Mennyi mindent kap ez az ország a választások előtt! (És után)

A térkővel kirakott Rogán City nem az egyetlen városrész, ami a választások közelében újult meg. Viszont egy a kevesek közül, ami még azelőtt elkészült. Az országgyűlési választások április 6-án lesznek, nézzük meg együtt, mi fog elkészülni addig, és mik azok, amikkel sumákolni kell.

Advertisement

BAROSS TÉR

Egyszerűen nem emlékszem olyan időpontra, amikor a Baross téren nem kellett kerítéseket meg palánkokat kerülgetni. Amikor arra járok, akkor mindig - de tényleg mindig - máshol vannak a buszmegállók, legtöbbször azt sem tudom, hogyan kell bejutni a Keletibe, meg hogy merre kell kijönni az aluljáróból. Ha jól értem, akkor ennek az egésznek vége szakad májusban, amikor befejezik a felszíni munkákat, és gondolom, százszázalékosra elkészül az évek óta feltúrt tér. Azt mondjuk nehéz elfelejteni, hogy évről évre tologatták az átadást, a Vastagbőr például azzal szórakozott, hogy elküldte ugyanazokat a kérdéseket a kivitelező DBR-nek 2010-ben és 2012-ben, és teljesen más válaszokat kapott. A blog aztán azzal riogat, hogy idén is elküldik megint, bár talán már tárgytalan lesz. Az viszont még adott egy pofont a Keletinek, hogy február közepén ideiglenesen lezárták a főbejáratát, amit ugyan márciusban megint megnyitnak, de a pénztárakat azután sem lehet majd az aluljáróból egy ideig megközelíteni.

Kép: pnxntdd / Instagram

VÁRKERT

Advertisement

A budai rakpart, sőt a világ egyik legveszélyeztetettebb épületének felújítása is többéves huzavona. Az eredeti kormányrendelet szerint idén tavasszal lett volna kész, egy hónapja azonban L. Simon László bejelentette, hogy a „a rekonstrukció első üteme március végére készül el, és április 3-án a tervek szerint a miniszterelnök avatja fel a Várbazárt", tehát cselesen kész is lesz a választásokra, meg nem is, ugyanis a végső határidő közben augusztus 29-re módosult. Pont ma nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Budavár polgármestere, Nagy Gábor Tamás, és fantasztikus mondatok hangzottak el a szájából, itt van három:

Ez teljesen természetes egy ilyen csodaszámba menő gyorsasággal, alig több mint egy év alatt elkészülő rekonstrukciónál. A beruházás műszaki-adminisztratív része, a vendéglátó- és kiállítóhelyek megpályáztatása, a rendezvényterem berendezése több hónapig tart. Meg kell várni, hogy teljesen megszilárduljon a mélygarázs és a rendezvényterem betonteteje, hogy a korábban a Várhegy gyomrából kibányászott több százezer tonna földet vissza lehessen hordani, majd Erzsébet királyné, azaz Sissi kertjét eredeti pompájában kialakítani.

Advertisement

Kép: varkertbazarinfo.hu

FRADI-PÁLYA

Advertisement

Nagy Gábor Tamás lópikula Fürjes Balázs kormánybiztoshoz képest, aki az FTC stadionról olyanokat mondott, annyi acél lesz benne, hogy abból három Lánchidat fel lehetne építeni. Jó, ez annyira nem túlzás, de látom magam előtt, hogy Fürjes háromszor akkora embernek hiszi magát, mint gróf Széchenyi István. A kormánybiztos azt is mondta, hogy olyan extra wifirendszer lesz a stadionban, hogy ihaj, a nézők majd a telefonjaikon nézhetik újra a lassításokat, és lesz egy olyan rendszer is, ami méri majd a játékosok fizikai paramétereit meccs közben, és igazi környezetbarát épület lesz, ami majd újrahasznosítja az esővizet, és napkollektorokkal fog energiát termelni. Ez nagyon jól hangzik, de megvárom a végét. A kormánybiztos azt nyilatkozta korábban, hogy 2014. augusztus 21-től meg kell kezdeni a műszaki átadást, különben naponta 67,5 millió forint kötbért kell fizetnie a kivitelezőnek.

