Franci√°k, amcsik, spanyolok, portug√°lok? Bruhaha! Sehol nem vagytok! A mi exped√≠ci√≥nk sokkal t√∂bb ismeretlen f√∂ldet fedezett fel mint a ti√©tek, bibibi! J√≥, j√≥ persze t√∂bb ponton is aljas m√≥don cs√ļsztatok, de ments√©gemre legyen mondva, hogy fenti t√°bl√°zatot nem √©n, m√©g csak nem is haz√°nk fia √°ll√≠totta √∂ssze.

B√°r azt cs√ļsztat√°s n√©lk√ľl is kijelenthetem: ut√°lom amikor olyan ter√ľletek "felfedez√©s√©rŇĎl" besz√©lnek egyesek, ahol "ŇĎslakosok" √©lnek, legyen sz√≥ Amerik√°r√≥l, Ausztr√°li√°r√≥l vagy b√°rmilyen kis szigetrŇĎl. Viszont vannak ter√ľletek, amelyeket t√©nyleg "fel kellett" vagy legal√°bbis "fel lehetett fedezni". Ugyanis lakatlanok voltak.

A fenti remek t√©rk√©p pomp√°san √°br√°zolja, melyik orsz√°g exped√≠ci√≥ja mit t√°rt f√∂l az addig ismeretlen vil√°gb√≥l. A t√©rk√©pen nagybetŇĪkkel a ma m√°r lakott, kicsikkel a ma is lakatlan (vagy mondjuk katonai c√©lokra haszn√°lt) ter√ľletek vannak jel√∂lve.

A fenti t√°bl√°zat pedig sz√©pen mutatja, melyik orsz√°g mikor tette az elsŇĎ felfedez√©st, mekkora ter√ľletet t√°rt fel, s mennyien laknak ezeken a helyeken manaps√°g.

Nos az osztr√°k-magyar √©szaki-sarki exped√≠ci√≥ el√©g sz√©p eredm√©nyt √©rt el 1873-ban a t√∂bb mint 16 ezer n√©gyzetkilom√©teres Ferenc J√≥zsef-f√∂ld felfedez√©s√©vel. M√°r ami a ter√ľlet nagys√°g√°t illeti - hiszen lakni ma sem lakik senki az √∂r√∂k j√©g birodalm√°ban.

Advertisement

Na de akkor is j√≥ l√°tni a nev√ľnk a nagy h√≥d√≠t√≥k k√∂zt. M√©g akkor is (na √©s itt ugye a m√°sodik cs√ļszda), ha magyar nem volt t√ļl sok k√∂zt√ľk:

"A haj√≥nak 24 fŇĎs volt a szem√©lyzete, fŇĎk√©pp horv√°t tenger√©szekbŇĎl v√°logatt√°k ki ŇĎket, a tisztek osztr√°k sz√°rmaz√°s√ļak voltak, az egyetlen magyar Dr. Kepes Gyula volt - a haj√≥orvos. Kepesre az exped√≠ci√≥ orvosi feladatai √©s az √°llat- √©s n√∂v√©nytani gyŇĪjtŇĎmunka is h√°rult. Haj√≥orvosk√©nt rendk√≠v√ľl j√≥l l√°tta el a feladat√°t: az exped√≠ci√≥ a rendk√≠v√ľl zord k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt is k√©t √©v alatt mind√∂ssze egy ember hal√°l√°t k√∂nyvelhette" (Wikipedia)

(Kepes Andr√°s, aki lesz√°rmazottja, egyszer el is ment F√°bryval oda √©s csin√°ltak egy eg√©szen lapos mŇĪsort a remek t√©m√°b√≥l.)

Advertisement

Viszont ne feledkezz√ľnk el arr√≥l sem, hogy az exped√≠ci√≥ k√∂lts√©gek legnagyobb r√©sz√©t osztr√°k √©s magyar nemesek, arisztokrat√°k finansz√≠rozt√°k.

√ćgy a k√°nikul√°ban eg√©szen kellemes olvasni az √ļti √©lm√©nyeket a k√©t √©vig tart√≥ kalandr√≥l. [T√©rk√©ptipp: Radical Cartography via io9]


Hé, ez a CINK! Kövesd Facebookon!