This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Megvan az új Gazza, de sokkal súlyosabb alaknak tűnik a réginél

Ravel Morrison előtt szabad a pálya, hogy a Gascoigne utáni első angolként a Lazióba igazoljon. Ezen kívül is sok a párhuzam a két játékos között, bár Morrison könnyebben el is kallódhat.

Advertisement

Tegnap bontott szerződést Morrisonnal a West Ham, ahol már amúgy se számoltak vele, és mivel a szezon végén eleve mehetett volna, előrehozták a búcsút. A 22 éves középpályás eseménydús karrierjének egy újabb állomása zárult le, és egyelőre én inkább arra fogadnék, hogy ő is a tehetségét soha be nem bizonyító futballisták sorát gyarapítja majd.

De kicsoda Ravel Morrison, és miért hasonlítják folyamatosan Paul Gascoigne-hoz?

1. A tehetsége megvan

Azt, hogy Morrison az egyik legtehetségesebb angol futballista, senki sem vonja kétségbe. Alex Ferguson egyenesen azt mondta még 14 éves korában, hogy nála tehetségesebb fiatal játékost még nem látott.

Advertisement

Nem véletlenül dobta be a Manchester United felnőtt csapatába 17 évesen egy Ligakupa-meccsen, hogy éveken át őt emlegessék a következő nagy dobásként a szurkolók. Amikor négy éve a United megnyerte az ifjúsági FA-kupát, abból a csapatból Paul Pogba mellett Morrisont emelték ki a legtöbben. (Egyikük sincs már ott.)

A Gascoigne-párhuzamok már akkor előkerültek: Morrison Gazzához hasonlóan technikás támadó középpályásként tűnt föl, és ugyanúgy benne rejlett a kezelhetetlen futballzseni csírája.

Advertisement

2. Ő is problémás, sőt!

Morrisonnál hamar inkább a kezelhetetlenségét bizonyító jelek kerültek túlsúlyba: míg Gazza alapjában véve egy szertelen, infantilis bohóc volt, Morrisonnak már tizenéves korában akadt rendőrségi ügye.

Advertisement
Illustration for article titled Megvan az új Gazza, de sokkal súlyosabb alaknak tűnik a réginél

Felfüggesztett börtönre ítélték, amiért megfenyegetett egy fiút, akit a haverjai kiraboltak, nehogy rájuk merjen vallani a rendőrségen. Ezért is mondta később Ferguson, hogy Morrisonnak el kell költöznie Manchesterből, ahol rossz társaságba keveredett.

Advertisement

Volt a fenti ügyön kívül más is: kidobta az ablakon a barátnője mobilját (ezért pénzbírságra ítélték) és előszeretettel lógott az edzésekről is. Nem csoda, hogy a kezelhetetlennek bizonyuló fiú ügyeit Ferguson megunta, és 2012-ben eladta a 19 éves csodagyereket a West Hamnek. (Ennyi idős korában Gascoigne már alapember volt a Newcastle felnőttcsapatában.)

3. Körülötte is van hype

Londonba igazolása után Morrison egy kicsit eltűnt a radarról, majd a következő szezont kölcsönben a másodosztályú Birminghamnél töltötte. Kezdetben ott is baj volt a hozzáállásával, olyannyira, hogy Lee Clark menedzser majdnem vissza is küldte a West Hamhez. De aztán mégis bekerült a csapatba, annyira, hogy ott is ragadt, Clark pedig azt mondta, Gascoigne óta nem látott ilyen adottságú angol futballistát.

Advertisement

Nem csoda, hogy a következő évben a West Ham már a Premier League-ben számolt vele, és 2013 őszén volt a legközelebb ahhoz a nagy áttöréshez, amire oly sokan vártak: rendszeresen játszott, nem is akárhogyan, gólokat lőtt, meghívták az angol U21 válogatottba.

A Tottenham elleni szólógólja után újra előjöttek a szuperlatívuszok, és végre reménykedni lehetett abban, hogy tényleg benőtt a feje lágya, és mostantól kezdve rendszeresen bizonyítani fogja, hogy tényleg ő az új Gazza. Mégsem így történt.

Advertisement

4. Az ő rossz szellemei még erősebbek

Tavaly január végére megint csak kiszorult a West Ham kezdőcsapatából, és az átigazolási időszak utolsó napján váratlanul kölcsönadták a feljutásért hajtó QPR-nak. Ahol egyébként nem játszott rosszul, tevékeny részt vállalt a londoni klub sikerében, de ősszel mégsem innét folytatta.

Advertisement

Újra a másodosztályba ment kölcsönbe (a Cardiffhoz), és a West Ham menedzsere, Sam Allardyce arra figyelmeztette: ez lesz az utolsó esélye, hogy bizonyítsa, tényleg képes összeszedni magát. Máskülönben ugyanúgy csak a hozzáállására, fegyelmezetlenségére panaszkodott, mint mindenki más.

A cardiffi kaland nem jött össze, és idén januárban a West Ham már kétségbeesetten próbált túladni Morrisonon, miközben Allardyce arról beszélt, a játékosnak az egész életvitelén változtatnia kellene, hogy valaha futballista legyen belőle. Vevő nem jött, de bejelentkezett a Lazio, amellyel, úgy tudni, január végén meg is állapodott arról, hogy hozzájuk igazol, a West Hamnek pedig most már nem kell fizetnie őt addig. (A leghamarabb nyártól igazolhat máshová az érvényes szabályok értelmében.)

Advertisement

5. De ki az a Gazza?

Itt van tehát egy nagyszerű adottságú játékos, tényleg az utolsó utáni esélye előtt. Morrison fantasztikus dolgokat tud a labdával (ezt az angol U21 edzésen lőtt gólját milliók látták a YouTube-on), de 22 évesen többé-kevésbé már kiforrott személyiség ahhoz, hogy gyökeresen változtasson az életén.

Persze még lehet bármi, de "az új Gazza" keresésre már elsősorban Ross Barkleyt dobja fel az internet, és még Raheem Sterling és Alex Oxlade-Chamberlain is felmerül a mai angol fiatalok közül. Morrison most azzal előzheti be őket, hogy követi Gazzát a Lazióba.

Advertisement

Gascoigne-nak nem volt könnyű időszaka az (sem): kisebb-nagyobb botrányai voltak (újságírókat támadott meg, beleböfögött a mikrofonba stb.), súlyproblémákkal küzdött, de aztán csak összeszedte magát, lefogyott, és egy újabb súlyos sérülésig példásan játszott az olaszoknál.

Morrisonról sokat elmond, hogy amikor Lee Clark először hasonlította Gascoigne-hoz, visszakérdezett: "Ki az a Gazza?" Később azzal védekezett, hogy Gascoigne-t ismerte, de fogalma sem volt, kit emlegetnek Gazzaként, és szeretne olyan jó lenni, mint ő. Egyelőre viszont csak más szempontból emlékeztet a focistára – akiből nem lett az, ami lehetett volna.

Share This Story

Get our newsletter