This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?

Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?

Tegnap este egy Lego Storeban jártam – a Lego sosem volt olcsó mulatság, de most konkrétan lehidaltam a fenti figura láttán. Tényleg annyiba kerül ez a Batman, mintha aranyból lenne? Vajon mennyi drogot vehetnénk belőle?

Advertisement

Gyerekkoromban a Lego volt a kedvenc játékom, és ma is előfordult, hogy veszek vagy kapok egy-egy készletet – velem tényleg nem kell az ajándékozásnál szenvedni, hogy minek örülnék, a legkisebb Star Wars-os Legótól is kéjesen sikongatok –, a legérdekesebb minifigurákat pedig még a neten is képes vagyok megrendelni. Ez a szomorú bohóc például onnan van, de van egy szuper dzsinnem is, ami kétezer forint volt.

Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?
Advertisement

A 15 ezer forint viszont brutálisan sok, sőt, hihetetlen, főleg egy ilyen ostoba, fantáziátlan karakterért, mint Batman. Meg is kérdeztem gyorsan az egyik eladót, mégis hogy a csudába gondolhatják komolyan az árat. Átvezetett a bolt másik felébe, és megmutatta ezt:

Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?
Advertisement

Batmanes és jokeres Legóból rengeteg van, viszont a fenti készlethez, amit a Sötét Lovag c. film inspirált, spéci emberkék tartoznak. A Jokert Heath Ledgerről mintázták – az a figurára nézve nyilánvalóan látszik is –, és a Batmannek is spéci a festése. Úgyhogy pont ilyen karakterek még nem voltak, nem is lesznek. Ritkák, ezért drágák. Az egész készlet egyébként 65 ezer forintba kerül, ami egyébként annyira nem is sok a legós árazást ismerve, láttam én már birodalmi csillagrombolót bőven százezer fölött is.

A srác azt is elmondta, ha képes lennék megállni, hogy ne nyissam ki a dobozt – haha, nem! –, akkor remek befektetés is lehetne, hiszen pár év múlva a többszörösét is érheti a készlet. Csak mosolyogtam, és arra gondoltam, ha ennyi pénz fogok befektetni valami kézzel fogható dologba, akkor az arany lesz.

Advertisement

A dolog viszont nem hagyott nyugodni, rohadt drága volt az a Batman, mintha szó szerint aranyáron mérnék. Úgyhogy gyorsan tudományos kísérletbe fogtam. Lego Batmanem nincs, nyilván a fent emlegetett darabot sem vettem meg, de akkora különbség talán nincs a minifigurák súlya között. Gyorsan méricskélni kezdtem.

Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?
Advertisement

A konyhai mérlegünk nem tűnt valami megbízható darabnak ilyen pici súlyok tekintetében, néha észre sem vette, hogy ráraktam egy figurát, volt, hogy egy és volt hogy három darabot is 2 grammnak mért, de utóbbit a legtöbbször inkább négynek. Bosszantott a pontatlanság, úgyhogy gyorsan végeztem egy kis kutatást a neten, a különböző oldalak alapján arra jutottam, hogy a legtöbb figura 2-4 gramm között mozog. Hogy az a bizonyos Batman pont mennyi, jó kérdés.

Azt viszont már elég egyértelműen kiderítettem, hogy egy gramm arany olyan 36 dollár, ami szinte pontosan 10 ezer forint. Úgyhogy legnagyobb sajnálatomra, még ha a könnyebb figurák közül való is – a marha nagy sisakja miatt azért ezt nem tűnik valószínűnek –, a tizenötezres Batman nem ér annyit, mint a súlya aranyban. Viszont simán egy léptékben mozog vele, és azért ez is elég durva dolog.

Advertisement

Itt véget is ért volna a történet, de amint elkezdtem megírni a cikket, egyből felmerültek a kábítószerárak is. Ezeket tudtam meg:

  • A fű illetve a hasis grammja olyan 2000-2500 forint, úgyhogy hat gramm simán kijönne a Batmanből.
  • A gomba szintén 2000-2500 forint grammonként, erre is a fentiek érvényesek.
  • A speed 2500-3000 forint/gramm között mozog.
  • A kokainból egy gramm olyan 20 ezer forintnál kezdődik.
  • A heroinra meg egy 15 ezres tippet kaptam egy volt használótól, de ő az is mondta, hogy sok mindentől függ a dolog, elég nagy ingadozások lehetnek, az anyagot felkeverik mással, ráadásul nem is annyira grammonként, inkább kisebb, olcsóbb csomagonként árulják.
Advertisement

Szóval nagyon úgy tűnik, a speciálisan formázott dán műanyagnál csak a kokain, illetve a heroin a drágább. Érdekes lehetne még egy csomó másik anyag is, de az extasyt és az LSD-t végképp nem grammban mérik.

Így jutottam el a Legótól a keménydrogok világáig. Amúgy az eladó elmondta, volt külön egy Jokerük is, de azt már sajnos megvette valaki.

Share This Story

Get our newsletter