A jövő Amerikájában 12 órára mindenki szabadon bűnözhet, következmények nélkül. Az idei év legsikeresebb horrorfilmjének egy ötlete van, de azt sem sikerült rendesen kitalálni.

Képzeljétek el, hogy Amerikában egyszer egy évben 12 órára bezár a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat, este 7-től reggel 7-ig szabad a csók, az erőszak, a kínzás, a betörés, a gyilkolás, a szándékos emberölés és minden mocsokság, amit amúgy bűntetni szoktak. Ez az időszak a Megtisztulás, ami A bűn éjszakája szerint visszaállította pályára az Egyesült Államok gazdaságát, 1% alá nyomta a munkanélküliséget és gyakorlatilag megsemmisítette a bűnözési rátát. A hivatalos magyarázat szerint ez a 12 óra segít az amerikai polgároknak kiengedni magukból a vadállatot, megadja a katarzist, ami a mindennapi életből hiányzik és nem mellesleg eltünteti a társadalomból azokat, akik semmilyen módon nem járulnak hozzá. A szegényeket, hajléktalanokat és a gyengéket saját polgártársaik takarítják el az utcáról. Ott lettem volt a kongresszusban, amikor ezt a törvényt elfogadták.

James Sandin (Ethan Hawke) nem szegény és nem hajléktalan. Tíz év alatt abból szedte meg magát, hogy pont a Megtisztuláskor használt biztonsági rendszereket árulja. Puccos környéken lakik, hatalmas házban, amikor pedig megszólal a bűn éjszakáját jelző sziréna, csak megnyom egy gombot és az összes bejáratot bevédi egy vastag páncélfal. Lánya, fia és felesége pedig ott dekkol vele és várják, hogy reggel hét óra legyen. Viszont egy erődben sem lehet olyan könnyen megúszni ezt az estét, Sandin fia először megszán egy üldözött hajléktalant és beengedi a házba, nem sokkal később pedig megjelennek a férfi üldözői macsétákkal, sörétesekkel és félelmetes maszkokkal és bekopogtatnak a bejárati ajtón.

A bűn éjszakája tényleg azon áll vagy bukik, hogy el tudod fogadni, 12 órán át mindent, de tényleg mindent lehet. Én nem tudom elfogadni és rögtön elkezdtem a kiskapukon gondolkodni. Ha megerőszakolom az egyik gyerekemet, az oké? Ha valakit megmérgezek, de csak két hét múlva hal meg, az még belefér? Ha valakinek átadok egy Nokiás-dobozt aznap este, akkor nem liheg majd a nyakamba a NAV? A torrentezés is mehet? Ha nekem az a megtisztulás, hogy brókerként bedöntöm a tőzsdét és vele együtt a gazdaságot, akkor is inkább elnéz a másik irányba a pénzügyi felügyelet?

Pontosan ezeket a dilemmákat nem sikerült bármilyen formában megmutani A bűn éjszakájában, a bűnözés csak és kizárólag az éles tárgyakkal és éles lőszerekkel történtő emberölésben jelenik meg, ráadásul egy darab, rosszul világított házban. Mert az író-rendező James DeMonaco filmje inkább egy otthoni inváziós-film, azaz arról szól, hogy valaki be akar törni egy házba, a lakó pedig nem hagyja. Ezzel a sztorival viszont annyira pici szeletét mutatja meg a világnak, hogy már csak azért sem érdekel a Sandin család sorsa.

Advertisement

Meg azért sem, mert A bűn éjszakája kifejezetten rossz film és főleg azért rossz, mert olcsó. Én nem az az ember vagyok, aki a Box Office Mojo statisztikáival szeret érvelni, de ez a film három millió dollárból készült, ami nevetséges, zsebpénznyi összeg, ráadásul benne van a két ismert főszereplő, Ethan Hawke és Lena Headey gázsija is. Ha ezt levonjuk, akkor viszont nem vagyunk messze egy Hollywood-i mércék szerinti sufnifilmtől. Ez a sufniság pedig meg is látszik rajta, a történet nagyrésze egy darab házban játszódik, ahol a cselekmény felénél elmegy az áram, úgyhogy a konfliktusok nagyrésze félhomályban, zseblámpák fényénél játszódik. Szerepet kap egy távirányítós, éjjellátós kamera is, aminek az unalmas és hosszú szemszögeivel DeMonaco a feszültség hiányát próbálná befoltozni. Mert A bűn éjszakája egy olyan horrorfilm, amiben nincsen sem ijedtség, sem feszültség, mert sem igazi horrorjelenet, csak hosszú matatások sötét folyosókon, sok pisztollyal mutogatás és béna utalgatások Amerika gonosz 1%-ára. A bűn éjszakája tényleg olyan benyomást kelt, mintha egy este kitalálták volna, következő reggel pedig kellett volna rögtön forgatni.

A film egyébként eddig 64 millió dollárt hozott csak az Egyesült Államokban.

A bűn éjszakája szeptember 4-én kerül a magyar mozikba. Itt az előzetese.

Mit nézz meg helyette:

Szalmakutyák

Sam Peckinpah filmje a töketlen Dustin Hoffmanról, aki begőzöl, amikor vidéki suttyók megerőszakolják a nejét.

Advertisement

Ils

Egy francia házaspárt titokzatos figurák támadják meg a házukban. Nem, nem földönkívüliek, de többet nem mondok, mert elég kemény.