Megtaláltuk minden magyar bulvárlapok ősanyját

A Magyar Igazságügyminisztérium sajtóosztálya által (legalábbis az Antikva szerint) a negyvenes évek végén kiadott Itélet (tudom, tudom, Ítélet) című bűnügyi hetilap változatos betűtípusokkal írt címlapjait látva a mai bulvárújságíróknak és tipográfusoknak is ideje lenne felkötniük a nadrágot.

Minden néhány hónappal ezelőtt indult, amikor a Pest-Budai Árverezőház egyik aukciós katalógusában megpillantottam a következő címlapot:

Advertisement

Hipnotikus hatásra kémkedő szép ápolónő? Földalatti Szervezetek Összekötő Bizottsága? Érdekes címek! Kedves apró képek! (a fehér zsebkendővel félig letakart, zseblámpafénnyel megvilágított koponya egyszerűen fantasztikus, szegény Dalí mind a tíz ujját megnyalná ezt látva) Tipográfiai Kánaán!

Sajnos épp olyan hamar ment ki a fejemből az egész, mint amennyire megörültem neki, és egészen ma reggelig eszembe sem jutott a lap többi száma után kutatni. Természetesen nem kellett csalódnom az Internetben, hiszen antikváriumok és aukciósházak tucatjainak archívumában turkálhat az ember kedvére, ennek eredményeképp több tucat hasonló darab került a szemem elé, hála az Antikvának. A legérdekesebb és leghatásvadászabb darabok következnek, néha bár gyatra, de olvasható felbontásban:

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

És természetesen megálmodtam egy újraindított Ítélet címlapját is, az elmúlt másfél nap legrémisztőbb posztjainak címével. Szerencsére ezt látva is épp olyan valószínűséggel kapnak a szívükhöz a tipográfusok, mintha egy régi szám kerülne eléjük:

Share This Story

Get our newsletter