This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mi az értelme a leendő BKK-s kártyának? (frissítve!)

Illustration for article titled Mi az értelme a leendő BKK-s kártyának? (frissítve!)

Azzal párhuzamosan, hogy a jövő héttől csak arcképes igazolvánnyal lehet bérletet venni a fővárosban, a BKK bevezet egy kértyát, ami arra való, hogy ráírják a bérletigazolványunk számát. Van ennek bármi értelme?

Advertisement

Régi ismerősünk Máté "Dugó" Dániel stratégiai igazgató, aki hónapokig járt egy lejárt bérletszelvénnyel, figyelve, hogy mikor bukik le, ami négy hónap után történt meg. (A kalandjairól itt olvashatsz.)

Advertisement

A tömegközlekedésérzékeny Máté most azon gondolkodott el, hogy pontosan mi is az értelme a BKK által most bevezetett új kártyafajtának, ami - ha jól értem - semmi másra nem szolgál, minthogy a pénztáros ráírja a bérletigazolványunk számát, ha van olyanunk. Idemásolom, amit az fb-re írt, jó közös témakivesézést!

Hát ezt muszáj lesz izibe megcincálni.

1. Ezek szerint kapok egy ügyfélkártyát, amin lesz négy darab rubrika, ezekbe - kézzel - beleírják az a vásárláskor felmutatott arcképes igazolványom számát. És olyan faszagányosak, hogy a magamén kívül még három családtagom valamilyen arcképes igazolványának a száma is elfér rajta. Ezzel mondjuk én kitörölhetem a seggem, mert már most 5 bérletet veszek, másfél év múlva meg már hatot fogok.

2. Eztán hordhatom magamnál ezt a remek ügyfélbarát kártyát. Ettől az ellenőr nem lesz okosabb, ha nem töltöm ki a szelvényt, és különben is szarik rá, hogy ki van-e töltve, az enyém mondjuk 15 éve nincs. De ha kitöltöm egy másik arcképes igazolványom számával, akkor sem hőböröghet, hát az is én vagyok ugyebár, ezt a kártyát meg nem is kérheti.

3. A BKK számára nyilvánvalóan teljesen ismeretlen Ügyfélről elnevezett kártyával semmit sem nyerek. Ha mondjuk elveszti a gyerek a bérletet, ennek felhasználásával nem kap helyette másikat, mint a világ számos nagyvárosában, ahol ha adatot kérnek az ügyféltől, akkor azt az ő érdekében (is) teszik. Ez a kártya azonban nem igazolja a korábbi vásárlást, így azt sem tudom igazolni vele, hogy megvettem azt a nyomorult bérletet, csak a másik gatyámban felejtettem.

4. A szöveg szerint a kártya azért szuper, mert legközelebb csak odaadom a pénztárosnak, és ő géppel felviszi a szelvényre a számot. De csak legközelebb, azaz egy hónap múlva, mert addigra lesz minden pénztárnál ilyen nyomtató. Addig kézzel írja rá a sorban állók legnagyobb örömére. De akkor bazmeg miért nem egy hónap múlva vezetik be az egészet?

5. Az intézkedés logikája egyben azt is jelenti, hogy a BKK szerint dolgozói - a pénztárosok, képtelenek leolvasni egy számot egy igazolványról, de le tudják olvasni ugyanazt a számot egy BKK kártyáról. Nyilván azért, mert azt a kolléga írta rá.

Lehet ezt a remek kártyát nem kérni, esetleg effektíve visszautasítani? Vagy kötelezően gyártjuk a szemetet, mint a taj-, vagy az adókártya esetében?

Advertisement

update:

Időközben első kézből kaptunk válaszokat Dugó legtöbb kérdésére, méghozzá Vitézy Dávid BKK-vezértől, amiket a poszt alatti kommentek között olvashatsz el.

Share This Story

Get our newsletter