D√∂bbenetes trashcsillag√°szati felfedez√©st tettem ma hajnalban: egy hellyel-k√∂zzel √ļj mobiltelefonnal k√∂nnyed√©n lef√©nyk√©pezhetŇĎ a Jupiter, r√°ad√°sul nevets√©ges f√©nyviszonyok k√∂zt.

Az a kis p√∂tty az egy√©bk√©nt, amire a ny√≠l mutat, az √°gyamban fekve f√©nyk√©peztem ki a tetŇĎ egyik ablak√°n. A h√°zam elhelyezked√©se csillag√°szati megfigyel√©sekhez katasztrof√°lis: nagyon k√∂zel van a belv√°roshoz, r√°ad√°sul t√∂bb d√≠szkivil√°g√≠tott √©p√ľlet is van a k√∂zel√©ben. Ennek ellen√©re k√©zbŇĎl kitartott mobillal ‚Äď egy tavaly szeptemberben √ļj Iphone 5S-sel ‚Äď tudtam gond n√©lk√ľl lef√©nyk√©pezni az √≥ri√°si g√°zbolyg√≥t.

A Jupitert kelet-d√©lkelet fel√© n√©zve kell keresni, j√≥ magasan. K√∂rnyezet√©nek jelenleg legf√©nyesebb p√∂ttye, a t√°j√©koz√≥d√°sban seg√≠t nem messze tŇĎle az Ikrek csillagk√©p k√©t csillaga, a Castor √©s a Pollux, bla bla bla, nyilv√°n √©n is csak megn√©ztem a Sky Guide-on.

Update

Advertisement

Egy nappal k√©sŇĎbb a t√°vcs√∂vemen kereszt√ľl is lef√©nyk√©peztem mobiltelefonnal. Egyre jobb.

A norm√°lis fot√≥ a JupiterrŇĎl n√©gy k√©p kompozitja, a Cassini ŇĪrszonda k√©sz√≠tette (NASA/JPL/University of Arizona)