A propagandac√©lb√≥l megv√°s√°rolt Napi Gazdas√°got √°t fogj√°k keresztelni valami m√°sra. N√©zz√ľk, mit mutat az eddigi gyakorlat! Ezt: ha politikai c√©lllal gr√ľndolt jobbos nyomtatott √ļjs√°g, akkor a c√≠me k√©t sz√≥b√≥l √°ll√≥ jelzŇĎs szerkezet. √Ėtletvihar √©s t√∂rt√©nelem egyetlen ingyenes posztban!

Nem ez lesz az elsŇĎ, ny√≠ltan politikai-kommunik√°ci√≥s c√©lb√≥l alap√≠tott jobbos nyomtatott lap. Balos lombik√ļjs√°g nem volt soha, de nem az√©rt, mert ŇĎk jobb fejek lenn√©nek, hanem mert t√©nyleg eleve az √∂v√©k volt az eg√©sz sajt√≥ a rendszerv√°lt√°skor.

Az elsŇĎ ilyen jobbos jelentkezŇĎ 1990-ben a Reggeli Pesti H√≠rlap volt. Ezt tal√°n 1992-tŇĎl sz√°m√≠thatjuk tiszt√°n politikai k√©pzŇĎdm√©nynek, amikor az alap√≠t√≥ v√°llakoz√≥, Varga Istv√°n t√°vozott, √©s a lapot Pesti H√≠rlapra √°tkeresztelve az MDF-korm√°ny tartotta √©letben, √°llami c√©gek hirdet√©sei r√©v√©n. A fŇĎszerkesztŇĎ ekkor m√°r a k√©sŇĎbbi b√©kemenetes Fidesz-frontharcos Bencsik Andr√°s. A k√∂vetkezŇĎ fordulat sz√©pen mutatta, hogy mi√©rt buta ‚Äď de legal√°bbis kock√°zatos ‚Äď korm√°nyzati propagandalapba fektetni. A jobbos MDF-korm√°ny ugyanis t√∂bb vasat tartott a tŇĪzben, √©s 1991-ben √°llami c√©gek p√©nz√©bŇĎl elind√≠tott√°k az √öj Magyarorsz√°g napilapot is. Vicces hasonl√≥s√°g: ennek az elsŇĎ sz√°mait ugyan√ļgy m√°rcius 15-√©n kezdt√©k osztogatni, mint amikor id√©n startolt a bevallottan korm√°nypropagand√°t sug√°rz√≥ M1 ‚Äúh√≠rcsatorna‚ÄĚ a k√∂zt√©v√©n.

A Pesti H√≠rlap ezek ut√°n r√∂vid √ļton kim√ļlt a testv√©rharcban.

Az √öj Ma√≥nak nevezett lap 1997-ig h√ļzta, ezt is √ļgy, hogy √©vekig a kor egyik zŇĪr√∂s kavar√≥g√©pe, a szocialistak√∂zelinek elk√∂nyvelt Kelemen Iv√°n-f√©le Kordax finansz√≠rozta. Az √öj Mao ezekben az √©vekben m√°r ellenz√©ki lap volt, hiszen Horn Gyula volt korm√°nyon. (√Črdekes p√°rhuzam, hogy a szocialistak√∂zelinek elk√∂nyvelt N√©pszav√°t a pletyk√°k szerint j√≥ ideje Simicska Lajos hirdet√©sei tartj√°k el, amiket m√©g j√≥val a Nagy √Ėsszevesz√©s elŇĎtt kezdett elhelyezni a lapban.)

Advertisement

1997 ŇĎsz√©n a volt √öj Mao-sok nagy r√©sze √°tment egy √ļjabb k√©t sz√≥b√≥l √°ll√≥ nevŇĪ jobbos napilapba, a Napi Magyarorsz√°gba, √©s ezzel az √öM megszŇĪnt. Az 1998 elej√©n, a v√°laszt√°si kamp√°nyra elind√≠tott Napi Mao tulajdonosa a Simicska Lajos-f√©le Mahir volt. Ez lett a kor harcosabbik jobbos-korm√°nyp√°rti propaganda√ļjs√°gja, erŇĎs versenyben az akkoriban a Postabank ‚Äď vagyis az √°llam ‚Äď tulajdon√°ban l√©vŇĎ Magyar Nemzettel. Amit ‚Äď hi√°ba volt jobbos ‚Äď az elŇĎzŇĎ n√©gy √©vben l√©nyeg√©ben a Horn-korm√°ny finansz√≠rozott az √°llami bankon kereszt√ľl. √Čs amit azt√°n az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny m√°sodik √©v√©ben lenyelt Simicska √©s a Napi Mao, megtartva a patin√°s nevet, tartalmilag pedig folytatva az NM ny√≠lt kult√ļr- √©s politikai harc√°t.

