This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mi a fenének kell három SPAR az Örs vezér terére? Szerintem ezért

Illustration for article titled Mi a fenének kell három SPAR az Örs vezér terére? Szerintem ezért

A Sugárban vegetáló Match felvásárlása után az Árkádban is új boltot nyitott a Spar néhány hete. Ez a hagyományos Árkádos üzletével együtt már a harmadik a téren. Kicsit sok nem? De, de van rá magyarázat. Lássunk egy kis plázatörténetet!

Advertisement

Kezdetben úgy építették a bevásárlóközpontokat, hogy az megfeleljen a vásárlói igényeknek. Vagyis úgy rendezték el benne a boltokat, ahogy mondjuk az ember berendezi a kamráját: karnyújtásnyira rakja a tejet meg a lisztet, amit gyakran használ és a legmélyére suvasztja az elektromos csirkeszaggatót, amit karácsonyra kapott és azóta nem is használt.

Az 1980-ban nyílt Sugár még ezt az elvet követte: a Csemege oda került, ahol a legtöbb ember mozog amúgy is, sőt van bejárata közvetlenül az utcáról is. A hátsóbb boltokba meg az ment, akinek ott volt dolga. De ugyanez elmondható a Skáláról, a Skála Metróról, a Corvin Áruházról stb.

Advertisement

Aztán persze változott az idő. A sokakat vonzó helyeket hátrébb helyezték, hogy végigmenj az egész plázán. Ezt az élelmiszerboltokkal már elég hamar felismerték. A Westendben vagy akár az Árkádban is ezt az elvet követték. Igaz ezeknél még nem jöttek rá, hogy a kajaudvar is ugyanilyen vonzó dolog lehet, és ezeknél még a földszinten "felejtették" ezeket a fontos mágneseket.

A következő generáció (Allee, KÖKI Terminál, Corvin Plaza stb.) már a kajaudvart is felpakolta a felső szint legtávolabbi sarkába. Tulajdonképpen ez történt a Sugár bővítésekor is. Ott ugyanis korábban nem voltak gyorséttermek, ezt pótolta némileg az a borzalmas pavilonsor a HÉV-végállomás mellett.

Advertisement

Na de kanyarodjunk vissza a Spárokhoz.

Az Árkád bővítésével, amit fellengzősen Árkád 2-re kereszteltek még jobban hátrébb tolódott az Interspar. Pedig már eddig is annyira messze volt a tér átmenő forgalmától, hogy az embernek nem volt kedve bekutyagolni vásárolni ha csak átutazott az Örsön.

Advertisement

Alternatíva viszont nem volt, mert a Sugárban működő MATCH borzalmas volt. Általában ez az a lánc, amelynek eltűnése és a CBA/SPAR páros általi felvásárlása miatt senki nem hullatott könnyeket. (Még akkor sem, ha nem minden papsajt ezekben sem.)

Advertisement

Most pedig kísérletképpen az Árkádban nyitottak egy második (az épp átépülő sugaras bolttal együtt a téren harmadik) Spart. Elvileg ugye más mint a nagy Interspar (Cityspar), de az oka egyértelműnek látszik: rengeteg ember van, akinek ezt a távot a legfrankóbb matricák kedvéért sem volt érdemes megtenni. Hogy mi lesz vele, ha beindul a Sugárban is az önkonkurencia? Nem tudom kíváncsian várom.

Advertisement

Mindenesetre nekem ez az első jele annak, hogy nem lehet a végtelenségig méretnöveléssel vonzóvá tenni egy plázát. Egy határon túl már inkább problémás, mint elkápráztató a tömegeknek.

Share This Story

Get our newsletter