Meleg matrózzal ijeszgetik a svédek a tévelygő orosz tengeralattjárókat

A Svéd Béke Társaság (Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen) egy ilyen installációt helyezett el a stockholmi szigetvilágban, azzal, hogy ettől aztán biztosan megfutamodnak az utóbbi időben olykor arrafelé cirkáló orosz tengeralattjárók homofób parancsnokai.

A felirat melegek 1944 óta c. része arra utal, hogy Svédországban akkortól nem számít bűncselekménynek az azonos neműek szexuális kapcsolata, ezen felül egyébként 2009 májusától a svéd állam elismeri a házasságukat is.

Advertisement

További érdekesség: az installáció állítólag azt morzézza, hogy This way if you are gay, azaz erre gyere, ha meleg vagy. Erről Daniel Holking aktivisa azt mondta, jöjjenek csak tényleg az oroszok, nagyon szívesen látják őket a meleg büszkeség augusztus 1-jén esedékes napján.

Legutóbb egyébként múlt év októberében bukkant fel a hírekben egy a svéd főváros közelében ólálkodó orosz tengeralattjáró, de hogy pontosan mi is történt akkor végül, emlékeim – és mostani gyorskeresésem – szerint nem derült ki egyértelműen.

Az orosz törvényhozás 2013-ban fogadott el törvényt – hivatalos megközelítésben – a melegpropaganda tiltásáról, amivel szemben azóta is folyamatosak a bírálatok és a tiltakozások, mivel nyilvánvalóan és számos ponton diszkriminálja az érintett közösségeket.

Share This Story

Get our newsletter