagy csŇĎnadr√°got hord-e √©s Orb√°n b√ľszk√©n elmes√©ln√©, hogy mi ugyan nem √©rt√ľnk egyet ezzel, de elfogadjuk, hogy m√°s azt v√°lasztotta. De t√°mogatni persze nem t√°mogatjuk a mi √©letfelfog√°sunkt√≥l elt√©rŇĎ √©letm√≥dot, √≠gy melegh√°zass√°gr√≥l sz√≥ sem lehet.

Orb√°n - tal√°n maga sem √©rezte, mit is mond - kerek perec lesz√∂gezte, hogy a magyar korm√°ny szexu√°lis alapon k√ľl√∂nbs√©get tesz az √°llampolg√°rai k√∂z√∂tt, amikor √≠gy fogalmazott:

Magyarorsz√°g toler√°ns orsz√°g. A tolerancia nem azt jelenti, hogy tŇĎl√ľnk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √©letfelfog√°sokat azonos szab√°lyoz√°s al√° vonn√°nk, mint a saj√°tjainkat. K√ľl√∂nbs√©get tesz√ľnk k√∂zt√ľk.

Advertisement

Teh√°t a homoszexualit√°s Orb√°n szem√©ben olyan √©letfelfog√°s, ami nem jellemzŇĎ r√°nk - hogy ez a ‚Äúmi‚ÄĚ most a magyarokat jelenti-e en bloc vagy a Fidesz-szavaz√≥kat, azt nem is szeretn√©m elk√©pzelni - de a b√©kess√©g kedv√©√©rt eltŇĪrj√ľk, azonos b√°n√°sm√≥dra viszont ne is sz√°m√≠tsanak a melegek.

M√©g szerencse, hogy leszer√©nyedtek! A minisztereln√∂k ugyanis azzal a gondolattal fejezte be a fura eszmefuttat√°st, hogy ha kih√≠v√≥bbak lenn√©nek a magyar melegek, megbomlana a b√©ke, b√°rmit is jelentsen ez. Az a szerencse, hogy Orb√°n h√°l√°s nekik, ami√©rt nem azt a ‚Äúprovokat√≠v magatart√°st‚ÄĚ folytatj√°k, mint sok eur√≥pai t√°rsuk.

Soha nem volt ekkora kedvem otthonkában táncolni az utca közepén.