This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Menő konferencia helyett meló lett a magyar startup-verseny nyereménye

Illustration for article titled Menő konferencia helyett meló lett a magyar startup-verseny nyereménye

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkárának fővédnökségével rendezett Appra magyarnál eredményhirdetés előtt két nappal jelentették be, hogy a Barcelonában rendezett startup-konferencia helyett egy multi dublini irodába, háromhónap munkára viszik a nyerteseket.

Advertisement

Az állam irtó fontosnak tartja most a startupokat, valahogy úgy, ahogy pár éve a kis-, és középvállalkozásokat. Illetve nem is csak az állam, tegnap például Vona Gábor azt posztolta Facebookra, hogy a Jobbik célja Magyarországot infokommunikációs nagyhatalommá tenni és azt akarják, hogy „a nemzeti hagyományaink megőrzése mellett a magyar társadalom a huszonegyedik század kihívásaira is készen álljon”.

Szerdán például Cséfalvay Zoltán beszélt arról, hogy ezeké a vállalkozásoké a jövő és szeretnék, ha Budapest lenne Közép-Európa startup-központja, másrészt meg szeptemberben az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége bejelentette, hogy Appra magyar címmel, az Apcom, az eNET, a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a Telenor támogatásával és a Microsoft kezdeményezésére pályázatot hirdet, aminek célja az „a legkiválóbb magyar alkalmazásfejlesztői teljesítmények elismerése és a tudatos mobileszköz-használat terjesztése".

Advertisement

Itt van Cséfalvay 40 perces szerelmeslevele a startupokhoz, tegnap az egész iroda ezt hallgatta szinkronban:

Az Appra magyarra Android, Microsoft és iOs operációs rendszerekre írt, tavaly július elseje óta elérhetővé tett alkalmazásokkal lehetett pályázni. A hivatalos honlap szerint a nyeremény az lett volna, hogy a nyertes csapat „két tagja Európa egyik legrangosabb ICT eseményeként számon tartott barcelonai Mobile World Congress-re nyer kiutazási lehetőséget". Lett volna, ugyanis tegnap hirtelen megváltoztatták.

Advertisement

A barcelonai Mobil World Congress helyett a nyertesek a MasterCard dublini irodájába utazhatnak, ahol három hónapig dolgozhatnak „magasan képzett szakemberekkel". Azt nem részletezték, hogy pontosan mit jelent ez a munka, fizetnek-e érte, vagy ingyen kell gürizni, saját projekteken lehet dolgozni, vagy be kell tagozódni a MasterCardhoz, egyáltalán intéznek-e bármi mást a munkahelyen kívül, vagy csak ott várja őket egy asztal egy dublini reggelen. Ezeket a kérdéseket megírtam az Appra magyarnál megadott email címre és az egész pályázat sajtósának is, tegnap délután óta várom a válaszukat.

Persze laikusoknak simán jobban hangzik az, hogy egy spanyolországi expó helyett rögtön lehet menni három hónapra dolgozni egy menőnek számító helyre. De egy ilyen vállalkozás tagjának nem biztos, főleg, amikor ennyire ködösek a feltételek. Három hónapra kiesni a saját projekted fejlesztéséből élet-halál kérdése lehet egy ilyen kis üzletnél, arról nem is beszélve, hogy a startup lényege az, hogy pont nem egy multinál dolgozol, hanem megteremted a saját feltételeidet és úgy találod meg a helyed a piacon.

Advertisement

Én nem vagyok benne a szcénában annyira, hogy biztosra vegyek bármit, de elmenni független fejlesztőként a MasterCardhoz annyit jelent, mintha mondjuk erkölcsös, vonalas zenészként eladnád egy dalodat egy olyan termék reklámjához, aminek gyűlölöd a gyártóját. Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy az Appra magyar résztvevői gyűlölik a MasterCardot, valószínűleg mindegyikőjüknek ott egy kártya a zsebében, de azért remélem, érthető a hasonlat.

Az Appra magyar nyerteseinek előzetes listáján a következő alkalmazások szerepelnek. Ezeket ugyanakkor jelentették be, mint amikor a nyereményváltozást:

Életmód:
• MinDigTV
• SzemeTisz
• Traffi Hunter

Játék:
• FilmDrops
• Sighter
• TreX

Közhasznú:
• Elsősegély
• iMenetrend
• SmartCity Budapest

Oktatás:
• ClickAngol
• Sabor Salsa
• Toddler Tales

Üzleti:
• JóSzaki
• OTP SmartBank
• OTP SmartBroker

A nyerteseket ma, december 5-én jelentik be a Millenárison szervezett ünnepélyes díjátadón.

Advertisement

Fotó: Facebook

Share This Story

Get our newsletter