Francia tudósok segítettek a felismeréshez. Szeretnél te is alfahím lenni? Zabáld két pofára a csilit. Alfahím leszel. Mert szereted a csilit. Alfahím. Csili.

A csilit

A Grenoble-i Egyetem kutat√≥i, √©l√ľk√∂n Laurent Begue-gel, azt vizsg√°lt√°k, hogy a csilikedvel√©s √©s a tesztoszteronszint k√∂z√∂tt mi a kapcsolat. A kapcsolat: korrel√°ci√≥! √ćgy v√©gre megtudtam, hogy any√°mmal hatalmas kanok vagyunk. Any√°mmal eg√©szen kis korom √≥ta k√©t pof√°ra zab√°ljuk a csilit, m√≠g p√©ld√°ul az √∂cs√©m csak m√©rt√©kkel fogyasztja, az ap√°m √©s a csajom pedig hozz√° sem ny√ļl. √ćgy teh√°t tov√°bbi tudom√°nyos megfigyel√©sekkel eg√©sz√≠thetem ki a kutat√≥k munk√°j√°t: a csilikedvel√©s nem felt√©tlen√ľl √∂r√∂kletes, √©s a csilikedvelŇĎk nem felt√©tlen√ľl csilikedvel√©s alapj√°n v√°lasztanak p√°rt.

A csilit

√ďri√°si kank√©nt azonban kiss√© elbizonytalanodtam Begue lehengerlŇĎ tudom√°ny√°n, melynek eredm√©nyei Some Like It Hot (!!!) c√≠mmel fognak megjelenni az amerikai Physiology and Behavior foly√≥iratban (impaktfaktor: 3,033). Begue professzor √©s koll√©g√°i a lenyŇĪg√∂zŇĎ alapkutat√°st 114, 18 √©s 44 √©v k√∂z√∂tti grenoble-i f√©rfin v√©gezt√©k el. A m√≥dszertan az volt, hogy megm√©rt√©k a ny√°lukban a tesztoszteron szintj√©t, majd adtak nekik egy t√°l krumplip√ľr√©t √©s egy √ľveg csilisz√≥szt, hogy hajr√°. Azok √∂nt√∂ttek a p√ľr√©re t√∂bbet, akiknek a ny√°l√°ban t√∂bb volt a tesztoszteron.

Zab√°ld a

T-U-D-O-M-√Ā-N-Y!

csilit

A legerŇĎsebb csili egy√©bk√©nt, amit √©letemben ettem, egy Naga Jolokia volt, az √©szakkelet-indiai N√°gaf√∂ldrŇĎl sz√°rmaz√≥, szellemcsilik√©nt is ismert botanikai fegyver (sz√≥ szerint: a helyeik a ker√≠t√©seiket d√∂rzs√∂lik be vele, hogy t√°vol tarts√°k az elef√°ntokat [elef√°ntokat{!!!}]). A 444 dolgoz√≥it megtr√©f√°l√≥ Trinidad Moruga Scorpionhoz hasonl√≥an Sinya z√∂ld ujjait dics√©ri. K√©t l√°gytoj√°ssal fogyasztottam el, √©s az volt benne az √©rdekes, hogy cs√≠pŇĎss√©ge nem is annyira cs√≠pŇĎss√©gk√©nt, mint extr√©m hŇĎ√©rzetk√©nt jelentkezett. Mintha s√≥ √©s bors mellett l√°v√°val is fŇĪszereztem volna a toj√°sokat. F√°jdalmat egy√°ltal√°n nem √©reztem, csak azt, mintha egy gyors reggeli elfogyaszt√°s√°nak idej√©re H√©phaisztossz√° v√°ltam volna. R√°ad√°sul nem is csak ez a Naga Jolokia csod√°ja, hanem a finom, komplex citrusillat is, amit sz√°jny√°lkah√°rty√°nk gy√ļjt√≥bomb√°z√°sa elŇĎtt √©rz√ľnk.

Advertisement

√Ė√∂√∂

Mondjuk alfah√≠mk√©nt le k√©ne szoknom ezekrŇĎl az √∂sszetett mondatokr√≥l.

Forrás: The Telegraph; fotó: Lauri Rantala