Tegnap Narendra Modi és pártja, a Bharatiya Janata győzelmet aratott az indiai országgyűlési választásokon. Az 543-ból 282 helyen kormánypárti képviselők fognak ülni, ami biztos többséget jelent a törvényhozásban.

A 63 éves újonnan hivatalba lépő miniszterelnök május 21-én teszi le esküjét. Az új kormányt nagy várakozások veszik körül, hiszen a szavazók Modi pártjától a lelassult indiai gazdaság fellendítését várják.

A leköszönő miniszterelnök, Mangmoah Singh óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy India éveken keresztül őt bízta meg az ország irnyításával. A kilencvenes években Singhet pénzügyminiszterként India gazdaságának megnyitásáért ünnepelték, a most 82 éves vezető kormányát azonban az utóbbi időben súlyos korrupciós botrányok vették körül.

Narendra Modit növekedéspárti politikusként ismerik az országban, pénteken megválasztásának hírére kedvezően reagált az indiai tőzsde. A volt teakereskedő miniszterelnök az elmúlt években Gujaratot, a 60 milliós lakosságú nyugat-indiai tartományt vezette kiemelkedő sikerrel. A tartomány Modi alatt Kínához hasonló növekedési adatokat tudott felmutatni, az infrastruktúra fejlesztésének, az urbanizáció ösztönzésének és a bürokrácia megvágásának hatására.

[Kép: Getty/Kevin Frayer] [via CNN]