A Sv√©d B√©ke T√°rsas√°g (Svenska Freds- och Skiljedomsf√∂reningen) egy ilyen install√°ci√≥t helyezett el a stockholmi szigetvil√°gban, azzal, hogy ettŇĎl azt√°n biztosan megfutamodnak az ut√≥bbi idŇĎben olykor arrafel√© cirk√°l√≥ orosz tengeralattj√°r√≥k homof√≥b parancsnokai.

A felirat melegek 1944 √≥ta c. r√©sze arra utal, hogy Sv√©dorsz√°gban akkort√≥l nem sz√°m√≠t bŇĪncselekm√©nynek az azonos nemŇĪek szexu√°lis kapcsolata, ezen fel√ľl egy√©bk√©nt 2009 m√°jus√°t√≥l a sv√©d √°llam elismeri a h√°zass√°gukat is.

Tov√°bbi √©rdekess√©g: az install√°ci√≥ √°ll√≠t√≥lag azt morz√©zza, hogy This way if you are gay, azaz erre gyere, ha meleg vagy. ErrŇĎl Daniel Holking aktivisa azt mondta, j√∂jjenek csak t√©nyleg az oroszok, nagyon sz√≠vesen l√°tj√°k ŇĎket a meleg b√ľszkes√©g augusztus 1-j√©n esed√©kes napj√°n.

Advertisement

Legut√≥bb egy√©bk√©nt m√ļlt √©v okt√≥ber√©ben bukkant fel a h√≠rekben egy a sv√©d fŇĎv√°ros k√∂zel√©ben √≥l√°lkod√≥ orosz tengeralattj√°r√≥, de hogy pontosan mi is t√∂rt√©nt akkor v√©g√ľl, eml√©keim ‚Äď √©s mostani gyorskeres√©sem ‚Äď szerint nem der√ľlt ki egy√©rtelmŇĪen.

Az orosz t√∂rv√©nyhoz√°s 2013-ban fogadott el t√∂rv√©nyt ‚Äď hivatalos megk√∂zel√≠t√©sben ‚Äď a melegpropaganda tilt√°s√°r√≥l, amivel szemben az√≥ta is folyamatosak a b√≠r√°latok √©s a tiltakoz√°sok, mivel nyilv√°nval√≥an √©s sz√°mos ponton diszkrimin√°lja az √©rintett k√∂z√∂ss√©geket.