PUSKÁS AKADÉMIA PANCHO ARÉNA

Advertisement

A legdebilebben elnevezett magyar épület húsvétpénteken, azaz a választások után, április 21-én nyílik, a Puskás Akadémia cuki honlapján már nagy számokkal megy a visszaszámlálás. Egyébként a megnyitó ingyenes lesz, csak regisztrálni kell, és akkor meg lehet nézni a Puskás-Suzuki-kupa döntőjét Orbán Viktor kertjétől pár lépésre. Azt egyébként nem tudjuk, hogy a Pancho mennyi pénzből készült, elvileg Orbán magánalapítványa finanszírozta. Mondom, elvileg, mert az atlatszo.hu tavalyi posztja alapján rengeteg pénzt kapott az épülő stadion cégektől tao, azaz társasági adókedvezmény formájában. Ez egyébként szuper módja annak, hogy a vállalatok látványsportokat pénzeljenek, mert a támogatók neve nem számít nyilvános adatnak.

Advertisement

ERZSÉBET TÉR

Advertisement

Március 30-ára elkészül az Erzsébet tér, de úgy, hogy az átadása rögtön kiemelt fontosságú rendezvény lett, azaz gyakorlatilag egy piedesztálra emelődött az állami ünnepekkel. Én szeretem az Erzsébet teret, de azért nem egy október 23. Egyébként ez a felújítás flottul megy, legalábbis kintről úgy tűnik, hogy tényleg össze fog jönni a határidő. Remélem is, hogy befejezik időben az Akváriumot, mert augusztusra már bejelentettek oda egy menő koncertet. Az egész Erzsébet téri felújítás 1,7 milliárd forintba kerül, áfa nélkül. Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos azt mondta a projektet bejelentő sajtótájékoztatón, hogy a beruházást az Erzsébet Vagyonkezelő finanszírozza, úgyhogy állami forrás nem kellett hozzá.

Kép: erzsebetter.hu

DEBRECENI NAGYERDEI STADION

Advertisement

Tulajdonképpen nem is nagyon tudok mást mondani a hatalmas és minden jel szerint totálisan felesleges stadionról, mint amit az MTI fotójához képalának írtak:

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (j) és Vági Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) főtitkára az épülő debreceni Nagyerdei Stadionban 2014. március 3-án, ahol sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a tervek szerint május 22-én az új stadionban rendezik meg a Magyarország-Dánia felkészülési labdarúgó-mérkőzést. A stadiont várhatóan május 1-jén adják át.

Advertisement

A dehir.hu nagyon tisztességesen végigkövette a 12,5 milliárd forintos állami támogatásból épülő építmény történetét, a kedvencem az a cikk, amiben Kósa Lajos azt mondja, hogy szerinte nagyon kényelmesek a székek.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

KOSSUTH TÉR

Advertisement

Kossuth tér visszatér, ráadásul március 14-én, ami egészen véletlenül pont a felújítás határideje. Nem is tudok semmi pikírtet mondani, ezt a felújítást még szépen és izgalmasan is lehet követni a Steindl Imre-program vezetőjének, Wachsler Tamásnak a Flickr-oldalán, informatívan pedig a program honlapján, ahol tételesen el lehet olvasni, hogy éppen milyen munkák folynak. Az egész 20 milliárd forintba került, a térről kiszorítják az autósforgalmat, szóval csak gyalog, bringával és az új síneket kapott 2-es villamossal lehet majd közlekedni.

Kép: BKK / Facebook

4-ES METRÓ

Advertisement

Kicsit úgy érzem magam, mint amikor a Terminátor 2. többszöri megnézése után elértem 1997. augusztus 12-höz, összeszorítottam a fogam, és vártam, hogy a Skynet átvegye az uralmat. Jó, abból pont nem lett semmi, de Budapest negyedik számú metróvonalát tényleg évekig vártam és vártam és vártam, és hirtelen itt vagyunk abban az évben, amikor ha be nem dől az egész a francba, elindul és működni fog, és megcsinálhatom azt majd, hogy bemegyek a föld alá a Moszkva - elnézést, Széll Kálmán - téren, aztán a Bikásparkig nem is látom a napfényt. Tarlós István még a sajtónyilvános próbameneten azt mondta, március 31-én átadják a közönségnek a vonalat, bár mostanában annak ellenére, hogy minden állomás megkapta a működési engedélyt, olyanokat is mond, hogy a „Jóisten és a Siemens kezében vagyunk, hiszen hogy a Siemens végig megbirkózik-e a saját szoftverével, azt előre senki nem mondhatja meg, ezen múlik már a dolog". Remélem, hogy a Jóisten (és a Siemens) nem akar többet packázni velünk és a beleölt 450 millárd forintnyi pénzünkkel.

Kép: BKK / Facebook

Egyéb források: Index, Origo

Share This Story