Mese az emberről, aki Orbánnal nézett meccset a felcsúti arénában

Illustration for article titled Mese az emberről, aki Orbánnal nézett meccset a felcsúti arénában

A délvidéki származású edző, Árok Ferenc pénteken Felcsútra látogatott meccset nézni. Olyasmi történt vele, ami velem aligha történt volna: a miniszterelnök meghívta a VIP páholyba, aztán mire föleszmélt, tanácsadó lett belőle.

Úgy volt beütemezve, hogy pénteken jövök vissza Budapestről, mármint a múlt pénteken, de valami közbejött. Valami egészen különös, rendhagyó, amire még álmomban sem gondoltam volna.

Advertisement

Így kezdi az élménybeszámolóját Árok, aki pénteken gyanútlanul caplatott fel a Pancho Aréna tetejére. Az edző Szöllősi György kommunikációs igazgatóval belefutott a miniszterelnökbe, és ezzel minden eldőlt. Ez a párbeszéd zajlott le köztük:

– Látta a meccseket, mit szól hozzá, meddig marad?"

– Pénteken megyek vissza Újvidékre.

– Nem megy maga sehova, itt kell hogy legyen a stadionavatón, meg holnap Székesfehérváron a Puskás meccsén, hallani akarom a véleményét az Akadémia játékáról."

S odaszólt Szöllősinek, „intézd el a kocsit".

A teljes beszámoló a Magyar Szó Online-on olvasható, itt csak a legjobb részeket közlöm.

És ott voltam a meccsen. Mellette ültem, és egész idő alatt senki mással nem beszélt, mint velem. „Hallani akarom a véleményedet, és ne kertelj." Igen, már tegeződtünk, mert én azt mondtam, hogy mi, „angolszászok" nem ismerjük az ön, maga és egyéb udvariaskodó megszólításokat.

Igaz, a csapat helyzete nem egészen megnyugtató, mert még nem biztos a bennmaradása. Nos, ez a különbség a két állam főnökének a csapata között, Szerbiában ha nem vagy bajnok, nem vagy senki, Magyarhonban megtörténhet, hogy az utolsó fordulóig nem tudsz nyugodtan aludni… De akkor is Viktor az Orbán, s nem Vučić a piros-fehérekkel!

Ezeknek és a stadion „fogadótermeinek a berendezéséről" regéket tudnék írni! Puskás Öcsi szinte „visszatér", rúgja előtted a gólokat, azzal a lendülettel, melyet megörökít a stadion előtti életnagyságú szobra.

Azzal búcsúztam a magyar miniszterelnöktől, hogy ő ezt mondta: „Tanácsadóm leszel, legkevesebb két hónaponként látjuk egymást"…

Advertisement

Én csak kapkodom a levegőt. A beszámolóban ugyanis Orbán minden mondatából süt az ellentmondást nem tűrő földesúri logika. Szó sincs felkérésről, szó sincs arról, hogy Árok tényleg visszamehet Újvidékre, ha arról van szó.

Itt egy groteszk Mátyás királyos mesébe csöppenünk, ahol van "no, nem mész te sehova!", meg "tanácsadóm leszel!". Az igazi kérdések, a döntésre való lehetőség hiányzik fájóan ebből a meséből.

Advertisement

Így járt az ember, aki Orbán Viktorral nézte a meccset a felcsúti arénában.

Share This Story

Get our newsletter