A fenti kép fogadja azokat, akik ma a Blahára tévednek. A kép azért néz ki ilyen lepukkantul és igénytelenül, mert egy lapukkant és igénytelen helyzetre hívja fel a figyelmet.

Persze önmagában nem lenne baj, hogy valami pocsékul néz ki, csak sajnos a fűtés vagy a megfelelő vízellátás nem dizájnkérdés. A Habitat már jóideje azon ügyködik, hogy a lakhatási problémákra hívja fel a figyelmet.

Ez pedig nem egyszerűen a - ma tetszik, nem tetszik divattémának számító - hajléktalankérdésben merül ki. Ugyanis hiába van lakása valakinek, he megfagy benne a télen.

Advertisement

Íme a közleményük, amivel egy ma délutáni programukra is szeretnék felhívni a figyelmüket:

A Habitat for Humanity Magyarország lakhatási jelentése szerint jelenleg a családok 20 százalékához nem jut el a vezetékes gáz, 200 ezer család komfort nélküli lakásban él, a falvakban élő családok közül pedig minden tizediknél nincs vezetékes víz. A minőségi problémák mellett a legnagyobb gondot a megfizethetőség okozza. 170 ezernél is több család tartozik több mint egy éve a közműszolgáltatóknak, azok a családok pedig, akik három hónapon túli rezsitartozást halmoztak fel, négyszázezernél is többen vannak. A magas költségek és a lakások rossz minősége együttesen okozza, hogy a családok harmada nem tudja télen megfelelően befűteni a lakását.

A lakhatáshoz kapcsolódó szakpolitikai intézkedések a lakhatási szegénység által leginkább érintett csoportokat nem érik el. Számukra sem a devizahitelek kivezetése, sem a rezsicsökkentés, sem az árfolyamgát nem jelent segítséget. A rezsihátralékosokat segítő adósságkezelés pedig csak a települések 5 százalékában elérhető.

A Lakhatási Világnap alkalmából tartott demonstrációt követően a Habitat for Humanity Magyarország 17 órától budapesti Corvintetőre várja mindazokat, akiket érdekelnek a civil szervezetek rászoruló családok lakhatási körülményeit javító, innovatív programjai. Az est vendégei: Bódis Kriszta (Van Helyed Alapítvány), Béres Tibor (Autonómia Alapítvány), Feldmár Nóra (Igazgyöngy Alapítvány), Major Gábor (Máltai Szeretetszolgálat) és Szekér András (Habitat for Humanity Magyarország). A beszélgetés házigazdája Bombera Krisztina lesz.

A beszélgetés után fellépnek a slam poetry magyar sztárjai, a társadalmi érzékenységükről, rímbe szedett rendszerkritikáikról híres Színész Bob, Saiid és Molnár Péter.

A Lakhatási Világnap eseményei követhetők a Habitat for Humanity Magyarország Facebook oldalán, az események menüpont alatt.

Advertisement