A Magyar Igazs√°g√ľgyminiszt√©rium sajt√≥oszt√°lya √°ltal (legal√°bbis az Antikva szerint) a negyvenes √©vek v√©g√©n kiadott It√©let (tudom, tudom, √ćt√©let) c√≠mŇĪ bŇĪn√ľgyi hetilap v√°ltozatos betŇĪt√≠pusokkal √≠rt c√≠mlapjait l√°tva a mai bulv√°r√ļjs√°g√≠r√≥knak √©s tipogr√°fusoknak is ideje lenne felk√∂tni√ľk a nadr√°got.

Minden n√©h√°ny h√≥nappal ezelŇĎtt indult, amikor a Pest-Budai √ĀrverezŇĎh√°z egyik aukci√≥s katal√≥gus√°ban megpillantottam a k√∂vetkezŇĎ c√≠mlapot:

Hipnotikus hat√°sra k√©mkedŇĎ sz√©p √°pol√≥nŇĎ? F√∂ldalatti Szervezetek √Ėsszek√∂tŇĎ Bizotts√°ga? √Črdekes c√≠mek! Kedves apr√≥ k√©pek! (a feh√©r zsebkendŇĎvel f√©lig letakart, zsebl√°mpaf√©nnyel megvil√°g√≠tott koponya egyszerŇĪen fantasztikus, szeg√©ny Dal√≠ mind a t√≠z ujj√°t megnyaln√° ezt l√°tva) Tipogr√°fiai K√°na√°n!

Advertisement

Sajnos √©pp olyan hamar ment ki a fejembŇĎl az eg√©sz, mint amennyire meg√∂r√ľltem neki, √©s eg√©szen ma reggelig eszembe sem jutott a lap t√∂bbi sz√°ma ut√°n kutatni. Term√©szetesen nem kellett csal√≥dnom az Internetben, hiszen antikv√°riumok √©s aukci√≥sh√°zak tucatjainak arch√≠vum√°ban turk√°lhat az ember kedv√©re, ennek eredm√©nyek√©pp t√∂bb tucat hasonl√≥ darab ker√ľlt a szemem el√©, h√°la az Antikv√°nak. A leg√©rdekesebb √©s leghat√°svad√°szabb darabok k√∂vetkeznek, n√©ha b√°r gyatra, de olvashat√≥ felbont√°sban:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

√Čs term√©szetesen meg√°lmodtam egy √ļjraind√≠tott √ćt√©let c√≠mlapj√°t is, az elm√ļlt m√°sf√©l nap legr√©misztŇĎbb posztjainak c√≠m√©vel. Szerencs√©re ezt l√°tva is √©pp olyan val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel kapnak a sz√≠v√ľkh√∂z a tipogr√°fusok, mintha egy r√©gi sz√°m ker√ľlne el√©j√ľk: