Van t√∂bb is, √©s mindegyik igen szomor√ļ. N√°lunk a legend√°k is csicsk√°k lenn√©nek, a vezetŇĎk meg g√°tl√°stalanok? Rem√©lem, hogy nem, de a l√°tszat az√©rt el√©gg√© olyan.

Itt egy sor tanuls√°g:

Schmitt P√°l olyan moh√≥, mint valami √∂nzŇĎ kisfi√ļ

Volt √°llamfŇĎk√©nt √©lete v√©g√©ig j√°r neki az eln√∂ki fizet√©s, plusz ell√°t√°sokkal, szem√©lyzettel, irod√°val, aut√≥val. √Ėnmag√°ban m√°r az az a t√©ny is megh√∂kkentŇĎ √©s visszatasz√≠t√≥, hogy elŇĎre nem k√∂z√∂lte a 11-ekkel, hogy ha fel is mer√ľlne benn√ľk, ne ŇĎt v√°lassz√°k, mert neki nem kell m√©g havi 500 ezer.

Advertisement

Schmitt P√°l veszett√ľl v√°gyik arra, hogy ne p√°riak√©nt kezelj√©k

Csak ezzel tudom magyarázni, hogy a lebukott csaló ezt nyilatkozta:

Sz√°momra az a legfontosabb, ha a saj√°t sportt√°rsaim, akikkel az elm√ļlt √∂tven √©vben elŇĎbb egy√ľtt versenyeztem, majd sportvezetŇĎk√©nt egy√ľtt dolgoztam, gondolj√°k √ļgy, hogy m√©lt√≥ vagyok a c√≠mre.

Advertisement

√Črzelmileg teljesen √©rthetŇĎ, hogy Schmitt √∂r√ľl, hogy a sportt√°rsak ŇĎt szemelt√©k ki, mert ezt, ha j√≥l √©rtem, a bukott plagiz√°tor egyfajta erk√∂lcsi rehabilit√°ci√≥nak fogja fel. De a megk√∂nnyebb√ľl√©s ut√°n ugyan√ļgy visszal√©phetett volna. Persze nem tette. A nagypap√°m, azt hiszem, ezt a jelens√©get nevezte kedvenc gyerekkori kifejez√©semmel "moral insanity"-nek.

A korm√°nyban √©s a korm√°nyfŇĎben sincs annyi alapvetŇĎ j√≥√≠zl√©s, hogy lesz√≥ljanak a Palinak vagy a 11-eknek, hogy ok√©, ok√©, de nem k√©ne annyira verni a dobot

Pedig az nem kérdés, hogy megtehetnék.

A korm√°nyban fel sem mer√ľl k√©rd√©sk√©nt, hogy lehet-e a nemzet el√© √©lethosszig √°ll√≠tott p√©lda egy lebukott csal√≥

A 11 legenda eszerint annak h√°l√°s, aki a bulit fizeti

Ez egyfelŇĎl szok√°sos emberi reakci√≥, de √©n naivul azt hittem, a sportlegend√°k k√∂z√∂tt t√∂bbs√©gben vannak a karak√°n, √∂n√°ll√≥ v√©lem√©nyalkot√°sra √©s ki√°ll√°sra k√©pes, mor√°lisan k√©nyes, b√ľszke emberek. Akik nem olyanok, mint a h√°rom fill√©r√©rt b√°rmikor becsicskul√≥ t√∂bbs√©g. H√°t nem ez a helyzet.