A fenti k√©p fogadja azokat, akik ma a Blah√°ra t√©vednek. A k√©p az√©rt n√©z ki ilyen lepukkantul √©s ig√©nytelen√ľl, mert egy lapukkant √©s ig√©nytelen helyzetre h√≠vja fel a figyelmet.

Persze √∂nmag√°ban nem lenne baj, hogy valami pocs√©kul n√©z ki, csak sajnos a fŇĪt√©s vagy a megfelelŇĎ v√≠zell√°t√°s nem diz√°jnk√©rd√©s. A Habitat m√°r j√≥ideje azon √ľgyk√∂dik, hogy a lakhat√°si probl√©m√°kra h√≠vja fel a figyelmet.

Ez pedig nem egyszerŇĪen a - ma tetszik, nem tetszik divatt√©m√°nak sz√°m√≠t√≥ - hajl√©ktalank√©rd√©sben mer√ľl ki. Ugyanis hi√°ba van lak√°sa valakinek, he megfagy benne a t√©len.

Advertisement

√ćme a k√∂zlem√©ny√ľk, amivel egy ma d√©lut√°ni programukra is szeretn√©k felh√≠vni a figyelm√ľket:

A Habitat for Humanity Magyarorsz√°g lakhat√°si jelent√©se szerint jelenleg a csal√°dok 20 sz√°zal√©k√°hoz nem jut el a vezet√©kes g√°z, 200 ezer csal√°d komfort n√©lk√ľli lak√°sban √©l, a falvakban √©lŇĎ csal√°dok k√∂z√ľl pedig minden tizedikn√©l nincs vezet√©kes v√≠z. A minŇĎs√©gi probl√©m√°k mellett a legnagyobb gondot a megfizethetŇĎs√©g okozza. 170 ezern√©l is t√∂bb csal√°d tartozik t√∂bb mint egy √©ve a k√∂zmŇĪszolg√°ltat√≥knak, azok a csal√°dok pedig, akik h√°rom h√≥napon t√ļli rezsitartoz√°st halmoztak fel, n√©gysz√°zezern√©l is t√∂bben vannak. A magas k√∂lts√©gek √©s a lak√°sok rossz minŇĎs√©ge egy√ľttesen okozza, hogy a csal√°dok harmada nem tudja t√©len megfelelŇĎen befŇĪteni a lak√°s√°t.

A lakhat√°shoz kapcsol√≥d√≥ szakpolitikai int√©zked√©sek a lakhat√°si szeg√©nys√©g √°ltal legink√°bb √©rintett csoportokat nem √©rik el. Sz√°mukra sem a devizahitelek kivezet√©se, sem a rezsics√∂kkent√©s, sem az √°rfolyamg√°t nem jelent seg√≠ts√©get. A rezsih√°tral√©kosokat seg√≠tŇĎ ad√≥ss√°gkezel√©s pedig csak a telep√ľl√©sek 5 sz√°zal√©k√°ban el√©rhetŇĎ.

A Lakhat√°si Vil√°gnap alkalm√°b√≥l tartott demonstr√°ci√≥t k√∂vetŇĎen a Habitat for Humanity Magyarorsz√°g 17 √≥r√°t√≥l budapesti CorvintetŇĎre v√°rja mindazokat, akiket √©rdekelnek a civil szervezetek r√°szorul√≥ csal√°dok lakhat√°si k√∂r√ľlm√©nyeit jav√≠t√≥, innovat√≠v programjai. Az est vend√©gei: B√≥dis Kriszta (Van Helyed Alap√≠tv√°ny), B√©res Tibor (Auton√≥mia Alap√≠tv√°ny), Feldm√°r N√≥ra (Igazgy√∂ngy Alap√≠tv√°ny), Major G√°bor (M√°ltai Szeretetszolg√°lat) √©s Szek√©r Andr√°s (Habitat for Humanity Magyarorsz√°g). A besz√©lget√©s h√°zigazd√°ja Bombera Krisztina lesz.

A besz√©lget√©s ut√°n fell√©pnek a slam poetry magyar szt√°rjai, a t√°rsadalmi √©rz√©kenys√©g√ľkrŇĎl, r√≠mbe szedett rendszerkritik√°ikr√≥l h√≠res Sz√≠n√©sz Bob, Saiid √©s Moln√°r P√©ter.

A Lakhat√°si Vil√°gnap esem√©nyei k√∂vethetŇĎk a Habitat for Humanity Magyarorsz√°g Facebook oldal√°n, az esem√©nyek men√ľpont alatt.

Advertisement