Az ujgurok lakta, egyre nyugtalanabb Hszincsiang tartományban a kínai kormány bot helyett répára váltott. Ha egy ujgur hozzámegy egy han kínaihoz, kap egy zsák pénzt.

Hszincsiang az a hatalmas, vad, K√∂z√©p-√Āzsi√°val hat√°ros r√©sze K√≠n√°nak, ahol mostan√°ban egy csom√≥ mer√©nylet volt. Az itt √©lŇĎ, muszlim vall√°s√ļ ujgurok mindenben k√ľl√∂nb√∂znek az orsz√°g t√∂bbs√©g√©t ad√≥ han k√≠naiakt√≥l. A kommunist√°k 1949-es gyŇĎzelme idej√©n a tartom√°nyban mind√∂ssze 7% k√≠nai lakott, ma ez a sz√°m 40.

A két népcsoport alig keveredik, 2000-es népszámlálási adatok szerint a vegyes házasságok aránya mindössze 1,05%, az országban ez a legalacsonyabb szám.

Advertisement

Ezt a sz√°mot feltorn√°zand√≥ ker√ľlt most elŇĎ a pekingi p√©nzeszs√°k. T√≠zezer j√ľant ‚Äď n√©gysz√°zezer forintot ‚Äď kap az a h√°zasp√°r, ahol az egyik f√©l ujgur, a m√°sik han. Ez a vid√©ki Hszincsiangban hatalmas √∂sszes, az √©ves kereset 135%-a. Hossz√ļ t√°von azt rem√©li ettŇĎl a k√≠nai korm√°ny, hogy az ujgurok majd asszimil√°l√≥dnak, √©s nem robbantgatnak √∂ssze-vissza.

Update

A t√≠zezer j√ľant √ļgy kell √©rteni, hogy √©vente j√°r ennyi, a h√°zass√°g elsŇĎ √∂t √©v√©ben, √©s nemcsak ujgurokra, hanem m√°s kisebbs√©gekre, mondjuk mongolokra is √©rv√©nyes. Az a l√©nyeg, hogy a h√°zast√°rs egyik tagja han, m√°sik tagja valamilyen hszincsiangi kisebbs√©gi legyen. Az etnikailag egys√©ges h√°zasp√°rok nem kapnak semmit.

Advertisement

Forrás: Washington Post. Fotó: Kevin Frayer/Getty Images (a képen egy ujgur házaspár van Kasgarban)