Orb√°n a n√©metek len√°ciz√°s√°val l√°tszatra befejezte a maga gyurcs√°nyi fordulat√°t. De csak l√°tszatra, mert a sza√ļdiakat terrorist√°zni √©s a n√©meteket n√°cizni nem ugyanaz.

Orb√°n gyurcsanyiz√°l√≥d√°sa akkor m√©g nem t√°nt fel szinte senkinek, amikor csak furcs√°n kezdte hangs√ļlyozni a szavakat, mik√∂zben intenzv√≠ven meresztgette a szem√©t.

Akkor viszont m√°r nyilv√°nval√≥bb lett a dolog, amikor elkezdett bizarrul viselkedni, amint emberek k√∂z√© ment. Orb√°n kor√°bban j√≥l elvolt a v√°laszt√≥polg√°rok t√°rsas√°g√°ban, sŇĎt, annak ellen√©re, hogy a magyar politikai √©let profi √©s veter√°n machin√°tora, az imidzs√©nek r√©sze lett az a m√°ty√°skir√°lyos von√°s, hogy ŇĎ az az outsider, aki megtal√°lja a hangot a norm√°lis emberekkel, ellent√©tben a politikusokkal.

Azt√°n mostan√°ban l√°tv√°nyosan t√∂rt√©nt valami, √©s Orb√°n - ha nem is lett pont olyan, mint Gyurcs√°ny Ferenc, aki v√°laszt√≥k t√°rsas√°g√°ban vagy √ļgy vonaglott √©s forgatta a szemeit, mint akinek egyszerre kell pisilnie √©s benntartania egy k√ľl√∂n√∂sen virgonc kis fingot, vagy elkezdett papot j√°tszani - szint√©n elkezdett term√©szetellenesen viselkedni az emberekkel. Legink√°bb egy olyan Usztics M√°ty√°sra hasonl√≠t mostan√°ban, aki nem egybŇĎl ord√≠tja le a kopasz alapkik√©pzŇĎs√∂k haj√°t, hanem elŇĎbb elked√©lyeskedik vel√ľk.

Ezut√°n j√∂tt besz√≥l√°s Merkelnek majd az √ľgyetlen mentegetŇĎz√©s, hogy az eg√©sz nem is neki, hanem egy szeny√≥ szoci√°ldemokrat√°nak sz√≥lt. Az eset elsŇĎ pillant√°sra nagyon hasonlt arra, amikor a humorral szint√©n rideg viszonyt √°pol√≥ Gyurcs√°ny az MSZP 2005-√∂s sz√ľlet√©snapi √ľnneps√©g√©n pr√≥b√°lt viccelni azon, hogy a fociv√°logatott csak d√∂ntetlent b√≠rt j√°tszani Sza√ļd-Ar√°bi√°val:

"A sza√ļdi kir√°lys√°got nagyon sokszor v√°dolj√°k azzal, hogy igaz√°b√≥l a vil√°g terrorizmus√°nak legakt√≠vabb p√©nz√ľgyi t√°mogat√≥i k√∂z√© tartoznak bizonyos csal√°dok. √Čs √©n azt gondolom, hogy a focist√°k k√∂z√∂tt, a sza√ļdi focist√°k k√∂z√∂tt nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig hal√°lt megvetŇĎ b√°tors√°ggal k√ľzd√∂ttek ezen terrorist√°k ellen, √©s ilyen esetben a d√∂ntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredm√©ny."

Advertisement

Ugyanez a csikorg√≥s csendŇĎrhumor sz√≥lt most Orb√°nb√≥l: ""a n√©metek k√ľldtek m√°r lovass√°got Magyarorsz√°gra, tankok form√°j√°ban j√∂ttek, ne k√ľldjenek, az a k√©r√©s√ľnk. Nem volt j√≥ √∂tlet, nem v√°lt be".

De a helyzet alapvetŇĎen k√ľl√∂nb√∂zik a 2005-√∂st√≥l. Gyurcs√°ny egyszerŇĪen hi√ļ p√°va volt, √©s √©rezhetŇĎen azt gondolta, hogy a terrorist√°z√°s baromi szellemes, vagyis √∂ntelts√©g√©ben nem tudta felm√©rni, hogy ez bŇĎven olyasmi, amit egy minisztereln√∂k nem mond nyilv√°nosan. Orb√°n viszont tudatosan tankozott, erŇĎs√≠tendŇĎ a magyarokat Eur√≥p√°val szemben v√©delmezŇĎ hŇĎs figur√°j√°t. √Čs feloldand√≥ azt a fesz√ľlts√©get, hogy a magyar korm√°nypropagand√°val szemben az orsz√°got nem csak az eur√≥pai baloldali-liber√°lis p√°rtok ek√©zik, hanem p√©ld√°ul a n√©met kereszt√©nydemokrat√°k is.

Most m√°r csak egy izgalmas k√©rd√©s maradt: a keleti nyit√°s jegy√©ben mikor fogja Orb√°n elŇĎsz√∂r felszabadul√°snak nevezni az orosz hadsereg 1945-√∂s inv√°zi√≥j√°t.