Az ujgurok lakta, egyre nyugtalanabb Hszincsiang tartományban a kínai kormány bot helyett répára váltott. Ha egy ujgur hozzámegy egy han kínaihoz, kap egy zsák pénzt.

Hszincsiang az a hatalmas, vad, Közép-Ázsiával határos része Kínának, ahol mostanában egy csomó merénylet volt. Az itt élő, muszlim vallású ujgurok mindenben különböznek az ország többségét adó han kínaiaktól. A kommunisták 1949-es győzelme idején a tartományban mindössze 7% kínai lakott, ma ez a szám 40.

Advertisement

A két népcsoport alig keveredik, 2000-es népszámlálási adatok szerint a vegyes házasságok aránya mindössze 1,05%, az országban ez a legalacsonyabb szám.

Ezt a számot feltornázandó került most elő a pekingi pénzeszsák. Tízezer jüant – négyszázezer forintot – kap az a házaspár, ahol az egyik fél ujgur, a másik han. Ez a vidéki Hszincsiangban hatalmas összes, az éves kereset 135%-a. Hosszú távon azt reméli ettől a kínai kormány, hogy az ujgurok majd asszimilálódnak, és nem robbantgatnak össze-vissza.

Update

A tízezer jüant úgy kell érteni, hogy évente jár ennyi, a házasság első öt évében, és nemcsak ujgurokra, hanem más kisebbségekre, mondjuk mongolokra is érvényes. Az a lényeg, hogy a házastárs egyik tagja han, másik tagja valamilyen hszincsiangi kisebbségi legyen. Az etnikailag egységes házaspárok nem kapnak semmit.

Advertisement

Forrás: Washington Post. Fotó: Kevin Frayer/Getty Images (a képen egy ujgur házaspár van Kasgarban)

Share This Story

Get our newsletter