Mekkora cigány volt Kossuth Lajos? Jó nagy!

Illustration for article titled Mekkora cigány volt Kossuth Lajos? Jó nagy!

A Kossuth téren felavatták a Röstellkedő Magyarok hatalmas, újrafaragott szobrát, Áder Tanár Úr bevett két hörcsögöt a szájába, aztán olyan beszédet mondott, hogy a közönség fetrengett, Hoffmann Rózsa pedig piros rövid szoknyát villantott. Leleplező helyszíni riport!

Advertisement

13:30

Ez pályafutásom mélypontja: beszoptam a kormányzati propagandát, a várható tömegre tekintettel fél órával esemény előtt már itt vagyok, de a tömegek sehol.

Advertisement

13:31

Az ünnepség térszervezése kormeghaladó: az ünneplő tömeg és a szobor közé állították fel ugyanis az újságírók és operatőrök dobogóra szerelt gettóketreceit. Így közvetlenül előttem a VIP-szektor található, aztán a szobor az alkalmi színpaddal, mögöttem egy kordon túloldalán a nyugdíjasok.

Advertisement
Illustration for article titled Mekkora cigány volt Kossuth Lajos? Jó nagy!

13:32

Legalább van időm kicsit tanulmányozni Horvai János rekonstruált szoborcsoportját. Az alkotás az első felelős magyar kormány kilenc tagját ábrázolja abban a pillanatban, amikor a Gigantikus Tanító Néni belép az osztályba, ők meg irulva-pirulva lehajtják le a fejüket, mert nagy volt a hangoskodás, és baromira félnek, hogy az ofő lefújja a kidobósozást, amit a hatodik órában terveztek.

Advertisement

13:35

Kossuth Lajost nézegetem, de rájövök, hogy ez igazából Sean Penn, akit éppen fojtogatni kezdett egy nyakára tekeredett tengeri uborka.

Advertisement
Illustration for article titled Mekkora cigány volt Kossuth Lajos? Jó nagy!

13:36

Egyelőre legföljebb 100 civil néző áll a kordon mögött, középen az Orbán Viktor Szerelmeseinek Klubja, benne a Médiaérzékeny Nénivel, aki "Köszönjük Viktor, Isten óvjon" feliratú táblával álldogál. Odalép hozzájuk egy piros sálas, kitűzős fazon. "Hoppá, most gyűjthetek valami jó kis orbánista idézetet" – villanyozódom fel, és közelebb osonok. A sálas faszi éppen azt magyarázza hogy miért olyan látványosan szégyenkező a szoborcsoport testtartása:

Szégyellik magukat, hogy kevesebbet loptak, mint a Viktorék!

Püff neki, hát ebből sem lesz orbánista idézet.

13:36

Nagy meglepetésemre még a Szerelmesek Klubjának sem tetszik a szobor, a nénik azon morgolódnak, hogy milyen pesszimista, bezzeg az elődje. Mármint a komcsi elődje, aminek a helyére állítják most a régi szobor másolatát. Aminek az eredetijét a kommerek Dombóvárra vitték, és ott is maradt. Emiatt kellett kifaragni ezt a másolatot.

Advertisement

13:40

Mászkálok egy kicsit. Az egyik sarokban kivezényelt gyerekek reszketnek és nézelődnek. Egy férfi – apa vagy tanár, nem tudom – éppen azt válaszolja a mellette álló kisdednek, aki kérdőn mutat Kossuth Lajosra:

Egy jó nagy cigány volt.

13:48

Itt hidegebb van, mint Lázár János jégkockájában. Csak egy Csík tudna életre kelteni. És tessék, meg is szólal az ismert zenekar, de alig bír kijönni a hang a hegedűből, egyből megfagy.

Advertisement

13:51

Milyen igaz az ősi trockista mondás, miszerint jobb úgy fázni, ha a papok is fáznak. Észrevettem ugyanis a tábori lelkészeket, akik fel fogják szentelni az alkotást.

Advertisement

13:52

Most már olyan háromnegyed ház van az előttem elterültő VIP-szektor ülőhelyein. Befut Hoffmann Rózsa, és azonnal földig kell hajtanom előtte, a Tornaleceke és az Írásbeli Tornaházi Anyja ugyanis rövid, ráadásul piros szoknyában érkezett. Egyetlen szó üvölt a fejemben:

BUNDABUGYI!

13:54

Olyan átkozottul hideg van, hogy a Hoffmann Rózsa–Szili Katalin-csók látványa sem tud felhevíteni.

Advertisement

13:58

A fagy kikezdhette a retinámat, mert egy álomszerű pillanatig úgy látom, hogy Áder János sajtófőnöke táncol a Csík zenekarban. Bár így lenne!

Advertisement

13:59

Orbánista értelemben vett forgószélként söpör végig a sorokon, fekete-arany táskáját lóbálva a túlméretezett napszemüveget, háromnegyedes, barna leggingsszerűséget és rackahatású minibundát viselő Schmitt Mária. Smackó Répássy Róberttel, és már ül is. Ma talán nem a kabriójával jött.

