Megtaláltam a Google egyik léggömbjét Afrikában

Illustration for article titled Megtaláltam a Google egyik léggömbjét Afrikában

A tavaly indult Loon-programban a Google léggömbökről szórja az internetet a világ ritkán lakott részei felett. A léggömböket a déli 40. szélességen és Brazíliában tesztelik, de én találtam egyet Afrika szívében.

Advertisement

Találtam alatt azt kell érteni, hogy a Flightradar 24-et bámultam a számítógépemen, mint oly sokszor. A program az adott pillanatban repülő repülőgépekről szolgáltat adatokat: honnan tart hová, melyik légitársaság, milyen magasan, milyen gyorsan, ilyesmi. Mobilon is fut, ha látunk az égen egy repülőt, elég rábökni, és megmondja, mi az.

Épp meguntam a fejem felett repülő gépek azonosítását, és megnéztem, hogy mi történik Afrika közepén, ahol nagyon kevés repülő szokott közlekedni. Ekkor találtam a léggömböt, miután jól meglepődtem, hogy a szokásos Emirates vagy Egypt Air helyett Google-ként azonosította a gép.

Advertisement

A Loon-léggömbök 15 méter átmérőjű, 12 méter magas, héliummal töltött polietilén fánkok; tíz kiló terhet repítenek, abban vannak az elemek, az elektronika és az antennák. A program tavaly júniusban indult Új-Zélandon, a Déli-sziget közepén fekvő Lake Tekapóban, egy 300 fős faluban. Idén júniusban az északkelet-brazíliai Piauí államban folytatódott a kísérlet.

Illustration for article titled Megtaláltam a Google egyik léggömbjét Afrikában
Advertisement

A léggömb, amit megpillantottam, Piauíhoz hasonlóan az Egyenlítő felett lötyögött, de 8500 kilométerrel keletebbre, egy kontinenssel odébb. Húsz kilométerrel az ugandai Jinja fölött láttam meg (a képen a piros a Loon, a sárga egy repülőgép, ami épp szállt le Entebbében), ahol a Fehér-Nílus kilép a Viktória-tóból. 19 365 méter magasan, 27 km/h-val sodródott, és annyira új volt a Flightradar 24-nek, hogy nem volt róla képe, generikus repülőikonnal pótolta.

Nagyon izgalmas volt az egész, pláne, hogy az interneten sehol nem írtak ugandai Loon-kísérletről. Valószínűleg Brazíliából sodródott át az Atlanti-óceánon: a brazíliai léggömböket május 28-án engedték fel, én 17 nappal később, június 14-én készítettem a screenshotot. A cég azt állítja, hogy léggömbjei akár 100 napot is kibírnak a sztratoszférában, úgyhogy minden stimmel.

Advertisement

Aztán persze nyomát vesztettem, azóta pedig valószínűleg le is zuhant.

Share This Story

Get our newsletter