Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?

Tegnap este egy Lego Storeban jártam – a Lego sosem volt olcsó mulatság, de most konkrétan lehidaltam a fenti figura láttán. Tényleg annyiba kerül ez a Batman, mintha aranyból lenne? Vajon mennyi drogot vehetnénk belőle?

Advertisement

Gyerekkoromban a Lego volt a kedvenc játékom, és ma is előfordult, hogy veszek vagy kapok egy-egy készletet – velem tényleg nem kell az ajándékozásnál szenvedni, hogy minek örülnék, a legkisebb Star Wars-os Legótól is kéjesen sikongatok –, a legérdekesebb minifigurákat pedig még a neten is képes vagyok megrendelni. Ez a szomorú bohóc például onnan van, de van egy szuper dzsinnem is, ami kétezer forint volt.

Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?
Advertisement

A 15 ezer forint viszont brutálisan sok, sőt, hihetetlen, főleg egy ilyen ostoba, fantáziátlan karakterért, mint Batman. Meg is kérdeztem gyorsan az egyik eladót, mégis hogy a csudába gondolhatják komolyan az árat. Átvezetett a bolt másik felébe, és megmutatta ezt:

Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?
Advertisement

Batmanes és jokeres Legóból rengeteg van, viszont a fenti készlethez, amit a Sötét Lovag c. film inspirált, spéci emberkék tartoznak. A Jokert Heath Ledgerről mintázták – az a figurára nézve nyilánvalóan látszik is –, és a Batmannek is spéci a festése. Úgyhogy pont ilyen karakterek még nem voltak, nem is lesznek. Ritkák, ezért drágák. Az egész készlet egyébként 65 ezer forintba kerül, ami egyébként annyira nem is sok a legós árazást ismerve, láttam én már birodalmi csillagrombolót bőven százezer fölött is.

A srác azt is elmondta, ha képes lennék megállni, hogy ne nyissam ki a dobozt – haha, nem! –, akkor remek befektetés is lehetne, hiszen pár év múlva a többszörösét is érheti a készlet. Csak mosolyogtam, és arra gondoltam, ha ennyi pénz fogok befektetni valami kézzel fogható dologba, akkor az arany lesz.

Advertisement

A dolog viszont nem hagyott nyugodni, rohadt drága volt az a Batman, mintha szó szerint aranyáron mérnék. Úgyhogy gyorsan tudományos kísérletbe fogtam. Lego Batmanem nincs, nyilván a fent emlegetett darabot sem vettem meg, de akkora különbség talán nincs a minifigurák súlya között. Gyorsan méricskélni kezdtem.

Illustration for article titled Mi az ördög kerül 15 ezer forintba egy Lego minifigurán?
Advertisement

A konyhai mérlegünk nem tűnt valami megbízható darabnak ilyen pici súlyok tekintetében, néha észre sem vette, hogy ráraktam egy figurát, volt, hogy egy és volt hogy három darabot is 2 grammnak mért, de utóbbit a legtöbbször inkább négynek. Bosszantott a pontatlanság, úgyhogy gyorsan végeztem egy kis kutatást a neten, a különböző oldalak alapján arra jutottam, hogy a legtöbb figura 2-4 gramm között mozog. Hogy az a bizonyos Batman pont mennyi, jó kérdés.

Azt viszont már elég egyértelműen kiderítettem, hogy egy gramm arany olyan 36 dollár, ami szinte pontosan 10 ezer forint. Úgyhogy legnagyobb sajnálatomra, még ha a könnyebb figurák közül való is – a marha nagy sisakja miatt azért ezt nem tűnik valószínűnek –, a tizenötezres Batman nem ér annyit, mint a súlya aranyban. Viszont simán egy léptékben mozog vele, és azért ez is elég durva dolog.

Advertisement

Itt véget is ért volna a történet, de amint elkezdtem megírni a cikket, egyből felmerültek a kábítószerárak is. Ezeket tudtam meg:

  • A fű illetve a hasis grammja olyan 2000-2500 forint, úgyhogy hat gramm simán kijönne a Batmanből.
  • A gomba szintén 2000-2500 forint grammonként, erre is a fentiek érvényesek.
  • A speed 2500-3000 forint/gramm között mozog.
  • A kokainból egy gramm olyan 20 ezer forintnál kezdődik.
  • A heroinra meg egy 15 ezres tippet kaptam egy volt használótól, de ő az is mondta, hogy sok mindentől függ a dolog, elég nagy ingadozások lehetnek, az anyagot felkeverik mással, ráadásul nem is annyira grammonként, inkább kisebb, olcsóbb csomagonként árulják.
Advertisement

Szóval nagyon úgy tűnik, a speciálisan formázott dán műanyagnál csak a kokain, illetve a heroin a drágább. Érdekes lehetne még egy csomó másik anyag is, de az extasyt és az LSD-t végképp nem grammban mérik.

Így jutottam el a Legótól a keménydrogok világáig. Amúgy az eladó elmondta, volt külön egy Jokerük is, de azt már sajnos megvette valaki.

Share This Story

Get our newsletter