This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Megyünk az Európára

A NASA beelentette, nemcsak elméleti lehetőségként kezelik a Jupiter holdjára küldendő űrszondát, elkezdődött a program gyakorlati kidolgozása is. A 2020-as években látogathatjuk meg a holdat, ahol akár élet is kialakulhatott.

Advertisement

Ez a legizgalmasabb dolog ugyanis az Európában: a kilencvenes években a Galileo űrszonda erős bizonyítékokat talált arra, hogy a hold fagyott felszíne alatt óceán húzódhat. Ha ez igaz, simán lehet, hogy az Európán kétszer annyi víz található, mint a Földön. A tudósok úgy vélik, a sós víz, a sziklás tengerfenék és az árapály jelensége – amit a Jupiter gravitációs tere hoz létre – mind adott lehet a holdon. Ezek pedig ideális körülmények az élet kialakulásához.

Az űrszondát a 2020-as években indítaná a NASA, a gép néhány év alatt érne el a Jupiter rendszerébe. Itt viszont nem az Európa körüli pályára állítanák, és nem is landolna a holdon – a bolygó sugárzása hamar kinyírná –, hanem a Jupiter körül keringene, és 45 alkalommal tudna így elrepülni a hold mellett. Ezzel a módszerrel évek alatt rengeteg vizsgálatot végre tudna hajtani, mégsem lenne tartósan kitéve a veszélyes sugárzásnak.

Advertisement

A küldetésről itt találtok egy csomó információt.

via Gizmodo

Share This Story

Get our newsletter