Advertisement

14:00

Na, ez az igazi lojalitáspróba: aki kibír egy órát ebben a dunai szeleknek kitett jeges VIP-ben, az még szerintem is megérdemel minimum 3 irányított közbeszerzést.

Advertisement

14:10

Kossuthék egyre búsabbnak és szégyenkezőbbnek tűnnek. "Ha nem csesszük el, minden másként alakul, és még mindig a miénk lenne Magyar Kelet-Afrika, és ezt az ünnepséget 32 fokban, Párducvárosban tarthatnánk a Magyar Világközösség Parlamentje előtti téren" – üzenik a tömegnek, de azok már biccenteni sem tudnak, úgy megfagytak.

Advertisement

14:13

A tér túlfeléről megérkezik Áder köztársasági elnök.

14:20

Nagy Ervin elszavalja Arany János Magányban című versét. Csak lebukott a rafinált schmittelő, aki lazán lenyúlt egy részt a Szózatból:

Az nem lehet, hogy milliók fohásza
Örökké visszamálljon rólad, ég!
És annyi vér – a szabadság kovásza –
Posvány maradjon, hol elönteték.

Advertisement

14:25

Ahogy jobban elnézem, az első felelős kormány tagjai mintha mind frottír fürdőköpenyt viselnének. Lehet, hogy ez akadályozta meg a szabadságharcos Magyarország nagyobb külpolitikai sikereit?

Advertisement

14:29

Áder azonnal beszélni fog. Az időzítés nagymestere, Hoffmann Rózsa ebben a pillanatban lép le. Ügyes! De hát neki már nincs sok vesztenivalója.

Advertisement

14:30

És belevág a beszédbe a Csornai Eminem. Mély, rezgős, vastag hangon csap bele, hogyaszondja: "Roppant számú hallgatóság!" "Rogán Antal szent bankszámlaszáma, csak nem VICCEL indít???" – nézek hátra a hatalmas alakulótér egy százalékát megtöltő nézőközönségre.

Advertisement

14:31

Persze, hogy nem viccelt, hanem idézett Kossuth Lajos egyik országgyűlési beszédéből.

Advertisement

14:32

Áder János törtitanárt alakít, aki éppen előadást tart az első felelős kormány tagjairól. Örülhet a reszkető slepp, ha nem lesz röpdoga!

Advertisement

14:33

Horgásztársam úgy beszél, mintha egy-egy virgonc, szabadulni vágyó aranyhörcsögöt tartana mindkét pofazacskójában. Fura dolog, még sosem tapasztaltam ilyet nála. Aztán rájövök, hogy csak el van fagyva az arca szegénynek. Hát igen, az élet nem csupa önfeledt balinozás!

Advertisement

14:36

Bár minden politikus hörcsögöt tartana a szájában!

14:38

Sorra veszi az összes kormánytagot, és jellemzi őket! Isteni mák, hogy akkor még nem volt Fidesz, így csak kilencen voltak. Esterházy Pálról kiderül, hogy ösztönös ősfideszes volt, egyfajta elő-Habony vagy habonyopitekusz, Áder szerint tudta ugyanis, hogy "Magyarország több tiszteletet érdemel".

Advertisement

14:41

A fagy kikezdett Áder Tanár Úrral is, aki azt fejtegeti, hogy Mészáros Lázár hadügyminiszter "síkos lóra ült". Bár csíkos lóval se lenne rossz. Lehet, hogy minden másképp alakul, ha Kossuth elfogadja az egyiptomi kedive ajánlatát, és a honvédsereghez csatlakozhatnak a zebrás huszáregységek is. Bem apó állítólag szabályosan lebetegedett a röhögéstől, amikor jelentkezett nála két besszarábiai népfelkelő, a népcsoport szokásai szerint emuháton. Kezdek meggárgyulni a hidegtől.

Advertisement

14:43

Áder János megtörli az orrát.

14:46

Áder tanár úr kimondja, hogy

a haza minden előtt,

és vége a beszédnek.

14:49

Áder és Kövér koszorúznak. Olyan hideg van, hogy befagynak Vida Ildikó bankszámlái.

Advertisement

14:59

Már a paopké a mikrofon, épp áldanak, és az egyik azt mondja az Úristennek, hogy

Hazánk első számú közterén fordulunk hozzád.

15:00

Szózat közben szúrom ki, hogy egy csaj végig miniben és neccharisnyában tolta a VIP-ben.

Advertisement
Illustration for article titled Mekkora cigány volt Kossuth Lajos? Jó nagy!

Ezután csak ahhoz maradt erőm, hogy a jéglábaimon elpálcázzak a motoromig. Tartózkodjatok az állami ünnepségektől, én majd eljárok mindenki helyett!

Share This Story

Get our newsletter