Olyan ez, mint az elsŇĎ Meki a R√©giposta utc√°ban, vagy az elsŇĎ walkman az iskol√°ban. Csak ez egy hiperdr√°ga amerikai elektromos aut√≥, ami megy, mint a meszes. Hollandi√°b√≥l l√°bon hozta be a tulaj.

A "megtal√°ltuk" eg√©szen pontosan olvas√≥nkat, a Pesti Est-alap√≠t√≥ Melisurat jelenti, aki a Mammut parkol√≥h√°z√°ban, t√∂ltŇĎre dugva vette √©szre a Magyarorsz√°gon m√©g sosem l√°tott aut√≥t. Nem Melis√ļr volt t√∂ltŇĎre dugva, hanem az amerikai csodaaut√≥. √Čs itt kidomborodott, hogy mi√©rt j√≥, hogy nem mindenki √ļjs√°g√≠r√≥. Melis√ļr ugyanis el is besz√©lgetett a tulajjal, √©s t√∂k √©rdekes dolgokat der√≠tett ki.

Tal√°n √©rdekelheti a Cinket, hogy h√©tv√©g√©n Tesla Model S-t √©szleltem a Mammut 1-ben, ahogy szer√©nyen √°lldog√°lt, √©s t√∂ltŇĎre dugva v√°rta gazd√°j√°t. A fot√≥zgat√°s k√∂zben felbukkant a tulajdonos, √©s kider√ľlt, hogy magyar. (Egy√©bk√©nt m√©g j√≥, hogy nem akkor j√∂tt, amikor az orromat az ablaknak nyomva tanulm√°nyoztam a mŇĪszerfalat. Ilyet utolj√°ra a hetvenes √©vekben csin√°ltam Balaton parti strandok, vagy budapesti sz√°llod√°k parkol√≥j√°ban, amikor az ott √°ll√≥ nyugati aut√≥k sebess√©gm√©rŇĎj√©t pr√≥b√°ltam leolvasni, hogy h√°nnyal mennek. Enn√©l az aut√≥n√°l ez lehetetlen, mert LCD mŇĪszerfala van.)

Na de a l√©nyeg, hogy a tulaj Magyarorsz√°gon fogja forgalomba helyezni, √©s √ļgy tudja, hogy ez lesz az elsŇĎ magyar Tesla. L√°bon (!) hozta haza az aut√≥t Hollandi√°b√≥l (gondolom ott rakta ki a haj√≥, amelyik Amerik√°b√≥l sz√°ll√≠totta √°t) √©s a haza√ļton nem az volt a fŇĎ probl√©ma, hogy tal√°l-e t√∂ltŇĎ√°llom√°st, mert azok sz√©pen szaporodnak Eur√≥pa szerte, sŇĎt az M1-es is ki van m√°r √©p√≠tve, hanem az, hogy sajnos erre a szuper aut√≥ra is √©rv√©nyesek a fizika jelenlegi korl√°tai, vagyis az akkumul√°torai lassan t√∂ltŇĎdnek. Nem tudom ki hogy van vele, de amikor megpillantottam az aut√≥t, olyan katarzist √©reztem, mint a Vissza a j√∂vŇĎbe c. filmben Marty, amikor elŇĎsz√∂r megpillantja a Doki sp√©ci, idŇĎg√©p-Deloreanj√°t.

A j√∂vŇĎ elkezdŇĎd√∂tt!

(Aki nem tudn√°, a Tesla az elsŇĎ nagy sz√©ri√°s, kereskedelmileg is sikeres elektromos aut√≥, ami r√°ad√°sul egy nagy teljes√≠tm√©nyŇĪ sportkocsi. 60-80.000 doll√°ros √°ra ellen√©re viszik mint a cukrot, a Tesla c√©g pedig a tŇĎzsd√©n is has√≠t, id√©n janu√°rt√≥l megn√©gyszerezŇĎd√∂tt a r√©szv√©ny√°rfolyam)

Hatalmas riszpekt a tulajnak, hogy erre k√∂lt hozz√°vetŇĎlegesen 20 misit, √©s nem egy benzinfal√≥ AMG Mercire. B√°r ki tudja, lehet, hogy egy olyan is √°ll m√°r a gar√°zs√°ban, de akkor is.

Advertisement

A Model S teljes√≠tm√©nye t√©nyleg olyan, mint egy rendes, sŇĎt nagyon rendes sportkocsi√©, 4,2 m√°sodperc alatt van sz√°zon, vagyis jobban gyorsul, mint egy M5-√∂s BMW, norm√°l h√°l√≥zatr√≥l viszont m√©g mindig 7 √≥r√°n √°t tart felt√∂lteni. A Tesla c√©g ez√©rt sp√©ci √°llom√°sl√°ncot √°ll√≠t fel Amerik√°ban √©s Eur√≥p√°ban, ahol 20 perc alatt f√©lig fel tudj√°k t√∂lteni az akkut. A hat√≥t√°vols√°ga akkumul√°tort√≥l √©s motort√≥l f√ľggŇĎen 335-426 kilom√©ter teljes felt√∂lt√©ssel. Melis√ļr 20 milli√≥ k√∂r√ľli √∂sszeget emlegetett, de a kocsi Eur√≥p√°ban v√©ve enn√©l j√≥val dr√°g√°bb. A hasznalauto.hu-n k√©t √ļj aj√°nlat van fent, Eur√≥p√°b√≥l behozott kocsikkal, 30 milli√≥√©rt.