A Nemzeti Fejleszt√©si Miniszt√©rium infokommunik√°ci√≥√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r√°nak fŇĎv√©dn√∂ks√©g√©vel rendezett Appra magyarn√°l eredm√©nyhirdet√©s elŇĎtt k√©t nappal jelentett√©k be, hogy a Barcelon√°ban rendezett startup-konferencia helyett egy multi dublini irod√°ba, h√°romh√≥nap munk√°ra viszik a nyerteseket.

Az √°llam irt√≥ fontosnak tartja most a startupokat, valahogy √ļgy, ahogy p√°r √©ve a kis-, √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sokat. Illetve nem is csak az √°llam, tegnap p√©ld√°ul Vona G√°bor azt posztolta Facebookra, hogy a Jobbik c√©lja Magyarorsz√°got infokommunik√°ci√≥s nagyhatalomm√° tenni √©s azt akarj√°k, hogy ‚Äěa nemzeti hagyom√°nyaink megŇĎrz√©se mellett a magyar t√°rsadalom a huszonegyedik sz√°zad kih√≠v√°saira is k√©szen √°lljon‚ÄĚ.

Szerd√°n p√©ld√°ul Cs√©falvay Zolt√°n besz√©lt arr√≥l, hogy ezek√© a v√°llalkoz√°sok√© a j√∂vŇĎ √©s szeretn√©k, ha Budapest lenne K√∂z√©p-Eur√≥pa startup-k√∂zpontja, m√°sr√©szt meg szeptemberben az Informatikai, T√°vk√∂zl√©si √©s Elektronikai V√°llalkoz√°sok Sz√∂vets√©ge bejelentette, hogy Appra magyar c√≠mmel, az Apcom, az eNET, a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarorsz√°g √©s a Telenor t√°mogat√°s√°val √©s a Microsoft kezdem√©nyez√©s√©re p√°ly√°zatot hirdet, aminek c√©lja az ‚Äěa legkiv√°l√≥bb magyar alkalmaz√°sfejlesztŇĎi teljes√≠tm√©nyek elismer√©se √©s a tudatos mobileszk√∂z-haszn√°lat terjeszt√©se".

Itt van Cséfalvay 40 perces szerelmeslevele a startupokhoz, tegnap az egész iroda ezt hallgatta szinkronban:

Az Appra magyarra Android, Microsoft √©s iOs oper√°ci√≥s rendszerekre √≠rt, tavaly j√ļlius elseje √≥ta el√©rhetŇĎv√© tett alkalmaz√°sokkal lehetett p√°ly√°zni. A hivatalos honlap szerint a nyerem√©ny az lett volna, hogy a nyertes csapat ‚Äěk√©t tagja Eur√≥pa egyik legrangosabb ICT esem√©nyek√©nt sz√°mon tartott barcelonai Mobile World Congress-re nyer kiutaz√°si lehetŇĎs√©get". Lett volna, ugyanis tegnap hirtelen megv√°ltoztatt√°k.

Advertisement

A barcelonai Mobil World Congress helyett a nyertesek a MasterCard dublini irod√°j√°ba utazhatnak, ahol h√°rom h√≥napig dolgozhatnak ‚Äěmagasan k√©pzett szakemberekkel". Azt nem r√©szletezt√©k, hogy pontosan mit jelent ez a munka, fizetnek-e √©rte, vagy ingyen kell g√ľrizni, saj√°t projekteken lehet dolgozni, vagy be kell tagoz√≥dni a MasterCardhoz, egy√°ltal√°n int√©znek-e b√°rmi m√°st a munkahelyen k√≠v√ľl, vagy csak ott v√°rja ŇĎket egy asztal egy dublini reggelen. Ezeket a k√©rd√©seket meg√≠rtam az Appra magyarn√°l megadott email c√≠mre √©s az eg√©sz p√°ly√°zat sajt√≥s√°nak is, tegnap d√©lut√°n √≥ta v√°rom a v√°laszukat.

Persze laikusoknak sim√°n jobban hangzik az, hogy egy spanyolorsz√°gi exp√≥ helyett r√∂gt√∂n lehet menni h√°rom h√≥napra dolgozni egy menŇĎnek sz√°m√≠t√≥ helyre. De egy ilyen v√°llalkoz√°s tagj√°nak nem biztos, fŇĎleg, amikor ennyire k√∂d√∂sek a felt√©telek. H√°rom h√≥napra kiesni a saj√°t projekted fejleszt√©s√©bŇĎl √©let-hal√°l k√©rd√©se lehet egy ilyen kis √ľzletn√©l, arr√≥l nem is besz√©lve, hogy a startup l√©nyege az, hogy pont nem egy multin√°l dolgozol, hanem megteremted a saj√°t felt√©teleidet √©s √ļgy tal√°lod meg a helyed a piacon.

√Čn nem vagyok benne a szc√©n√°ban annyira, hogy biztosra vegyek b√°rmit, de elmenni f√ľggetlen fejlesztŇĎk√©nt a MasterCardhoz annyit jelent, mintha mondjuk erk√∂lcs√∂s, vonalas zen√©szk√©nt eladn√°d egy dalodat egy olyan term√©k rekl√°mj√°hoz, aminek gyŇĪl√∂l√∂d a gy√°rt√≥j√°t. Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy az Appra magyar r√©sztvevŇĎi gyŇĪl√∂lik a MasterCardot, val√≥sz√≠nŇĪleg mindegyikŇĎj√ľknek ott egy k√°rtya a zseb√©ben, de az√©rt rem√©lem, √©rthetŇĎ a hasonlat.

Advertisement

Az Appra magyar nyerteseinek elŇĎzetes list√°j√°n a k√∂vetkezŇĎ alkalmaz√°sok szerepelnek. Ezeket ugyanakkor jelentett√©k be, mint amikor a nyerem√©nyv√°ltoz√°st:

√Čletm√≥d:
‚ÄĘ MinDigTV
‚ÄĘ SzemeTisz
‚ÄĘ Traffi Hunter

Játék:
‚ÄĘ FilmDrops
‚ÄĘ Sighter
‚ÄĘ TreX

K√∂zhaszn√ļ:
‚ÄĘ ElsŇĎseg√©ly
‚ÄĘ iMenetrend
‚ÄĘ SmartCity Budapest

Oktat√°s:
‚ÄĘ ClickAngol
‚ÄĘ Sabor Salsa
‚ÄĘ Toddler Tales

√úzleti:
‚ÄĘ J√≥Szaki
‚ÄĘ OTP SmartBank
‚ÄĘ OTP SmartBroker

A nyerteseket ma, december 5-√©n jelentik be a Millen√°rison szervezett √ľnnep√©lyes d√≠j√°tad√≥n.

Advertisement

Fotó: Facebook