Sz√©pl√°bi Andr√°s abban az iskol√°ban dolgozik, ahol ezent√ļl azokat a v√°j√°rokat fogj√°k k√©pezni, akikr√≥l Hopp√°l √°llamtitk√°r a k√∂vetkezŇĎt nyilatkozta: "a leendŇĎ v√°j√°rok azzal, hogy szenet termelnek majd, a magyar √°llam f√ľggetlens√©g√©t is v√©dik."

A sz√©ncsat√°r√≥l √°lmod√≥ Hopp√°l P√©ter EMMI-√°llamtitk√°r √ļgy beindult, mint valami nagyot √°lmod√≥ szovjet hivatalnok √©s honv√©dŇĎ v√°j√°rokr√≥l sz√≥nokolt a koml√≥i K√∂k√∂ny√∂si Oktat√°si K√∂zpont szakiskol√°j√°nak h√©tfŇĎi tan√©vnyit√≥j√°n.

Az MTI annyira korhŇĪ hangon sz√°mol be az esem√©nyr√≥l, hogy √°t is adn√°m a sz√≥t a TASZSZ-os koll√©g√°knak.

A politikus k√∂z√∂lte, riaszt√≥ h√≠reket hallani arr√≥l, hogy a nagy kelet-eur√≥pai √°talakul√°sok sor√°n elz√°rhatj√°k a g√°zcsapokat, √©s sz√°mos orsz√°g energia n√©lk√ľl maradhat. Hangs√ļlyozta, Magyarorsz√°g nem engedheti meg mag√°nak, hogy ezzel zsarolj√°k, s b√°r erŇĎsen f√ľgg a k√ľlsŇĎ erŇĎforr√°sokt√≥l, a sz√©nvagyon√°t t√∂bb milli√°rd tonn√°ra becs√ľlik.

Hopp√°l P√©ter kijelentette: "szeretn√©nk a magunk kez√©be venni a sorsunkat, ehhez meg kell n√©zni, milyen saj√°t energiaforr√°sokat vehet√ľnk ig√©nybe a j√∂vŇĎben, √©s √ļjra sz√ľks√©g√ľnk lesz olyan szakemberekre is, akik azokat felsz√≠nre hozz√°k".

Szavai szerint a v√°j√°rok munk√°ba √°ll√°s√°val r√©szben rajtuk is m√ļlik majd a "j√∂vŇĎnk szabad alak√≠t√°s√°nak lehetŇĎs√©ge". A v√°j√°r a b√°trak foglalkoz√°sa, vesz√©lyekkel j√°rhat, ez√©rt j√≥ erŇĎnl√©tet, √≥vatoss√°got k√∂vetel, valamint csapatmunk√°t, j√≥ szaktud√°st √©s sokoldal√ļs√°got ig√©nyel - tette hozz√°.

Advertisement

Széplábi ezek után arról nyilatkozott, hogy Komlón 12 tanulót vesznek fel a hároméves vájárképzésre.

(illusztráció: Viewthevibe)