Ilyen k√©pektŇĎl hemzseg a d√≠j√°tad√≥ abban a sportban, aminek 64 √©ves t√∂rt√©nelm√©ben egyetlen meleg versenyzŇĎ indult.

A pezsgŇĎlocsol√°s amerikai tal√°lm√°ny. 1967-ben csin√°lta elŇĎsz√∂r teljesen spont√°n m√≥don Dan Gurney, amikor megnyerte a Le Mans-i 24 √≥r√°s versenyt Ford GT40-es t√°rs√°val, A. J. Foyttal. Gurney azt √≠rta, annyira be volt s√≥zva, hogy az aut√≥versenyek gyŇĎzteseinek mindig is j√°r√≥ nagy √ľveg pezsgŇĎt egyszerŇĪen csak felr√°zta, √©s nyakon √∂nt√∂tt vele mindenkit, aki a k√∂rny√©ken √°llt, fot√≥sokat, fejeseket, feles√©geket egyar√°nt.

Gurney pillanatnyi √∂r√∂m√©bŇĎl lett a m√°ra teljesen rigid ritu√°l√©. A partizgat√°s k√©pi vil√°ga azonban az ut√≥bbi idŇĎben furcsa m√≥don teljesen abba az ir√°nyba ment el, mint Lewis Hamilton √©s Nico Rosberg √ľnnepl√©se most vas√°rnap a malajziai Grand Prix-n. Az egym√°s t√°tott sz√°j√°ba locsolt feh√©r hab. A fallikus √ľvegtart√°s. Heter√≥ fi√ļkk√©nt kicsit t√ļltolj√°k.

Advertisement

Mindezt abban a Forma‚Äď1-ben, ami ‚Äď mint minden csal√°dbar√°t, nagy t√∂megeket megc√©lz√≥ t√©v√©mŇĪsor ‚Äď k√≠nosan ker√ľli a szexualit√°s forr√≥nadr√°gos, nagymellŇĪ rajtr√°csl√°nyokn√°l √°rnyaltabb √°br√°zol√°s√°t. A versenyzŇĎk csinos, fiatal mac√°kkal, jellemzŇĎen modellekkel √©s √©nekesnŇĎkkel j√°rnak, akik cukin ugrabugr√°lnak a boxokban, am√≠g a fi√ļk odakint csapatj√°k.

A sport t√∂rt√©net√©ben az egyetlen ismert meleg versenyzŇĎ a brit Mike Beuttler volt, b√°r nyilv√°nosan ŇĎ se v√°llalta homoszexualit√°s√°t, m√©g d√≠sznŇĎket is vitt a versenyekre. 1971 √©s 1973 k√∂z√∂tt 29 nagyd√≠jon indult egy apr√≥ brit mag√°ncsapat sz√≠neiben, legjobb eredm√©nye egy hetedik hely volt az 1973 spanyol Grand Prix-n. Ezzel ma m√°r pontot szerezne, de akkor m√©g csak az elsŇĎ hatot pontozt√°k.

Fotó: MOHD RASFAN/AFP/Getty Images (a dobogó)