Illustration for article titled Mi a legjobb emléketek a Csengetett, Mylord? főszereplőjéről?

Tegnap elhunyt Paul Shane, a Csengetett, Mylord? komornyikja, az egyetlen általam ismert színész, aki az arcmimikájával egyenértékűen tudta használni a tarkótokáját (vagy hogy hívják ezt a testtájékot).

Advertisement

Bár a Csengetett, Mylord? nem tartozott a legnépszerűbb brit sitcomok közé (jóval kedveletebb volt Shane másik sorozata, a Hi-De-Hi), idehaza egyértelműen a top 10 "tipikus angol sorozatban" van a helye a Halló, halló! mellett.

Valószínűleg midnen családban vannak filmekből átvett mondatok, amelyek beépültek a hétköznapi beszédbe. Nálunk az egyik ilyen épp Stokes szájából hangzik el (Hollósi Frigyes hangján), mikor a gazdája egy végtelenül átlátszó, kamu mentegetőzést ad elő:

"Hihető történet uram!"

Mindezt természetesen egyenes tastartásban, rá sem pillantva az uraságra, fa arccal, rezenéstelen tarkótokával.

Advertisement

(A másik sokszor használt szófordulatunk amúgy a "az finom lesz" Mabel-től, csakhát az őt alakító Barbara New, már 2010-ben meghalt).

Fotó: Jonathan Parramint: Paul Shane as Terry 'The Taxman' Tempest in short film The Grey Mile. July 2011. - Wikimedia

Advertisement

Frissítve: a családi legendánkkal ellentétben a "hihető történetes" rész nem úgy hangzott, ahogy én emlékeztem, hanem így. A "finom leszes" jelenettől már előre tartok, hogy kiderül, nem is Mabel mondta, hanem Yoda a Birodalom visszavágban.

Share This Story

Get our newsletter