Melyik ország mennyi ismeretlen földet fedezett fel? Elég jók voltunk!

Franciák, amcsik, spanyolok, portugálok? Bruhaha! Sehol nem vagytok! A mi expedíciónk sokkal több ismeretlen földet fedezett fel mint a tiétek, bibibi! Jó, jó persze több ponton is aljas módon csúsztatok, de mentségemre legyen mondva, hogy fenti táblázatot nem én, még csak nem is hazánk fia állította össze.

Bár azt csúsztatás nélkül is kijelenthetem: utálom amikor olyan területek "felfedezéséről" beszélnek egyesek, ahol "őslakosok" élnek, legyen szó Amerikáról, Ausztráliáról vagy bármilyen kis szigetről. Viszont vannak területek, amelyeket tényleg "fel kellett" vagy legalábbis "fel lehetett fedezni". Ugyanis lakatlanok voltak.

Advertisement

A fenti remek térkép pompásan ábrázolja, melyik ország expedíciója mit tárt föl az addig ismeretlen világból. A térképen nagybetűkkel a ma már lakott, kicsikkel a ma is lakatlan (vagy mondjuk katonai célokra használt) területek vannak jelölve.

A fenti táblázat pedig szépen mutatja, melyik ország mikor tette az első felfedezést, mekkora területet tárt fel, s mennyien laknak ezeken a helyeken manapság.

Nos az osztrák-magyar északi-sarki expedíció elég szép eredményt ért el 1873-ban a több mint 16 ezer négyzetkilométeres Ferenc József-föld felfedezésével. Már ami a terület nagyságát illeti - hiszen lakni ma sem lakik senki az örök jég birodalmában.

Na de akkor is jó látni a nevünk a nagy hódítók közt. Még akkor is (na és itt ugye a második csúszda), ha magyar nem volt túl sok köztük:

"A hajónak 24 fős volt a személyzete, főképp horvát tengerészekből válogatták ki őket, a tisztek osztrák származásúak voltak, az egyetlen magyar Dr. Kepes Gyula volt - a hajóorvos. Kepesre az expedíció orvosi feladatai és az állat- és növénytani gyűjtőmunka is hárult. Hajóorvosként rendkívül jól látta el a feladatát: az expedíció a rendkívül zord körülmények között is két év alatt mindössze egy ember halálát könyvelhette" (Wikipedia)

Advertisement

(Kepes András, aki leszármazottja, egyszer el is ment Fábryval oda és csináltak egy egészen lapos műsort a remek témából.)

Viszont ne feledkezzünk el arról sem, hogy az expedíció költségek legnagyobb részét osztrák és magyar nemesek, arisztokraták finanszírozták.

Advertisement

Így a kánikulában egészen kellemes olvasni az úti élményeket a két évig tartó kalandról. [Térképtipp: Radical Cartography via io9]


Hé, ez a CINK! Kövesd Facebookon!

Share This Story