This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Megvédjük a magyar akácot! – rikoltotta Glattfelder Béla

Illustration for article titled Megvédjük a magyar akácot! – rikoltotta Glattfelder Béla

Tudtátok, hogy már az akáckoalíció is létrejött? Ezt az ősfideszes Glattfelder Béla vezeti, aki hosszú ideje európai parlamenti képviselő, de az idén hazajön. Viszont ha van köztetek, aki ért hozzá, az magyarázza meg nekem, hogy miért kell védeni az EU-ellenség akácot.

Advertisement

Elég sok mindent elolvastam erről, de továbbra sem tiszta, hogy mi van. Az akác bűneiről én elsősorban a szőlészek és borászok világából értesültem, akik, ha jól vettem az adást, egyáltalán nem szeretik, sőt rohadéknak tartják ezt a fát, amely pillanatok alatt letarolja a legmenőbb ültetvényeket, amennyiben nem művelik azokat. Márpedig mint tudjuk, a kommunizmusban pont az überfasza dűlőket hagyták el, mert traktorral nem lehetett mit kezdeni velük. Ahol sikerült ezeket visszaszerezni a kultúrának az elmúlt tíz-húsz évben, ott sok millió forintokba került az akáctalanítás.

Az akác ugyanaz fában, mint a galamb madárban, már ha szabad egy ilyen drabális összehasonlítást tennem, még szerencse, hogy nem jutottam el a patkányokig. Jó-jó, tudom, hogy se a galamb, se a patkány nem ad mézet, és nem illatoznak, hanem büdös mind a kettő.

Advertisement

Most a Glattfelder azt mondja:

Az akác és az akácméz hungarikummá minősítésével és az erdőtörvény módosításával is védené a magyar akácot a Fidesz-KDNP.

Advertisement

Továbbá hangsúlyozza:

Meg kell akadályozni, hogy az Európai Bizottság elrendelje az erdészetekben és a faiparban dolgozóknak, valamint a méhészeknek is munkát adó magyar akác visszaszorítását vagy kiirtását. Megjegyezte, hogy a magyarországi fatömeg mintegy 30 százaléka, illetve az országban termelt összes méz nagyságrendileg fele akác, így ez a fafajta körülbelül százezer embernek nyújt megélhetést.

Advertisement

Ez így igaz? És ez így jó? Az akác az új pálinka? Vö.: szabadságharc? És ha hungaricum lesz, meg helyi védelmet kap, akkor ezentúl a régi szőlőterületeket felújítani vágyó borászok koppanni fognak emiatt?

Még egyszer nyomatékosan kérem a szakértő Cink-olvasókat, hogy gyújtsanak fényt a homályos fejemben. Előre is köszönöm.

Share This Story

Get our newsletter