This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Menj hozzá egy kínaihoz, itt az éves fizetésed

Illustration for article titled Menj hozzá egy kínaihoz, itt az éves fizetésed

Az ujgurok lakta, egyre nyugtalanabb Hszincsiang tartományban a kínai kormány bot helyett répára váltott. Ha egy ujgur hozzámegy egy han kínaihoz, kap egy zsák pénzt.

Advertisement

Hszincsiang az a hatalmas, vad, Közép-Ázsiával határos része Kínának, ahol mostanában egy csomó merénylet volt. Az itt élő, muszlim vallású ujgurok mindenben különböznek az ország többségét adó han kínaiaktól. A kommunisták 1949-es győzelme idején a tartományban mindössze 7% kínai lakott, ma ez a szám 40.

Advertisement

A két népcsoport alig keveredik, 2000-es népszámlálási adatok szerint a vegyes házasságok aránya mindössze 1,05%, az országban ez a legalacsonyabb szám.

Ezt a számot feltornázandó került most elő a pekingi pénzeszsák. Tízezer jüant – négyszázezer forintot – kap az a házaspár, ahol az egyik fél ujgur, a másik han. Ez a vidéki Hszincsiangban hatalmas összes, az éves kereset 135%-a. Hosszú távon azt reméli ettől a kínai kormány, hogy az ujgurok majd asszimilálódnak, és nem robbantgatnak össze-vissza.

Advertisement

Update

A tízezer jüant úgy kell érteni, hogy évente jár ennyi, a házasság első öt évében, és nemcsak ujgurokra, hanem más kisebbségekre, mondjuk mongolokra is érvényes. Az a lényeg, hogy a házastárs egyik tagja han, másik tagja valamilyen hszincsiangi kisebbségi legyen. Az etnikailag egységes házaspárok nem kapnak semmit.

Advertisement

Forrás: Washington Post. Fotó: Kevin Frayer/Getty Images (a képen egy ujgur házaspár van Kasgarban)

Share This Story

Get our newsletter