This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Messze nem az internetrobbantó ruha a legfurcsább optikai csalódás

Az óramutató járásának megfelelő vagy azzal ellentétes irányban forog a nőalak?

Igazából mindkettő, és ha hunyorítok vagy csak a szemem sarkából nézem a gifet, simán megfordulhat az egyértelműen az egyik irányba pörgő táncosnő. Ez sokkal jobban meglep és kicsit jobban meg is ijeszt, mint az a csúnya ruha, amit egyszerűen a színérzékeléssel, a fehéregyensúllyal és a szem felépítésével meg lehet indokolni.

Advertisement

A Forgó Táncosnőnek nevezett illúzió magyarázata annyi, hogy mivel egy sziluettről van szó, nincs támpont, ami alapján érzékelhetnénk a mélységet, viszont az agyunk felismerni véli a formát és a mozgást, és annak ellenére háromdimenziósként kezeli, hogy valójában nem az – egy sík felületen, a monitoron látjuk. Így a kinyújtott láb simán lehet a másik előtt és mögött is, amikor mondjuk balról jobbra mozog, és fordítva. Nekem most épp előtte van.

A fenti gifet még Nobuyuki Kayahara webdizájner készítette 2003-ban, azóta rendszeresen előkerül. És már meg is fordult a táncosnő.

Advertisement

via Wikipédia

Share This Story

Get our newsletter