A Sug√°rban veget√°l√≥ Match felv√°s√°rl√°sa ut√°n az √Ārk√°dban is √ļj boltot nyitott a Spar n√©h√°ny hete. Ez a hagyom√°nyos √Ārk√°dos √ľzlet√©vel egy√ľtt m√°r a harmadik a t√©ren. Kicsit sok nem? De, de van r√° magyar√°zat. L√°ssunk egy kis pl√°zat√∂rt√©netet!

Kezdetben √ļgy √©p√≠tett√©k a bev√°s√°rl√≥k√∂zpontokat, hogy az megfeleljen a v√°s√°rl√≥i ig√©nyeknek. Vagyis √ļgy rendezt√©k el benne a boltokat, ahogy mondjuk az ember berendezi a kamr√°j√°t: karny√ļjt√°snyira rakja a tejet meg a lisztet, amit gyakran haszn√°l √©s a legm√©ly√©re suvasztja az elektromos csirkeszaggat√≥t, amit kar√°csonyra kapott √©s az√≥ta nem is haszn√°lt.

Az 1980-ban ny√≠lt Sug√°r m√©g ezt az elvet k√∂vette: a Csemege oda ker√ľlt, ahol a legt√∂bb ember mozog am√ļgy is, sŇĎt van bej√°rata k√∂zvetlen√ľl az utc√°r√≥l is. A h√°ts√≥bb boltokba meg az ment, akinek ott volt dolga. De ugyanez elmondhat√≥ a Sk√°l√°r√≥l, a Sk√°la Metr√≥r√≥l, a Corvin √Āruh√°zr√≥l stb.

Azt√°n persze v√°ltozott az idŇĎ. A sokakat vonz√≥ helyeket h√°tr√©bb helyezt√©k, hogy v√©gigmenj az eg√©sz pl√°z√°n. Ezt az √©lelmiszerboltokkal m√°r el√©g hamar felismert√©k. A Westendben vagy ak√°r az √Ārk√°dban is ezt az elvet k√∂vett√©k. Igaz ezekn√©l m√©g nem j√∂ttek r√°, hogy a kajaudvar is ugyanilyen vonz√≥ dolog lehet, √©s ezekn√©l m√©g a f√∂ldszinten "felejtett√©k" ezeket a fontos m√°gneseket.

A k√∂vetkezŇĎ gener√°ci√≥ (Allee, K√ĖKI Termin√°l, Corvin Plaza stb.) m√°r a kajaudvart is felpakolta a felsŇĎ szint legt√°volabbi sark√°ba. Tulajdonk√©ppen ez t√∂rt√©nt a Sug√°r bŇĎv√≠t√©sekor is. Ott ugyanis kor√°bban nem voltak gyors√©ttermek, ezt p√≥tolta n√©mileg az a borzalmas pavilonsor a H√ČV-v√©g√°llom√°s mellett.

Advertisement

Na de kanyarodjunk vissza a Sp√°rokhoz.

Az √Ārk√°d bŇĎv√≠t√©s√©vel, amit fellengzŇĎsen √Ārk√°d 2-re kereszteltek m√©g jobban h√°tr√©bb tol√≥dott az Interspar. Pedig m√°r eddig is annyira messze volt a t√©r √°tmenŇĎ forgalm√°t√≥l, hogy az embernek nem volt kedve bekutyagolni v√°s√°rolni ha csak √°tutazott az √Ėrs√∂n.

Alternat√≠va viszont nem volt, mert a Sug√°rban mŇĪk√∂dŇĎ MATCH borzalmas volt. √Āltal√°ban ez az a l√°nc, amelynek eltŇĪn√©se √©s a CBA/SPAR p√°ros √°ltali felv√°s√°rl√°sa miatt senki nem hullatott k√∂nnyeket. (M√©g akkor sem, ha nem minden papsajt ezekben sem.)

Advertisement

Most pedig k√≠s√©rletk√©ppen az √Ārk√°dban nyitottak egy m√°sodik (az √©pp √°t√©p√ľlŇĎ sugaras bolttal egy√ľtt a t√©ren harmadik) Spart. Elvileg ugye m√°s mint a nagy Interspar (Cityspar), de az oka egy√©rtelmŇĪnek l√°tszik: rengeteg ember van, akinek ezt a t√°vot a legfrank√≥bb matric√°k kedv√©√©rt sem volt √©rdemes megtenni. Hogy mi lesz vele, ha beindul a Sug√°rban is az √∂nkonkurencia? Nem tudom k√≠v√°ncsian v√°rom.

Advertisement

Mindenesetre nekem ez az elsŇĎ jele annak, hogy nem lehet a v√©gtelens√©gig m√©retn√∂vel√©ssel vonz√≥v√° tenni egy pl√°z√°t. Egy hat√°ron t√ļl m√°r ink√°bb probl√©m√°s, mint elk√°pr√°ztat√≥ a t√∂megeknek.