Nagyjából a Hajrá, Fradi!-hoz hasonló elképzelhetetlenség, hogy kicsússzon a számom: Azért igazán kemény csávók ezek a szakszervezetisek.

Köszönhetően a késő Kádár-rendszernek, mely miatt a "szakszervezetis" még legalább ötven évig csak a titkárnőjét felcsináló ide-oda pakolgatott ittas gázolót fogja jelenteni Magyarországon. Ha legófigura lenne, a készletben gyárilag járna hozzá a bányásznapon lehányt mellény, a terhes Marcsika és a dugás miatt összeszakadt íróasztal.

Advertisement

Ám Románia nemcsak a dadaizmusban és a Mountain Dew-fogyasztásban jár Magyarország előtt, hanem a szakszervezetek érdekérvényesítésében is. A legkeményebb arc, akit gyerekkoromban híradóban láttam, a román bányászvezér, Miron Cozma volt.

A petrozsényi Zsinola hajviselete igazán felejthetetlen volt számomra.

Sok-sok évnek kellett eltelnie, mire realizáltam, hogy jelentősége túlmutat a Kárpát-medencén: a a ropogósra zselézett bundesz egészen Hollywood-külsőig ért. Íme Jean-Claude Van Damme frizurája a Tökéletes célpontban:

Talán Cozma előtt tiszteleg? Vagy Cozma a spárgázás Magritte-je előtt?

John Woo hollywoodi referenciafilmjét, a Tökéletes célpontot (amelynek eredeti címe amúgy Hard Target, vagyis nehéz célpont), amelyben unatkozó milliomosok vadásznak fácánok helyett hajléktalan veteránokra, ma este vetíti a TV2 22:40-től.

Advertisement

Az elsődleges célpontként megjelölhető fodrászipari tanulókon túl azoknak ajánlom, akik kételkednek benne, hogy van a Rés a pajzsonnál is ostobább film a galambfetisiszta John Woo életművében.


Minden bizonnyal az idén ez az utolsó csensz, hogy televízióban lássátok. Hisz úgy az igazi.

Share This Story

Get our newsletter