K√ľlf√∂ldi bar√°todnak kell elmagyar√°znod az aktu√°lis magyar politikai helyzetet. Vagy leford√≠tani azt a viccet, hogy "f-fel kezdŇĎdik, sz-re v√©gzŇĎdik, √©s teli van gecivel, mi az?" Nem k√∂nnyŇĪ!

Elm√ļlt a M√°mor Napja, Simicska Lajos ma nem szeli √°t az orsz√°got mag√°n k√≠v√ľli √°llapotban, m√≥k√°s tr√°g√°rs√°gokat z√ļd√≠tva j√≥ bar√°tj√°ra, a minisztereln√∂kre, de nek√ľnk ugyan√ļgy helyet kell √°llnunk a mindennapokban. V√°laszolni kell p√©ld√°ul k√ľlf√∂ldi ismerŇĎseink k√©rd√©seire, hogy hel√≥, mi is t√∂rt√©nt Magyarorsz√°gon, mi ez a fura h√≠r, mes√©ld m√°r el, mi t√∂rt√©nt!

√Čs akkor mit is tehetn√©nk, hozz√° kell fogni, hogy hamar bele√ľtk√∂zz√ľnk a Megker√ľlhetetlen √ötakad√°lyba: valahogy le kell ford√≠tanunk, hogy az orsz√°g M√°sodik Leghatalmasabb Embere, az √Ėr√∂k√∂s Uralkod√≥ P√°rt Oszlopa gecinek nevezte a Leghatalmasabbat, akit nem kis r√©szben ŇĎ tartott a hatalomban eddig.

De hogy fordítsuk le a Szót?

Vegy√ľk elŇĎsz√∂t az angolt, nyilv√°n ez a leggyakoribb eset. A k√©t nyelv elt√©rŇĎ k√°romkod√°s- √©s tr√°g√°rs√°gkult√ļr√°ja miatt a sperma k√ľl√∂nf√©le angol szinonim√°i eleve kiesnek, nemhogy egyenes, de semmilyen megfelel√©s sincs a k√©t univerzum k√∂z√∂tt. Valami olyan sz√≥ k√©ne, ami alapvetŇĎen azt jelenti, hogy szem√©tl√°da, de annyira tr√°g√°r is, hogy m√©g egy pinavillant√≥s bulv√°rmagazin is csak indokolt esetben √≠rn√° le. Nem felejtve ugyanakkor azt az √°rnyalatot, hogy az ember magyarul k√©tf√©le embert szokott gecizni: a leggyŇĪl√∂ltebb ellens√©geit √©s a legjobb bar√°tait. Ut√≥bbi annyira fontos √°rnyalata a gecinek, hogy a sz√≥t sok cccc-vel √©s elny√ļjtott √≠√≠√≠√≠√≠-vel a v√©g√©n t√∂k√©letesen lehet a "h√©, szevasz haver, ugye sz√©p napunk van" √©rtelemben is haszn√°lni.

Advertisement

  • Fucker? Nem t√ļl √°ltal√°nos?
  • Cunt? Nem enyhe egy kicsit?
  • Wanker? Benne van ebben az, hogy az illetŇĎ egy nagy szem√©tl√°da?
  • Prick? Nem visz f√©lre a sima p√∂cs√∂z√©s? Egy geci magyarul semmik√©pp sem p√∂csfej! Vagyis elk√©pzelhetŇĎ, de semmik√©pp sem j√°rnak felt√©tlen√ľl egy√ľtt.
  • Motherfucker? Nekem elsŇĎre szint√©n t√ļl √°ltal√°nos szidalmaz√°s.
  • Piece of shit? Minisztereln√∂kre mondani erŇĎs, de nem √©rzem a "rafk√≥s" jelent√©st.

Pedig kell lennie elfogadható megoldásnak. Ha van tipped, írd meg kommentben, esetleg némi magyarázó szöveggel vagy példamondattal!

Advertisement

De persze ne gy√∂kerezz√ľnk le az angoln√°l. Hogy gecizne egy plasztikusan fogalmaz√≥ francia? Francia szakos voltam, de h√ļsz √©ve nem nagyon haszn√°ltam a nyelvet, elk√©pzel√©sem sincs.

Mit mondjunk Pedro bar√°tunknak, aki csak spanyolul √©rt? Minim√°lsz√≥kincsembŇĎl maximum egy cabr√≥n de mierd√°ra futja, esetleg egy poll√°ra, de ez nevets√©ges pr√≥b√°lkoz√°s lenne.

Oroszul mi lenne a szabatos? N√©met√ľl? Az biztos viccesen hangzik a n√©met√ľl nem tud√≥knak. Van olyan nyelvi kult√ļra, ami k√°romkod√°sban fel√©r a magyarral? √Čs amelyikben konkr√©tan ugyanez a kifejez√©s is megvan? Poliglott Cink-olvas√≥k, lengess√©tek a geciz√°szl√≥t, hajr√°!

Advertisement

[illusztráció: kepeslajoska, alapötlet: sandorbisztray]