Smil√≥ D√°vid nem animgifm√°gus, hanem √©p√≠t√©szhallgat√≥, de mostan√°ban m√©gis egyre t√∂bb bizgŇĎ k√©pet posztol a blogj√°ban. Ennek az az oka, hogy elhat√°rozta, kicsit felh√≠vja a figyelmet a Kazinczy utcai hisztire, hogy egym√°s any√°z√°sa helyett esetleg a megold√°son is lehetne gondolkodni.

A "szem√©t hulig√°nok" vs. "ez egy vil√°gv√°ros, h√ľlye nyuggerek" diskurzust egy egyperces novell√°nak beillŇĎ poszttal zavarta meg: mi lenne, ha egy hangszigetelŇĎ, √°tl√°tsz√≥ f√≥li√°t h√ļzn√°nak ki minden este az elsŇĎ emeleti p√°rk√°nyok magass√°g√°ban? Odalenn forrongana a buli, fent szuny√≥k√°ln√°nak a b√©k√©s polg√°rok.

Terve annyiban mindenk√©pp siker√ľlt, hogy amint elterjedt kicsit az elk√©pzel√©se, a vita al√°bbhagyott, √©s a szemben √°ll√≥ felek egyes√ľlt erŇĎvel kezdt√©k t√°madni ŇĎt, hogy ez mekkora marhas√°g m√°r, ilyen anyag nincs is.

Persze hogy nincs.

Ha valami j√≥ volt az √∂tvenes √©vekben - Buddy Hollyn k√≠v√ľl - akkor az a tudom√°nyba vetett vak, ma m√°r helyenk√©nt megmosolyogtat√≥ hit. Igen, voltak nagy t√©ved√©sek, tot√°l f√©lrecs√ļszott elk√©pzel√©sek, nehezen helyrehozhat√≥ k√°rok, de az, hogy nincs lehetetlen, kifejezetten tetszett. (A s√ļlyos hib√°k, meg nem emiatt voltak, de ez most messze vezetne.) Az igaz√°n nagy dolog a j√≥ √∂tlet volt, a technol√≥giai megval√≥s√≠t√°s pedig szinte r√©szletk√©rd√©s volt csak. Rutinmunka a szovjet/amerikai m√©rn√∂k√∂knek, tud√≥soknak.

Advertisement

Persze, hogy nem lehetett kifejleszteni mindent.

De az√©rt ne feledj√ľk: sok helyen ma sem √ļgy mŇĪk√∂dik az innov√°ci√≥, hogy v√©giggondolom, mire van sz√ľks√©gem, azt√°n lemegyek az Obiba, √©s ha ott nem kaphat√≥, akkor fuccs a vil√°gmegv√°lt√°snak.

A legszebb az eg√©szben, hogy k√∂zben kider√ľlt, igenis van f√©ny√°teresztŇĎ, hangszigetelŇĎ f√ľgg√∂ny. Igaz belt√©rre, de innen m√°r csak egy ugr√°s a k√ľlt√©ri cucc. Milyen menŇĎ lenne, ha ez n√°lunk val√≥sulna meg. Ahogy √≠rja:

Ezek ut√°n ahelyett, hogy felv√°zoltam volna egy ilyen anyagnak a tulajdons√°gait (tekintve, hogy az innov√°ci√≥ √°ltal√°ban √≠gy kezdŇĎdik), ink√°bb felt√©teleztem, hogy nem √©n vagyok az elsŇĎ akinek ilyesmi anyagra sz√ľks√©ge lehet √©s a ‚Äútransparent soundabsorbing curtain‚ÄĚ kifejez√©st be√≠rva a keresŇĎbe el√©g hamar belefutottam ebbe a cikkbe. Ez nem m√°sr√≥l sz√≥l, mint hogy volt egy textiltervezŇĎ (nevezetesen Annette Douglas) aki belt√©rbe szeretett volna ilyen anyagot √©s megkereste azEMPA nevezetŇĪ kutat√≥labort, akikkel k√∂z√∂sen felv√°zolt√°k egy ilyen anyag tulajdons√°gait, majd az alapj√°n k√©sz√≠tettek egy elvi-matematikai modellt √©s v√©g√ľl az √≠gy kik√∂vetkeztetett anyag √∂sszetevŇĎit is meghat√°rozva kerestek hozz√° egy gy√°rt√≥t.

Nyilv√°n belt√©rrŇĎl van sz√≥, de maga a folyamat, miszerint van egy ig√©ny √©s arra l√©trehozunk egy anyagot nem √ļjkeletŇĪ, √©s √ļgy l√°tszik m√©g a NASA-ig sem kell elmenni. Egy hasonl√≥ k√ľlt√©rre is haszn√°lhat√≥ anyaggal valahogy √≠gy n√©zhetne ki a Kazinczy utca este 6 ut√°n.

Advertisement

A m√°r l√©tezŇĎ belt√©ri anyagr√≥l am√ļgy bŇĎvebben itt tal√°ltok inf√≥t