​Megvan, milyen csótány bandázhat a Rózsadombon

Illustration for article titled ​Megvan, milyen csótány bandázhat a Rózsadombon

A valóságnál is sokkal jobb a sztori, amit ez a zseniális olvasói levél elmesél. Ismerkedj meg a házaspárral, akik úgy hívtak csótányirtót az elegáns környékre, hogy kikötötték, ne viseljen erre utaló póló,t és a kocsiján se szerepeljen a "csótányirtás" feliat. Képzelheted, mi történt!

Advertisement

A szórakoztató elem mellett praktikus infomáció is található a Rózsadombi Svábbogárpánikról szóló posztomhoz érkezett remek levélben. Miszerint egy alapvetően szabadban élő csótányfajról lehet szó, ami például nem tart a fénytől, mint a gusztustalan rokonai, ezért nem ismertem fel őket. Íme:

Kedves Laci!

2013:

A dögök először tavaly augusztusban indítottak átfogó támadást a tárgyi utcza Baár-Madas felőli részén. Ahogy tapasztaltuk, kintről jöttek az ablakon keresztül, nem a szomszédból avászkodtak át. Kihívtuk a csótányirtót, akinek külön jeleztük, hogy a "csótányirtó" felirattal ellátott autót, pólót satöbbit kurvára hagyja otthon, mert a cinkről már jól ismert nyugdíjas kommandó tuti kitaláljam majd, hogy mi szartuk teli a házat ezekkel a nyomorult ízeltlábúakkal - a másodikról lefelé. Szóval letelefonáltam az írtóval, hogy álruhában, átlagembernek kinézve diszréten jöjjön, mert a rovarok létezése egyelőre nem publikus. A megadott napon meg is szólalt a kaputelefon, felveszem, halló, mire egy mély hang beledörög, hogy 'kivánok, uram, a csótányokat jöttem irtani! Mondom, kurva jó öregem, köszönöm a diszréciót. Magyarázkodásképp elmondta, hogy az autóval nem állt be, a kapu előtt áll - mint utóbb megláttam, egy bazi nagy "rovarirtó" felirattal az oldalán. Azon már meg se lepődtem, amikor a "csótányirtó" feliratú egyedi logós pólójában sazzézott végig a lépcsőházban. Végül gélt használt, mondván ez most a menő anyag, nem a kemotoksz. Semmi eredmény, illetve annyi, hogy ezután a csótányok már repültek is. Végül annak ellenére, hogy kisbaba van, kértük a mindenre kiterjedő permetezést, attól kimúltak.

2014:

No, a lények a fentiek után idén megint augusztusban jelentek meg, de most már csinos petezsákkal ellátott terhes csótány asszonyok jöttek ide hetet kölkezni! Irtót még nem hívtunk, ellenben kiszilóztam a szúnyoghálók szélét, hátha onnan jönnek, a feleségem meg két kiló bórsavat szórt az összes párkányra + citromlevet kiskupakban. Azóta ritkultak, 3 hete nem is láttunk egyet sem.

Az egyébként tök jó fej és segítőkész csótányvilág blog (van ilyen!) a következőt válaszolta nekem, miután az elkapott példányokról készített képekkel és videókkal bombáztam őket:

"Ezt a fajt azért nem tudta behatározni a csótányírtó, mert nem kártevő. Sajnos így képről nem tudom pontosan megmondani, hogy melyik faj, de az világosan látszik, hogy egy hazai szabadföldi csótányról van szó, úgy vélem az Ectobius genusba tartozik. A legtöbb éjszakai rovarhoz hasonlóan fényre repül, ezért tapasztalhattad, hogy lámpaoltáskopr nem fogja menekülőre. Véleményem szerint írtani felesleges. Kárt nem okoz, beköltözni sem kellene neki. Esetleg vidéken laksz?"

illetve hogy

"Az, hogy nem kártevők, azt jelenti, hogy nem lakásokban/házakban élnek, hanem a természetben, szabadon. A petetok csak annyit jelent, hogy egy megtermékenyített nőstényt sikerült megfognod. Nem hiszem, hogy beköltöztek, főleg úgy, hogy az évnek ezen szakában jelennek csak meg. Inkább az lehet, hogy valahogy ideális a környék számukra, és kicsit jobban elszaporodtak, és bejárnak a lakásba is. Nem tudom, hogy mennyire tömeges a jelenlétük, de ha sokan vannak, akkor érdemes mindenképp elhúzogatni a bútorokat, és jobban körül nézni. Véleményem szerint azért ők nincs az aggodalomra, állandó vendégek biztosan nem lesznek."

A jövő:

A konklúzió, hogy valószínűleg erdei csótány az új albérlő és ezért láttam olyanokat, amiket a szokásos német csótány nem tesz, például repül, bírja a fényt, satöbbi. Mondjuk ez engem nem nyugtat meg, pont nem érdekel, hogy ami a sonkámon integet a csápjaival, az erdei vagy német szörnyszülött, egyformán undorító.

Most ott tartunk, hogy a feleségem költözni akar, ráadásul a szomszéd csaj pár hete megállított az utcán, hogy mi is halljuk-e az egereket a közös falunk felől.

Share This Story

Get our newsletter