Csak az√©rt jutott eszembe, mert megl√°ttam, hogy 113 √©ve, 1901. december 5-√©n sz√ľletett a fogalomm√° v√°lt Walt Disney, a Goebbels √°ltal csak "rohadt kozmpolitak√©nt" emlegetett Mickey eg√©r ‚Äď a v√°llalat elsŇĎ szt√°rja ‚Äď megteremtŇĎje √©s k√©sŇĎbb annyi m√°s mesefigura megrajzol√≥ja.

Nemzed√©ki sokkunk volt, amikor Antall J√≥zsef hal√°la miatt v√°ratlanul lekevert√©k a vagyona elveszt√©se miatt Palik-m√≥dra √ľv√∂lt√∂zŇĎ Dagobert b√°csit, elŇĎsz√∂r azt hittem, hogy megt√°madtak a f√∂ld√∂nk√≠v√ľliek, ami nem csoda annyi Jesse ut√°n.

De visszakanyarodva a szak√°ll√°n√°l fogva elŇĎr√°ngatott farkashoz, hi√°ba a gyan√ļsan fekete Mickey eg√©r vil√°g√°t √©rt n√°ci kritik√°k, a m√°ra a vil√°g egyik legnagyobb produkci√≥s c√©g√©v√© v√°l√≥ Disney-birodalomr√≥l sem mondhat√≥ el, hogy a rajzol√°s sz√ľnet√©ben minden esetben a zsid√≥ emancip√°ci√≥√©rt ki√°lt√≥ E√∂tv√∂s J√≥zsef-klasszikust forgatt√°k volna az anim√°torok.

A Disney t√∂rt√©net√©nek legnagyobb botr√°nya ahhoz kapcsol√≥dik, hogy a H√°rom kismalac 1933-as ŇĎsverzi√≥j√°ban az √°lruh√°ban kopogtat√≥ farkast elŇĎsz√∂r egy h√°zal√≥ zsid√≥ kereskedŇĎk√©nt rajzolt√°k meg, valahogy √ļgy, ahogy azt Bartha Mikl√≥s le√≠rja a Kaz√°r f√∂ld√∂nben. Elk√©pesztŇĎ csemege, hiszen a megrajzolt "zsid√≥ farkas" nett√≥ a n√°ci H√≥cipŇĎ, a Der St√ľrmer vil√°ga.

Aztán az antiszemita vádak miatt az askenázi farkast kivágták, és egy másikat illesztettek a helyére a bemutató után, amely már csak a ballonkabátosok ellen uszít.

Advertisement