Mert ha az lenn√©k, nemsok√°ra leszak√≠tana a baloldal fenevadja. Igen, Falus Ferencet most agressz√≠v fenyegetŇĎzŇĎre szt√°jlingolt√°k, √©s nekem ez az arca tetszik a legjobban. Senki sem fenyeget √ļgy, mint FenyegetŇĎ Ferenc!

√ögy t√∂rt√©nt, hogy a ParlamentbŇĎl j√∂ttem a szerkesztŇĎs√©g fel√©, √©s a Szabads√°g t√©ri megsz√°ll√°si eml√©kmŇĪn√©l √©szrevettem, hogy kicsit arr√©bb valaki kamer√°s st√°boknak nyilatkozik. Arra kanyarodtam, √©s kit l√°tok?

Falus Ferenc besz√©l, szorosan mellette-m√∂g√∂tte pedig ott √°ll Gr√©czy Zsolt, Gyurcs√°ny Ferenc Havasi Bertalanja, s√∂t√©t ruh√°ban, kŇĎkem√©ny arccal. √Čs nagyj√°b√≥l minden m√°sodik mondatn√°l b√≥logat. Nem azt a mosolyg√≥s, lend√ľletes b√≥logat√°st kell elk√©pzelni, hanem a kŇĎarccal, minimalista mozdulatokkal elŇĎadott, f√©lelemkeltŇĎ kik√©pzŇĎŇĎrmester-b√≥logat√°st. Az eg√©sz olyan volt kicsit, mintha Chuck D-t vagy Flavor Flavot figyeltem volna a korai Public EnemybŇĎl, m√∂g√∂tte egy fekete egyenruh√°s utcai harcossal. H√°t tuti nem lettem volna Comptonban lak√≥ elnyom√≥ feh√©r orb√°nista!

Advertisement

Nagyon j√≥ √∂tlet volt Falust ilyen kŇĎkem√©ny besz√≥l√≥s bokszol√≥-rapperre stiliz√°lni, hiszen a megf√©leml√≠tŇĎ potenci√°lja vetekszik Moln√°r "Slam Poetry" P√©ter√©vel. Vagy Garami J√≥zsi b√°csi√©val. Vagy a fiatal Ulmann M√≥nik√°√©val az "√ćrtam a b√°ty√°mnak egy dalt" korszak√°b√≥l.

Vicces, hogy valaha a baloldalt v√°dolt√°k azzal, hogy √∂v√© a m√©dia, √©s milyen √ľgyesen manipul√°l. √Čn azt k√©pzeltem volna, hogy amikor a Tan√°csad√≥k a politika s√∂t√©t h√°ts√≥ szob√°iban valakit n√©pszerŇĪ √°rucikk√© alak√≠tanak, az illetŇĎ megl√©vŇĎ tulajdons√°gaib√≥l indulnak ki, √©s azok k√∂z√ľl v√°lasztanak valami j√≥l kiemelhetŇĎt √©s eladhat√≥t.

Advertisement

Falus Tyson tan√°csad√≥i m√°s iskol√°t k√©pviselnek a jelek szerint. Az eredm√©ny igen sz√≥rakoztat√≥. Tal√°n t√ļlzottan is az. √Čn p√©ld√°ul konkr√©tan Falus egyetlen k√∂tŇĎszav√°ra sem eml√©kszem, cser√©be pontosan fel tudom id√©zni, hogy milyen hangs√ļllyal pr√≥b√°lt erŇĎsnek √©s fenyegetŇĎnek tŇĪnni, amit kicsit benyomva elŇĎ is tudn√©k adni.

Már ott helyben azon gondolkodtam, minek lehetne még maszkírozni Falus Ferencet.

Ilyen tippjeim vannak:

Nindzs√°nak

A nindzsa gyors, √ľgyes √©s hat√©kony, mint egy ide√°lis fŇĎpolg√°rmester. Falus Nindzsa elsŇĎ l√©p√©snek hal√°los csendben odalopakodhatna gyan√ļtlan v√°laszt√≥polg√°rokhoz, majd a szem√ľk l√°tt√°ra surikent dobhatna a legk√∂zelebbi Tarl√≥s-plak√°t homlok√°ba. A h√°tt√©rben Gr√©czy Zsolt nuncsakuzna, Szigetv√°ri Viktor pedig 6-8 m√©ter magasra ugr√°lna szalt√≥zva.

Advertisement

Bikarodeósnak

A fŇĎv√°rosiak m√©g nem l√°ttak bik√°t, √≠gy el√©g lenne teh√©nh√°ton v√©gigvonulnia a billegŇĎ v√°laszt√≥ker√ľleteken. A rojtos bŇĎrnadr√°got az ŇĎ kedv√©√©rt tal√°lt√°k fel! Csak rem√©lni tudom, hogy a figur√°hoz illŇĎ karikal√°ba van, ha nem, Gr√©czy majd szervez neki egy l√°bdublŇĎrt.

Olasz maffiózónak

Semmi sem √°llna jobban Falusnak, mintha reszelŇĎs Marlon Brando-hangon besz√©lne, √©s egy √©tterem h√°ts√≥ asztal√°n√°l fogadn√° a potenci√°lis szavaz√≥kat.

Advertisement

A slusszpo√©n pedig az, hogy mi√©rt tal√°lkozhattam egy√°ltal√°n FenyegetŇĎ Tyson Ferenccel a Szabads√°g t√©ren, amikor neki nem is itt kellett volna lennie. Hanem a baloldali fŇĎpolg√°rmesterek vit√°j√°n. De ahogy Panyi Kapit√°ny tŇĪpontosan megfogalmazta:

Falus itt √©ppen a f√©lelmetes debattŇĎr h√≠r√©ben √°ll√≥ Cs√°rdi Antal, a karizmatikus Bodn√°r Zolt√°n, a showman Magyar Gy√∂rgy √©s a megbabon√°z√≥ Bokros Lajos elŇĎl menek√ľl, ugyanis most kurv√°ra az A38 haj√≥n kellene lennie, csak az utols√≥ pillanatban visszamondta a r√©szv√©telt.