T√∂rt√©netileg szint√©n a k√©t sz√≥b√≥l √°ll√≥, tiszt√°n a mi p√©nz√ľkbŇĎl alap√≠tott fideszes lapok t√°bor√°t n√∂veli az az√≥ta Simicska Lajos √©rdekk√∂r√©ben ker√ľlt hetilap, a Heti V√°lasz, amit egy k√∂lts√©gvet√©si p√©nzbŇĎl l√©trehozott alap√≠tv√°ny adott ki, az elsŇĎ sz√°m 2001 √°prilis√°ban jelent meg.

Sz√≥val, ha a m√ļltat n√©zz√ľk, a Napi Gazdas√°gb√≥l vedl√©ssel keletkezŇĎ √ļj propagandaterm√©knek k√©t sz√≥b√≥l √°ll√≥ neve lesz. Az elŇĎzm√©nyek alapj√°n pap√≠rforma lenne, ha a nev√©ben szerepelne a ‚ÄúMagyarorsz√°g‚ÄĚ sz√≥. Mivel a Napi romjaira √©p√≠tik, a legkev√©sb√© v√°ratlan bizonyos szempontb√≥l a

Advertisement

Napi Magyarorsz√°g

n√©v lenne. Ez szerintm nem az√©rt nem lesz, mert egyszer m√°r ellŇĎtt√©k, hanem mert az eredeti Napi Ma√≥t Simicska Lajos gr√ľndolta. Tekintve, hogy egy nyomtatott napilap a korm√°ny relat√≠ve idŇĎsebb √©s ar√°nylag √©rtelmis√©gibb t√°mogat√≥inak sz√≥lna, lenne logika abban, hogy a polg√°r vagy polg√°ri sz√≥ is ott legyen a nev√©ben. A legeslegpap√≠rform√°bb n√©v mindezek alapj√°n szerintem a

Polg√°ri Magyarorsz√°g

vagy a

Napi Polg√°r

esetleg

Magyar Polg√°r

lenne. Ugyanezen a vágányon haladva, ismerve a kormányzat kommunikációs kulcsszavait, simán el tudok képzelni hasonló neveket a

Advertisement

Polg√°ri Napl√≥ ‚Äď Nemzeti Napl√≥ ‚Äď Nemzeti H√≠rlap

tengelyen. Azt nem hiszem, hogy Simicska Lajos ny√≠lt frocliz√°sa jegy√©ben megh√ļzn√°k, hogy

Napi Nemzet,

de persze ki tudja. A nyomtatott napilap nem forradalmi m√©dia, ellenkezŇĎleg, √≠gy hi√°ba vannak fantasztikus kulcsszavai a korm√°nykommunik√°ci√≥nak, semmi es√©ly az olyasmikre, mint

Advertisement

Napi Kisember, Új Kisember, Kemény Dolgozó Harsona

√©s t√°rsaik. Pedig milyen kir√°ly lenne! Mivel ez konzervat√≠v mŇĪfaj, √©s a jobbos olvas√≥k megszokt√°k a k√©t sz√≥t, kev√©sb√© sz√°m√≠tok valami Bors‚ÄďBlikk t√≠pus√ļ egyszavas lapc√≠mre, pedig milyen sz√©pen csillogna a

Vitrin,

és igazán adekvát lehetne például a

Hungaricum

név is, mint a kormányzat egyik kedvenc szava. Ténybelileg is igaz lenne, hogy a sorozatban alapított kormánytámogató lapok igazi hungarikumot jelentenek.

Advertisement

De az sem kiz√°rt, hogy az t√∂rt√©nik a lappal, mint az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny alatt a p√°link√°val. Tal√°n eml√©kszel, hogy ekkor hozt√°k azt a nagyon helyes t√∂rv√©nyt, hogy b√°rmilyen szart nem lehet p√°link√°nak nevezni att√≥l, hogy 40 fokos. H√≥napokon √°t l√°zban √©gt√ľnk, hogy mi lesz a p√°linka √ļj, hivatalos szinonim√°ja. Ezt √≠rtam akkoriban:

Riportereink t√∂bb mint f√©l √©ve t√∂rik a fej√ľket, hogy milyen elnevez√©s ker√ľl a Val√≥di Vegyes c√≠mk√©j√©re. Egy n√©pi szinonima tal√°n? A kommunistagyan√ļsan mer√©sz boszork√°nyfing? A szalonspiccesen √©rtelmetlen kugyi? A koleszos hangulat√ļ majomtej? A misztikus geberdusz? A semlegesen t√°rgyszerŇĪ t√∂m√©ny? H√°t egyik sem.

Nem, a n√©v v√©g√ľl az elk√©pesztŇĎen pr√≥zai

szeszes ital

lett

Ezek után miért ne lenne a Napiból

Napi Lap

vagy

Hírek!

De elég az okoskodásból, most te jössz! Kommenteld be, hogy:

  • neked milyen c√≠m tetszene a legjobban
  • illetve szerinted mi lesz az √ļjs√°g c√≠me v√©g√ľ igaz√°b√≥l!